22 őrült tény a körülöttünk lévő világról, amiről valószínűleg még sosem hallottál

A világ, amelyben élünk hatalmas és titokzatos, melynek köszönhetően egyszerűen lehetetlen mindent tudni róla. Ettől függetlenül persze senki sem akadályozhat meg bennünket abban, hogy minél közelebb próbáljunk kerülni ehhez az állapothoz. Az alábbiakban 22 őrült tényt gyűjtöttünk össze a nagyvilágból, melyekkel nem csak szórakozva tanulhatunk, de az általuk megszerzett tudás egyúttal segítségünkre is lehet a körülöttünk lévő világ megértésében.

1. A jobb fülre jobban hallunk. Ennek oka, az agyféltekék egyenlőtlen munkája.

2. Kínában a fehér színt tekintik a gyász jelének.

3. A hím delfinek ajándékokkal halmozzák el a nőstényeket, ezzel bizonyítva szerelmüket. Ezek az ‘ajándékok’ általában tengeri szivacsok, kagylók vagy más, vízben talált érdekességek.

4. A németországi Nördlingen nevű kisváros ~72 ezer tonna gyémántra épült. Ennek oka, hogy az egész város egy meteorit kráterében épült, mely másfél kilométer átmérőjű volt és 1,8 milliónyi Hirosimára ledobott atombomba energiáját szabadította fel. Ennek a becsapódásnak a hatására jött létre a nagyjából ~72 ezer tonna össztömegű, mikroszkopikus méretű gyémánt.

5. A juhok képesek megkülönböztetni az embereket, ezáltal pedig felismerni a gazdájukat, akár még fényképről is.

6. Épp úgy, mint mi emberek, a macskák is lehetnek jobb és balkezesek.

7. A bálnák kiugranak a vízből, hogy beszélgessenek. Az így kiadott hangokat akár 4 kilométernyi távolságból is meghallják a társaik.

 

8. Az állatok is túrják az orrukat, de nem úgy, mint mi. A zsiráfok például a nyelvükkel, a főemlősök pedig botokkal.

9. Az indiai háziasszonyok tulajdonában van a világ aranykészletének, mintegy 11%-a. Ez azt jelenti, hogy több arannyal rendelkeznek, mint Svájc, az Egyesült Államok vagy épp Németország.

10.Világóceán feneke folyamatosan süllyed a rá nehezedő víztömeg hatására.

11. Ausztriai, finn és magyar tudósok bebizonyították, hogy éjszaka a fák is alszanak. Ilyenkor az ágaik is szemmel láthatóan elernyednek.

12. Egyes mohák képesek vizet nyerni a ködből. EBBEN a videóban még azt is láthatjuk, hogyan teszik mindezt.

13. Egy szorgos méh élete során körülbelül 2,87 gramm mézet képes termelni.

14. A madarak énekelnek a tojásaiknak az időjárásról. A zebrapinty például még arra is képes, hogy magas hőmérséklet esetén figyelmeztesse a tojásokban található embriókat, melyek így lassabban nőnek majd, a meleg időben ugyanis az apró termet előnyösebb.

15. A japán makákók megtanultak ételt vásárolni az automatákból. Ehhez a földön elszórt aprópénzeket használják.

16. George Dantzig matematikus egyszer véletlenül megoldott egy matematikai problémát, amit Einstein óta próbáltak megoldani. A problémát egy általa feladott házi feladatnak köszönhetően sikerült megoldani, amikor erre rájött, kiszaladt az óráról és a diákok sem tudták, hogy miért és mit jelent pontosan a táblán látható egyenlet.

17. A nőstény tatunak egyedülálló képessége van: stresszhelyzet vagy veszély esetén akár két évig is képes visszatartani a szülést.

18. Van egy olyan mikronemzet, (Sealand Hercegség) mely egy elhagyatott katonai platformon található a tenger közepén.

19. Nikolay Shustov, orosz üzletember sajátos módon oldotta meg az őt bosszantó problémát. Mivel nem lehetett az általa olyannyira kedvelt konyakot kapni a kedvenc kocsmájában, ezért fiatalokat bérelt fel, hogy különböző időpontokban térjenek be a kocsmába és kérjenek egy-egy kört az adott konyakból. Mivel napról-napra nem tudták kiszolgálni az így felbérelt fiatalokat, ezért a kocsma egy idő után kénytelen volt beszerezni és árusítani a Nikolay Shustov által kedvelt konyakot.

20. A hím pingvin ajándék követ visz a nősténynek, aki ha elfogadja tőle azt, akkor életük végéig együtt maradnak.

21. A legrövidebb háború 38 percig tartott.

22. Kínában a gazdagok rájuk hasonlító embereket bérelnek, hogy leüljék helyettük a börtönbüntetésüket.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏