21 furcsa dolog, amire a Google Maps-nek köszönhetően bukkantak rá az emberek

2005-ben a Google elindította a Google Maps nevű térképszolgáltatást, ami mindent megváltozott. Legtöbbünkben talán még mindig élénken benne él az a semmi máshoz sem fogható pillanat, amikor a régi számítógépünkkel és a lassú internetünkkel (némileg döcögősen) először kerestünk rá az otthonunkra, a munkahelyünkre vagy épp a régi iskolánkra a műholdfotókon. Ez egy elképesztő méretű technikai lépés volt, hiszen ezt megelőzően csak a földgömböket pörgethettük.

1. Repülőgép az erdőben

Az amerikai mérnök, Bruce Campbell még 2003-ban vásárolt egy leselejtezett Boeing 727-es utasszállító repülőgépet a görög Olympic Airways légitársaságtól. A férfi úgy rendelte, hogy szállítsák le neki az Oregon államban található Hillsboro vidéki erdőbe, ahol egy saját „erdei házat” alakított ki magának a leselejtezett géptörzsben. A nyugdíjas férfi immár 16 éve él a gépen, és gyakran turistákat is beenged az otthonába.

2. „2000” felirat

19 évvel ezelőtt, az új évezred tiszteletére egy 2000-es számot formázó fákat ültettek a kanadai Ontario autópálya melletti mezőre.

3. „Lenin 100 éves” felirat

1970-ben a Szovjetunió Lenin századik évfordulóját ünnepelte – ennek okán készült el ez a szintén fák alkotta felirat, ami az oroszországi Kurgan régióban található.

4. Az Atacama sivatag óriása

A chilei Atacama-sivatagban (Uara település közelében) található ez a hatalmas geoglifa, melyet a világ egyik legnagyobb őskori geoglifájaként tartanak számon. Hossza 119 méter, és nagyjából 3000-3500 évvel ezelőtt készíthették. A képen látható figurát „Tarapaca”-nak hívják, ám a tudósok sem tudják pontosan, hogy mit vagy kit ábrázol, pláne azt, hogy miért készítették így – hiszen ebben a formában a Földről szinte egyáltalán nem, kizárólag a levegőből nézve látható.

5. Nazca-vonalak

A Nazca-vonalak a Peruban található Pampas de Jumana nevű fennsíkon felfedezett gigantikus mértani alakzatok, azaz geoglifák, amelyek monumentális állatfigurákat ábrázolnak és szinte nyílegyenes vonalakként húzódnak a vidéken. Eredetük ismeretlen, de a tudósok úgy vélik, hogy a közelben élő Nazca-civilizáció tagjai hozták létre ezt az elképesztő mintát.

6. Óriás versenypálya

Az olaszországi Nardò várostól 20 km-re található ez a tökéletesen kerek tesztpálya, melyet sportkocsik tesztelésére használnak. Eredetileg a Fiat építtette, ám nemrég a Porsche vásárolta meg. A pálya teljes hossza 12,8 km, és olyan döntött szögben épült, hogy bár egyetlen egyenes szakasza sincs, a pilótáknak mégsem kell még fogniuk sem a kormánykereket ahhoz, hogy egyenesen tartsák az autókat.

7. Oroszlán egy angliai domboldalon

A Whipsnade Állatkert területén található ez a domb, amire egy hatalmas oroszlánfigurát készítettek, még 1933-ban. A kompozíció egyébként a föld felső rétegének megtisztításával és egy speciális kréta réteg segítségével készült – teljes hossza 147 méter.

8. Coca Cola felirat egy domboldalon

A chilei Arica városától nem messze található ez a hatalmas Coca Cola felirat a domboldalon, ami még 1986-ban készült a cég 100. évfordulójának tiszteletére. A felirat elkészítéséhez 70 ezer üres kólásüveget használtak. Mérete 120 x 50 méter.

9. Törökország zászlaja Cipruson

Ciprus északi részén, a Kerínia-hegység egyik lejtőjén látható ez a szétszórt török zászló. Hossza majdnem 500 méter, szélessége 225 méter. Balra Törökország első elnökének, Mustafa Kemal Atatürk-nek az ikonikus mondata olvasható: „Büszke vagyok arra, hogy töröknek születtem.”

10. Sziget egy tóban, amiben van egy sziget egy tóban

A Taal-tó a Fülöp-szigetek északi részén, Luzon-szigeten található. A tónak egy vulkanikus szigete van, melynek különlegessége, hogy saját tava van, amiben egy még apróbb sziget is található. Kétségkívül az egyik legérdekesebb hely a Földön.

11. Candelabra – az Andok gyertyatartója

A perui Pisco várostól nem messze található egy homokos domboldalon ez a gyertyatartót ábrázoló alkotás. Mérete: 128 x 74 méter. A tudósok nem tudják, hogy kik és miért készítették ezt a geoglifát, de úgy vélik, hogy legalább 2200 éves.

12. Gitár erdő

Pedro Martin Uretha, argentin mezőgazdasági termelő hosszú éveket szentelt annak, hogy méltó emlékművet állítson felhunyt felesége tiszteletére. A férfi ehhez egy több mint 7000 fából álló erdőt ültetett, melynek különlegessége, hogy gitár alakú. Az erdő hossza 1100 méter.

13. Arizonai kráter

A tudósok szerint ez a kráter kb. 50 ezer évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy 50 méter átmérőjű meteorit csapódott a Földbe. Becslések szerint a súlya elérhette a 300 ezer tonnát, a sebessége pedig olyan 45-60 ezer km/h-ás lehetett. Az arizonai kráter az egyetlen ismert kráter, ami ennyire tisztán megőrizte az állapotát. Mérete: 1219 méter széles, 229 méter mély.

14. Marree Man

A Marree Man egy geoglifa, ami Dél-Ausztráliában található. Eredete körül még mindig heves viták vannak, de elképesztő, 2,7 km-es méretével a Föld legnagyobb geoglifájának számít. Vonalai 10-35 méter szélesek, valamint 20-30 cm mélyek. Érdekessége, hogy 1998-ban fedezte fel egy utasszállító pilóta, teljesen véletlenül, miután átrepült felette.

15. Olajmezők Argentínában

Argentína számos tartományában termelnek olajat és gázt – a fenti kép a Rio Negro tartományban található olajmezőt ábrázolja.

16. A világ legnagyobb medencéje

Chilében, a San Alfonso del Mar szállodában található a világ legnagyobb medencéje. A medence hossza 1.013 méter, mélysége körülbelül 3 méter, a teljes területe pedig 80000 négyzetméter.

17. A sivatag ajka

Szudánban, Nyugat-Darfur tartományban található ez a különleges domb, mely madártávlatból nézve épp olyan, mint egy óriási száj. Hossza több mint egy kilométer, szélessége 400 méter.

18. Elsüllyedt hajó

1981-ben a Primrose nevű Hong Kong-i teherhajó zátonyra futott az Északi-Szentinel-szigeten. Néhány nap múlva a tengerészek észrevették, hogy a helyi őslakosok hajókat és lándzsákat kezdtek építeni, vélhetőleg azért, hogy megtámadják és leigázzák a pórul járt legénységet. Szerencsére még időben sikerült helikopterrel megmenteni őket, ám az agresszív helyi törzsek miatt az elsüllyedt hajó örökre a sziget fogságában maradt.

19. Ember alakú tó

Brazília São Paulo államában található ez a hatalmas ember alakú tó. Hossza 140 méter.

20. Cerne Abbas óriása

Az angliai Cerne Abbas falu közelében található domboldalon látható ez a hatalmas meztelen férfi alak, kezében egy buzogánnyal. A geoglif mérete 55 x 51 méter. Az ábra eredete és kora nem teljesen tisztázott, csak annyit tudni róla, hogy a XVIII. század közepén említették először.

21. Fákból készült szimbólum

Uruguay Florida nevű városának közelében található ez a furcsa szimbólum, melyről sajnos nagyon keveset tudunk. Egyes történetek szerint körülbelül 60 évvel ezelőtt szarvasmarha gazdák ültették ilyen alakban a fákat, más történetek szerint pedig vallási rituálékhoz használták. Hogy mi az igazság, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy rendkívül látványos.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏