21 furcsa tény azok számára, akiket régóta nem lepett már meg semmi

Az ősrobbanás óta eltelt közel 14 milliárd évben bizony történt egy s más ezen a Földön. Bár igaz, hogy az emberiség egyelőre csak egy apró homokszem a Föld létezésének homokórájában, ettől még ugyanúgy a kötelességünk újra és újra egyre szélesebb körben tágítani az ismereteinket. Az alábbiakban éppen ezért 21 izgalmas tényt gyűjtöttünk össze a világról, melyekről valószínűleg csak nagyon kevesen hallottak korábban…

1. Adolf Hitler unokaöccse, William Patrick Hitler az amerikai haditengerészetnél szolgált a második világháború idején. Rangjának betöltéséhez az akkori amerikai elnök, Franklin Roosevelt személyesen járult hozzá.

2. A ,,bojkott” szó a brit farmer, Charles Boycott nevéből származik, aki először megtagadta a munkavállalók jogait védő törvényt, majd később a szomszédokat és más földbirtokosokat meggyőzve el is töröltette azt.

3. Amíg a gyerekek csontjainak növekedése meg nem áll, nem érzik rendesen az ételek édességét. Épp ezért, ha extra cukrot adunk az ételeikhez, finomabbnak fogják érezni azokat.

4. Az angol nyelvű Wikipédia oldalakon található képek összesen körülbelül 58 gigabájtnyi helyet foglalnak el.

5. Az Egyesült Államok törvényei alapján a hollywoodi filmekhez használt pénzeknek az eredeti pénz méretének 75%-ánál kisebbnek vagy 150%-ánál nagyobbnak kell lenniük. Emellett csak a bankjegyek egyik oldalára nyomtathatnak, illetve csak és kizárólag egy színű tintával.

6. Az emberi nyál egyik ,,természetes narkotikuma” az úgynevezett opiorfin, ami egy nagyon erős fájdalomcsillapító vegyület. Csak viszonyításképpen: hatszor erősebb, mint a morfium.

7. Az eddig ismert fizikai törvények csak az univerzum összes anyagának körülbelül 4%-ára alkalmazhatók, a fennmaradó 96% ugyanis úgynevezett sötét anyag, amiről gyakorlatilag semmit sem tudunk.

8. Az emberi gyomor és a belek idegsejtekkel vannak bélelve, melyek száma eléri a 100 milliót. (ez több, mint amennyi egy macska fejében található) A tudósok úgy vélik, hogy ezeknek az idegsejteknek köszönhető az, hogy a gyomrunk tulajdonképpen egy “második agyként” funkcionál, így például ha éhesek vagyunk, az hatással van a hangulatunkra és érzelmeinkre.

9. A Messier 100 nevű galaxis 55 millió fényévnyire van a Földtől, így ha valaki onnan egy “hatalmas távcsővel” a Földre nézne, még épp láthatná kihalni a dinoszauruszokat.

10. A világ “legbűnösebb” helye a Vatikán, legalábbis a statisztikák szerint. Az egy lakosra jutó bűncselekmények száma ugyanis minden évben meghaladja az 1-et, mivel csak alig 450-en lakják ezt az ‘országot’. Ezeket a bűncselekményeket természetesen nem a Vatikán lakossága, hanem az ott megforduló turisták követik el, és főként lopásokból áll.

11. A tudósok úgy vélik, hogy minden élőlény élettartama megegyezik azzal az időintervallummal, amíg a szíve körülbelül 1 milliárdszor dobban. Ez gyakorlatilag minden élőlényre igaz, kivéve az emberekre, akiknek sikerült majdnem a duplájára feltornázniuk ezt az értéket a különböző gyógyszereknek és találmányoknak köszönhetően.

12. Az a tény, hogy ‘az otthonunkban lévő por nagy része a saját lehámlott bőrünk’, nem több, mint egyszerű mítosz. A por valójában többnyire piszokból áll, melyet akarva-akaratlanul is az utcáról viszünk be a lakásba.

13. Az avokádófa gyümölcse, vagyis maga az avokádó sosem “érik” meg a fán, csak miután leszedték őket. Épp ezért a gazdák akár 7 hónapig is fent is hagyhatják őket a fán, anélkül, hogy bármi bajuk lenne.

14. Az antarktiszi Seymour Island tanulmányozása közben a tudósok egy közel 40 millió évvel ezelőtt élő hatalmas pingvin maradványaira bukkantak, így bátran kijelenthetjük, hogy az Antarktiszt egykoron 180 cm magas, 100 kg súlyú királypingvinek lakták.

15. Fred Baur, a Pringles csipszek feltalálójának hamvait egy csipszes dobozban temették el, ahogy azt a végrendeletében kérte.

16. A fahrenheit-celsius fok átváltására használatos képlet a következő: °F = 1,8 × °С + 32
Ez egyben azt is jelenti, hogy -40 celsius foknál -40 fahrenheit a hőmérséklet, vagyis a két érték egyenlő.

17. A macskák és a kutyák is lehetnek allergiásak, akár még az emberekre is.

18. A Velociraptorok ma is élő leszármazottjai a pulykák.

19. A ‘reggeli a nap legfontosabb étkezése’ mítoszt egy gabonapehely-gyártó cég marketingesei terjesztették el 1944-ben, hogy növelni tudják az eladásokat.

20. 2050-re a csokoládé valószínűleg eltűnik a föld színéről, köszönhetően az éghajlat-változásnak, ami kihalással fenyegeti a kakaót.

21. Egy bíróság esküdtjeinek a száma 12, épp ahány apostol van a Bibliában.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏