28 lányból 7 terhesen ment haza az osztálykirándulásról

pregnantŐrjöngenek a szülők és a tanárok, miközben a bosnyák közegészségügyi hatóság megkongatta a vészharangot, mert egyre nagyobb problémára mutat rá az az eset, ami a minap látott napvilágot.

Az ügy arról szól, hogy egy Banja Luka-i iskola kirándulást szervezet. Ebben az öt napban a 13 és 14 éves diákok megismerhették Szarajevó múzeumait és más nevezetességeit, ám a 28 lányból 7 nemcsak ezzel foglalkozott, ugyanis hazatérve kiderült, hogy terhesek.

A szülők azonnali vizsgálatot követelnek, és tudni akarják, hogy a kísérő tanárok miért nem figyeltek jobban oda a gyerekekre. Eközben Nenad Babici, a nemzeti reproduktív egészségügyi koordinátor arról beszélt, hogy az iskolán kívül a szülőket is felelősség terheli, hiszen nekik kellett volna jobb szexuális felvilágosítást adniuk a lányoknak.

A botrány ugyanakkor rávilágított arra, hogy az országban egyre több tinédzser esik teherbe. A szarajevói Senad Mehmedbasic nőgyógyász hozzátette, hogy ez azért is nagy probléma, mert ilyen fiatalon sokkal kockázatosabb a terhesség és a szülés.

A nőgyógyász szerint a közoktatásban nagyobb hangsúlyt kellene fektetni az intim témák oktatására, mert a kamaszok jelenleg annyit tudnak a nemi életről, amennyit az utcán felszednek, vagy egymástól hallanak.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏