20+ tény Ománról, az országról, ahol törvény tiltja a haragvást és bírság jár, ha koszos autóval közlekedsz

Omán egy olyan ország, aminek a neve korábban ritkán merült fel a turisták között, mint lehetséges úti cél. Hogy őszinte legyek, a cikk írásáig mi is meglepően keveset tudtunk erről az Arab-félsziget sivatagában található országról. Kiderült azonban, hogy Omán egyre népszerűbb turisztikai célpont, ami legalább annyi potenciált rejt magában, mint a vele szomszédos Egyesült Arab Emírségek.

1. A batulu egy arcmaszk, amit díszként hordanak a nők. Különleges alkalmakkor viselik.

A kezdetben sólyomcsőr alakú kiegészítő megvédte a beduinok arcát a homoktól és a hőtől. Később státuszszimbólum lett, amit az ománi nők különleges alkalmakkor viselnek.

Korábban ezek a maszkok kecskebőrből készültek, majd cérnával és különféle drágakövekkel hímezték.

2. Omán lakosságának majdnem fele emigráns.

A 4,5 millió lakos csaknem 40%-a emigráns. Többségük Indiából, Pakisztánból, Bangladesből és más közeli államokból érkeztek. Népszerű célpont az emmigrálni készülő emberek között, mivel itt jó feltételekkel és különféle lehetőségekkel fogadják őket – a külföldről emigrált emberek például nyithatnak bankszámlát, de akár ingatlant is vásárolhatnak.

Ennek köszönhetően sok nemzeti konyha éttermével találkozhatunk, amikor Ománba látogatunk – az indiai, libanoni és pakisztáni konyha mellett a világ számos országának konyhájával találkozhatunk. Ománt tartják az egyik legbiztonságosabb országnak a külföldi munkavállalkók.

3. A hétvége Ománban a péntekből és szombatból áll.

Korábban az omániak csütörtökön és pénteken pihentek, ez volt az ő „hétvégéjük”. 2013-ban azonban a szultán úgy döntött, hogy a bankok kényelme érdekében a hétvégét péntekre és szombatra helyezi át.

4. A közintézményekben az ománi lakosoknak nemzeti ruhát kell viselniük.

A férfi diákoknak például kötelező dishdash-t viselni, ami Omán nemzeti ruhája a férfiak számára. (általában fehér színű) Az órákat közösen tartják a nők és a férfiak számára, azonban az előadások közben külön ülnek egymástól. A közszférában dolgozó férfiaknak szintén nemzeti ruhát kell viselniük.

5. Omán férfi lakossága hawalist játszik, ami egy nemzeti játék és csak pár kő meg lyuk kell hozzá a földben.

A Hawalis egy társasjáték, melynek története több mint 3000 évre nyúlik vissza. A játék célja, hogy elvegyük az ellenfél összes kövét úgy, hogy bizonyos lyukakba helyezzük a sajátjainkat. Ez a játék kizárólag a logikán alapul, nem pedig a szerencsén. Sokan úgy gondolják, hogy a játék ugyanolyan hatással van az ománi társadalomra, mint a sakk az európai országban élő lakosokra.

6. Az Omán fővárosában, Maszkatban található lakóépületek családi házakra és agglegény lakásokra vannak felosztva.

Az omániak általában a saját házukban vagy villájukban élnek, míg a külföldiek panelházakban telepednek le. De bárhogy is legyen, az egyedülálló férfiak, legyenek azok arabok vagy európaiak, nem telepedhetnek le családi házban vagy családok számára fenntartott negyedekben.

7. Omán óriásit fejlődött, amikor az országot Qaboos bin Said szultán irányította.

Nehéz elképzelni, de körülbelül 1970-ig Ománban középkori hangulat uralkodott: nem volt áram, televízió, orvostudomány és felsőoktatás sem. Ellenben virágzott a rabszolgaság, a nőknek pedig nem voltak jogaik. Minden megváltozott azonban az Angliában tanult szultán, Qaboos bin Said érkezésével.

Globális változások kezdődtek az országban. Qaboos szultán fejleszteni kezdte az olajipart, megnyitotta az első ománi egyetemet, és egyenlőbbé tette a nők és a férfiak jogait. Felszámolta a rabszolgaságot, véget vetett az írástudatlanságnak, kórházakat épített, és az ő uralkodása alatt jelent meg az első televíziótársaság az országban. Qaboos tavalyi halála óta Ománt az unokatestvére, Hajszam ománi szultán uralja, aki folytatja a Qaboos által megkezdett modernizációs politikát.

8. Ománban tilos koszos autóval közlekedni.

Annak ellenére, hogy a száraz éghajlat miatt az autók meglehetősen gyorsan koszolódnak és homokréteg jelenik meg rajtuk, körülbelül 10 ezer forintos bírságot kapnak a sofőrök, ha koszos autóval közlekednek.

9. A lejárt termékek értékesítése miatt börtönbe kerülhetsz.

Egy 2018-as új jogszabály szerint a vállalkozóra 6 hónap és 3 év között terjedő szabadságvesztés jár, ha lejárt élelmiszert értékesít.

10. Ománban minden ajtó egyedi.

A különleges bejárati ajtók Omán fémjele. Minden lakó a lehető legdíszesebb ajtót készíttet magának. A szegények maguknak csinálják őket, míg a gazdagok profi fafaragókat vagy kovácsokat bérelnek fel. Gyakorlatilag nincs olyan ajtó az országban, amit ne díszítene valamilyen különleges motívum. Sokan ezek közül több száz éve állnak, értelemszerűen pedig a mecset és a szultán palotájának bejárata a legfényűzőbb.

11. Qaboos szultán mecsetjének szőnyegét 600 kézműves asszony szőtte.

Az építése 300 ezer tonna homokkövet igényelt, amit Indiából importáltak. A nagyterem közepén található szőnyeget 600 kézműves asszony készítette 2 műszakban, 4 év alatt. Súlya 21 tonna. A központi csillár pedig 600 ezer Swarovski kristályból áll és minaret formájú.

12. Ománban van egy olyan város, amit csak nők látogathatnak.

Ibra városa 170 km-re található Maszkat városától. Ide csak is nők látogathatnak el azokon a napokon és heteken, amikor helyi piacot tartanak. Szerdánként például női napot tartanak, ez valószínűleg egyébként sem érdekelné a férfiakat, mivel ilyenkor kozmetikumokat, női ruhákat, szöveteket és ékszereket lehet kapni.

13. A nizwai kecskepiac nem sokat változott az ókor óta.

Péntekenként a környező falvak lakói Nizwába özönlenek, hogy állatokat adjanak el és vásároljanak. A piac tulajdonképpen egy kerek pavilon, padokkal az oldalán. A kecskék, juhok és tehenek tulajdonosai itt körbe-körbe vezetik az állatokat, míg a vevők különféle árakat kiabálnak értük – kicsit olyan, mint egy aukció. A nizwai kecskepiac egyfajta baráti találkozóhelyként is szolgál, az emberek itt kávét isznak és megosztják egymással a legfontosabb híreket.

14. A teveversenyeken robot zsokékat használnak.

A tevén történő lovaglás hagyományos szórakozási mód nemcsak Ománban, de a Perzsa-öböl más országaiban is. Ez egy drága sport, ezért a sejkek sportjának is szokás hívni.

Korábban a kis súlyuk miatt gyerekek vettek részt az ilyen versenyeken, de ezt betiltották, ezért egy speciális robot zsoké ül a tevék hátán, aminek a technológiáját Katarban fejlesztették ki. A készülék súlya 2-3 kg és egy kezelő irányítja, aki a versenypálya mellett áll. A tevék egyébként a 65 km/h-ás sebességet is képesek elérni.

15. Az omániak inkább a közvetett kommunikációt részesítik előnyben.

Az ománi lakosok nagyon aggódnak azért, hogy nehogy megsértsenek vagy tapintatlan dolgot mondjanak más embereknek beszéd közben. Épp ezért nem is kérnek közvetlenül semmit sem egy idegentől, hanem különféle kérdésekkel célozgatnak, míg az illető maga ki nem találja, hogy mit akarnak tőle.

16. A bámulást nem tekintik durvaságnak.

A külföldieket, különösen a nyugati öltözékben lévő külföldi nőket általában nagyon megnézik, de ezt nem érdemes sértésként venni. Az omániak nem akarnak senkit megbántani, általában csak érdeklődnek a szokatlan megjelenésük iránt. A mosolygásra egyébként itt nem szabad mosollyal reagálni, mivel ezt a flörtölésre való felkérés jeleként értelmezik.

Ománban tilos hozzáérni az ellenkező nemű emberekhez. Egy nő akár rendőrségi feljelentést is tehet azért, ha egy férfi véletlenül hozzáér a kezéhez, és molesztálás vádja miatt valószínűleg még tanúk nélkül is a nőnek fognak hinni inkább a hatóság emberei.

17. A törvény szerint nem haragudhatunk.

Ománban illegális a harag kimutatása, legyen szó verbális bántalmazásról vagy durva gesztusokról. Még egy rossz arckifejezés miatt is hivatalos panaszhoz vezethet. Ománban egy személy beperelhet egy másikat azért, ha az illető felzaklatta őt.

18. Ománban szinte nincs tömegközlekedés.

Az utazók bérelt kocsival vagy taxival tudnak közlekedni a városokban, mivel Ománban nagyon kevés busz közlekedik és meglehetősen kényelmetlen a használatuk. Az autókölcsönzés ezzel szemben rendkívül olcsó.

Omán egyébként egyike annak a 27 országnak a világon, ahogy nincsenek vonatok.

19. A menyasszony és a vőlegény külön ünnepli az esküvőt.

Az esküvő napján a férfi egyedül megy a mecsetbe és végzi el a mulka szertartást, amivel a házasságot befejezettnek tekintik. Az ünnepséget külön tartják – a nők a menyasszony házában gyűlnek össze ünnepelni, ilyenkor gyakran nyugati estélyi ruhát öltenek magukra vagy mezítelenül szórakoznak. Az ünnepség vége felé megérkezik a vőlegény, aki a saját házába viszi át a menyasszonyt.

Ománban egy férfinak 4 felesége lehet, de a mai fiatal férfiak 90%-a már inkább úgy dönt, hogy kizárólag egyetlen házastárssal él. Ha a férfi második feleségre válik, akkor először elválik az első feleségétől, akit ilyenkor az állam vesz át.

20. Ahhoz, hogy esküvő legyen, a vőlegénynek hatalmas árat kell fizetni a menyasszonyért.

Amikor egy ománi fiatalember nősülni akar, általában megkéri az anyját vagy a nővérét, hogy segítsen megfelelő barátnőt találni. A nők ilyenkor útra kelnek, hogy potenciális menyasszonyt találjanak. Ha sikerült, a következő alkalommal már a férfi is velük tart, hogy megismerkedjen a nővel és annak családjával. Ezután tanúk jelenlétében megvitatják a menyasszony árának összegét.

Az elmúlt években annyira elszálltak a menyasszonyi árak, hogy egyre kevesebb esküvőt tartanak az országban. Egy átlagos jövedelemmel rendelkező férfitól például 9000 ománi rialt, vagyis közel 7 millió forintot kérnek a menyasszonyért. Az esküvők hasonlóan költségesek, általában 30-40 ezer dollárt költenek rá, aminek a költsége szintén a vőlegény vállát nyomja. A fiatal férfiak ezért gyakran hatalmas adósságokba verik magukat azért, hogy megházasodhassanak.

21. Mielőtt Omán olajhatalommá vált, az ország fő bevételi forrása a tömjén exportja volt.

Omán már az ókor óta a tömjén egyik legnagyobb exportőre a világban, az itt élő emberek többre becsülték, mint az aranyat. A Dhofar-fennsíkon bőségesen teremnek azok a fák, melyeknek a gyantájából ilyen füstölőszert készítenek. 1983-ban Quaboos szultán kezdeményezésére az ország még egy különleges Amouage nevű parfüm gyártásába is belekezdett, melynek alapanyaga szintén az ománi tömjén volt.

22. Az ománi látogatásához burkát varrtak Diána hercegnének, de sohasem vette fel.

1986-ban Diána hercegné látogatást tett Ománban és Szaúd-Arábiában. Az országok látogatása előtt úgy döntöttek, hogy a biztonság kedvéért egy burkát (teljesen zárt köpenyt) varrnak a hercegnőnek, hátha a ruhája túl provokatívnak tűnik a fogadó felek számára. A burka dizájnját brit divattervezők készítették, de sosem volt rá szükség, a hercegnét ugyanis nagyon meleg fogadtatás érte.

Diána hercegné tiszteletére még egy kilátót is elneveztek Ománban, ahol most az 5 csillagos Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort áll, és kellemes nyaralást tölthetünk a helyen, ahol egykoron Diána hercegné állt, miközben a völgyben fekvő ősi Nizwa városát figyelte.

Mi a véleményed Ománról? Pozitív vagy negatív hatást váltottak ki benned az országról olvasott érdekességek? Szeretnéd személyesen is meglátogatni?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏