20+ kevésbé ismert tény Kínáról, ami nagy meglepetésként szokta érni az embereket

Kína egy nagyon különleges ország, amely bár 14 országgal határos, mégis sikerült megőriznie egyedi kultúráját és hagyományait, melyek mi tagadás, néha nagy meglepetésként és egyfajta sokként képesek érni a turistákat. Itt ugyanis nem ritka a kaotikus forgalomnak, a vécécsészék hiányának vagy a pórázon sétáltatott gyerekeknek a látványa.

1. A kínaiak a „guggolást” részesítik előnyben.

Kínában széleskörben elterjedt az a nézet, miszerint az ülő helyzetben történő székelés káros az emésztőrendszerre, ezért az emberek többsége inkább a guggolásos WC-zést létesíti előnyben.

2. Teljesen más fürdőszobájuk van.

Az átlagos kínai fürdőszobák teljesen másképp néznek ki, mint a világ többi részén. A zuhanyozóból és mosógépből származó víz itt közvetlenül a padlóra ömlik, melyek legtöbbször nem is külön vízelvezetőbe, hanem közvetlenül a padlóba épített WC-be folynak.

3. Rácsok az ablakokon.

A helyi emberek gyakran tesznek rácsot az ablakokra, függetlenül attól, hogy az épület hányadik emeletén laknak. Érdekesség azonban, hogy ezeket a rácsokat nem a tolvajok elleni védelemre használják, hanem arra, hogy megóvják a gyermekeiket az ablakoktól.

4. Ablaktalan házak.

Az újonnan épült lakóparkokban az épületeket ablaküvegek nélkül adják el. Ha valaki lakást vásárol magának, a saját költségeiből kell finanszíroznia a nyílászárók beszerelését. Ez az oka annak, hogy Kínában gyakran látni díszes, teljesen kész, ám ablaktalan épületeket.

5. Kínában a természet lélegzetelállító.

Bár Kína hallatán a legtöbbeknek a több tízmilliós zsúfolt metropoliszok jutnak eszébe, valójában Kínának saját sivatagja és olyan lenyűgözően gyönyörű tájai is vannak, melyekről nehéz elhinni, hogy tényleg a Földön vannak. Ezek a képek például a Zhangjiajie Nemzeti Parkban készültek.

6. A kínai nagy fal nagy része egyáltalán nem úgy néz ki, mint az útikalauzok képein.

7. A pandákra nemzeti kincsként tekintenek, mivel ezek a gyönyörű állatok kizárólag Kínában őshonosak.

8. Az ókori Kínát csak egy hajszál vékony vonal választja el a modern Kínától.

9. Kínában sok olyan lenyűgöző épülettel találkozhatunk, amik a nyugati világban teljesen elképzelhetetlenek.

10. Egyes metróállomások olyan mélyen vannak a Föld alatt, hogy több percig tart, míg a mozgólépcsővel elérjük a szintjüket.

11. Sok házban nincs központi fűtés.

12. Még az iskolákban sincs mindenhol.

13. A kínaiak továbbfejlesztették a gyorstésztákat, és még ízletesebbé tették azokat.

14. Udvariatlanságnak számít külön fogást rendelni egy étteremben.

A kínaiak nem fogják jó szemmel nézni, ha az asztaltársaságukban külön ételt rendelsz magadnak. Náluk ugyanis mindent az asztal közepén lévő forgó „tányérra” kell helyezni, hogy az asztalnál ülő összes vendég könnyedén elérhesse őket.

15. A szájban világító tárgyak nagy népszerűségnek örvendenek a szórakozóhelyeken.

16. A kínaiak imádják az éjszakai bolhapiacokat.

A helyszűke miatt hozták létre ezeket, a nappal forgalmas utcákat ugyanis az éjszaka piaccá alakítják, ahol ilyenkor is hatalmas tömegek járnak vásárolni.

17. A nyílt utcán sminket, manikűrt, sőt még akár tetoválást is készíthetünk magunkra.

18. Teljesen normális náluk a munkaidőben történő pihenés.

A kínaiak úgy vélik, hogy egy kis munkaidő közbeni pihenés nagy mértékben képes növelni az emberek termelékenységét.

19. Egyes helyiek ijesztően hangos nyelvjárásban beszélnek.

Külföldi füllel néha úgy tűnik, hogy az emberek agresszívan veszekednek egymással, pedig szó sincs ilyesmiről, ők egyszerűen ilyen stílusban beszélnek.

20. A kínai éttermekben nagyon népszerű az úgynevezett „hotpot”.

Ennek lényege, hogy az asztalok közepén tulajdonképpen egy elektromos tűzhely található, a rajta lévő edények segítségével pedig a vendégek saját maguknak tudják elkészíteni a különféle fogásokat az asztalra pakolt alapanyagok segítségével.

21. Népszerűek az ülőhely nélküli vonatjegyek.

Olcsóbbak, mint a sima vonatjegyek, ám ez azzal jár, hogy néha a többnapos vonatút alatt a folyosókon és székek alatt kell aludniuk az embereknek.

22. Senki sem tartja be a közlekedési szabályokat.

Bár hivatalosan léteznek közlekedési szabályok, a legtöbb városban valójában senki sem tartja be azokat – sem a sofőrök, sem a gyalogosok.

23. Kínában gyakran látni olyan szülőket, akik pórázon sétáltatják a gyermekeiket.

Az elsőre bizarrnak és furcsának tűnő szokásra azért van szükség, hogy a gyerekek ne szaladhassanak el, illetve a szülők ne keverhessék össze egymás gyerekeit.

24. A másfél milliárd lakosú országban gyakorlatilag mindenhol zsúfoltság van.

Ez a kép például egy kínai művészeti egyetem felvételi vizsgáján készült.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏