20+ hihetetlennek tűnő tény a világról, amit valószínűleg sosem gondoltál volna

Elolvashatsz rengeteg könyvet, nézhetsz csomó dokumentumfilmet és akár több ezer órányi podcastot is hallgathatsz, mégsem fogod tudni például, hogy a bálnák az emberekhez hasonlóan képesek lebarnulni, vagy hogy miért is olyan különleges az éjjel 03:44 perc az emberek életében. A koppenhágai székhelyű Ferdio Infographic ügynökség ezért létrehozta a Factourism névre keresztelt különleges projektet, melynek lényege, hogy különleges érdekességeket gyűjtsenek össze a világunkról.

1. A tehenek képesek tájékoztatni egymást az érzelmi állapotukról.

Sydney-i tudósok 5 hónapig tanulmányoztak egy tehénállományt, míg végül arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az állatok a hangjuk magasságának változtatásával képesek kommunikálni egymás felé az érzelmeiket.

2. Ahhoz, hogy a tudósok megtudják, hogyan járhattak a dinoszauruszok, mű farkat tettek a tyúkokra és azokat tanulmányozták.

3. A legtöbb gyermeket szült nő egy orosz paraszt, Fedor Vasziljev felesége volt, aki 1725 és 1765 között mintegy 16-szor szült ikreket, hétszer hármasikreket, 4-szer pedig négyesikreket – így összesen 69 gyermeknek adott életet.

4. A Vatikánban az 1 négyzetkilométerre jutó pápák száma kettő, mivel a Vatikán területe csak 0,49 négyzetkilométer.

5. Kína egyes területein a rendőrségi kutyákat libákra cserélték. A libáknak kiváló a hallásuk, nagyon jó a látásuk, ráadásul agresszívek és hangosak.

6. A bálnák képesek lebarnulni.

Brit tudósok megállapították, hogy a bálnák bőre sötétebbé válik, ha magas UV fénynek van kitéve.

7. A nőknek magasabb hőmérsékleten jobb a produktivitásuk, a férfiak épp ellenkezőleg. A nők 20-30°C-on tudnak kellemesen dolgozni, a férfiak inkább 20°C alatt.

8. A Windows 95 üdvözlő zenéjét egy Mac számítógépen írta Brian Eno.

9. 1977-ig megengedték a turistáknak, hogy felmásszanak a Stonehenge-re.

10. Egy kalória elégetéséhez 10 milliószor kell kattintanunk a számítógépes egérrel.

A Lousianai Egyetem professzorát, Rhett Alleyn-t egyszer azzal kereste meg a lánya, hogy az iskolában azt mondták neki, hogy egy egérkattintással 1 kalóriát égethetünk el. A tudós szkeptikus volt az ügyben, ezért kutatásokba kezdett, és kiderült, hogy egyetlen kalória elégetéséhez csaknem 10 millió kattintás szükséges.

11. A Samsung egyik első terméke a szárított hal volt.

12. Leonardo da Vinci egyszerre tudott írni az egyik kezével, és rajzolni a másikkal.

13. Egy doboz diétás kóla lebeg a vízen, még egy doboz hagyományos kóla elsüllyed. Ennek oka a bennük található eltérő cukormennyiség.

14. A mai okostelefonoknak nagyobb a teljesítményük, mint a számítógépes rendszernek, amivel az amerikaiak a Holdra szálltak.

Az akkori számítógépeknek körülbelül 400 MB memóriájuk volt, míg az újabb okostelefonoknak már 4-10 GB, vagyis több, mint 10-szer annyi.

15. A legrégebbi ismert vásárlói panasz 4000 éves, és egy agyagtáblára írták az akkori Mezopotámiában. A vásárló az áru minőségére és a késedelmes kézbesítésre panaszkodott.

16. A kezdő sofőrök több hibát követnek el vezetés közben, amikor a kedvenc zenéiket hallgatják, mint amikor ismeretlen zenéket hallgatnak a rádióban.

17. A tudósok Pompeii maradványainak vizsgálatakor bizonyítékot találtak rá, hogy már akkor is léteztek elvihető ételekre szakosodott éttermek. Ezek lehettek a ma ismert gyorséttermek elődjei.

18. Az ébrenlétünk körülbelül 10%-ában csukva van a szemünk. Ez főként annak köszönhető, hogy percenként 15-20 alkalommal pislogunk.

19. A ketchupot az 1830-as években találták fel az emésztőrendszeri panaszok enyhítése végett.

20. Könnyebben emlékszünk vissza a kék tintával írt szövegre, mint amit feketével írtak. Egy kísérlet során a résztvevőket arra kérték, hogy jegyezzék meg a különböző színű tintával írt szavakat. Kiderült, hogy a kék színű tintával írt szöveget sokkal könnyebben jegyzik meg az emberek, mint a fekete tintával írtat, de ha valami nagyon fontos dologról van szó, a legjobb, ha piros tintával írjuk – ezt a legnehezebb elfelejteni.

21. A banán bogyós gyümölcs.

A botanika szerint a bogyós gyümölcsök olyan gyümölcsök, amiknek egy magháza van, több maggal. Ennek megfelelően tehát bogyós gyümölcs a paradicsom, az uborka, a padlizsán és a banán is.

22. 03:44 – ez az az időpont, amikor a leggyakrabban ébrednek fel az emberek éjszakánként.

23. A férfiak, akiknek az életkoruk 9-esre végződik, nagyobb eséllyel csalják meg a párjukat.

Ehhez a tanulmányhoz egy társkereső oldal 8 millió felhasználóját elemezték, akik olyan házas férfiak voltak, akik egy kis „kalandra” vágytak a házasság mellett. A 8 millió felhasználóból több mint 950 ezer férfinak 9-esre végződött az életkora, ami 18%-kal magasabb arányt jelent, mint a többi szám esetén.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏