7 ismerős dolog, ami könnyen életveszélyes lehet, és mi még csak nem is sejtjük

Néhány ismerős dolog, ami számunkra teljesen ártalmatlannak tűnik, könnyen veszélyt jelenthet az egészségünkre, sőt akár az életünkre is. Például, szinte senki sem tud róla, de a közönséges burgonya akár meg is ölhet minket, ha nem vigyázunk.

1. Burgonya

Azok az emberek, akik burgonyát szüretelnek, általában nagy zsákokban vagy dobozokban rakják el őket télire, legtöbbször valamilyen rosszul szellőző pincébe vagy szekrénybe. Mindenki tudja, hogy a szőlő erjedésekor keletkező szén-dioxid gáz halálos is lehet, azt azonban kevesen tudják, hogy a romlott burgonyák által kibocsátott gázok szintén halált okozhatnak.

Ennek oka, hogy a burgonyák rothadáskor nagy mennyiségű tiolokat, szén-dioxidot és metánt szabadít fel. A tioloknak rendkívül erős, borzalmas szaga van, és erősen mérgező az emberre. A szén-dioxid még ennél is veszélyesebb, ennek ugyanis még szaga sincs. A két anyag együtt tehát roppant veszélyes lehet a gyanútlanul pincébe merészkedő emberekre.

2. Dezodor

Emberek milliói használnak ilyen kozmetikai termékeket világszerte, de csak kevesen tudják, hogy a nem megfelelő használatuk az egészségünkre és az életünkre egyaránt veszélyes lehet.

1998-ban például meghalt egy 16 éves fiú az Egyesült Államokban, mert túl sok dezodort használt. Szegény Jonathan Capewell nagyon aggódott azon, hogy túlságosan izzad, ezért mindig rengeteg dezodort fújt magára, legtöbbször egy zárt kis fürdőszobában, vagy a saját hálószobájában. Jonathan egy nap szívrohamban halt meg a saját szobája közepén.

Az igazságügyi szakértők megvizsgálták a fiatalember vérét, amiben a normálisnál tízszer több butánt és propánt találtak. Ezek azok a gázok, amiket hajtóanyagként használnak a spray-kben. Nyilvánvalóan túl nagy mennyiségben halmozódtak fel a fiú testében.

3. Étel és ital automaták

Előre szólunk, hogy amit most fogsz olvasni, kicsit komolytalannak tűnik, pedig semmi mókás sincs benne. Kiderült ugyanis, hogy az automaták több embert ölnek meg évente, mint a cápák. Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága szerint 1978 és 1995 között 37 olyan haláleset is történt, amit automaták okoztak. Ez átlagosan évi 2,18 haláleset. 1994 és 2004 között pedig csak hat halálos cápatámadást regisztráltak az Egyesült Államokban, ez évi 0,6 haláleset átlagosan. A statisztikák alapján tehát az automaták valóban halálosabbak, mint a cápák.

Íme néhány friss statisztika, ami még ennél is szomorúbb: 2002 és 2015 között évente átlagosan 1730 ember sérül meg az automatákkal történő interakció következtében, ezek közül átlagosan 4 haláleset történik minden évben.

A legtöbb ilyen haláleset akkor történik, amikor az emberek megbillentik, ütögetik az automatákat, vagy a kiadó nyílásaiban kotorásznak. Egy ilyen gép átlagosan 400 kilogramm, ami egy emberre ráesve nem sok esélyt hagy neki a túlélésre. Az italautomaták okozta leggyakoribb sérülés egyébként a fejsérülés – az esetek 20%-ában ezt szenvedik el az áldozatok.

4. Szárítógép

Az Egyesült Államok tűzoltóságai szerint átlagosan körülbelül 3000 lakástüzet okoznak a ruhaszárítók minden évben. Ezek közül átlagosan 5 végzetes kimenetelű. A szárítógépek okozta tűz könnyedén átterjed más dolgokra, majd az egész házra, és az embereknek nem mindig van elég idejük, hogy kimeneküljenek a tűzből.

A tűzesetek mögött legtöbbször a készülékek tisztítására vonatkozó szabályok figyelmen kívül hagyása áll. A tűzoltók már arra is felfigyeltek egyébként, hogy a legtöbb ilyen tűz ősszel és télen, főleg januárban történik.

5. Bútorok (komódok, polcok)

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága szerint 2000 és 2016 között mintegy 195 haláleset történt, ami bútorokhoz köthető. Az áldozatok döntő többsége 6 év alatti gyermek volt.

A szülők a gyermekek biztonsága érdekében rendszerint jól elrejtik a vezetékeket és konnektorokat, akárcsak a háztartási vegyszereket, ám kevesen gondolnak arra, hogy a bútorok is potenciálisan veszélyesek lehetnek a kisgyerekekre nézve. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 17 percenként történik egy bútorhoz, televízióhoz, vagy egyéb háztartási készülékek felborulásához köthető baleset, ami sérülésekkel jár. Az ilyen balesetek elkerülésének legegyszerűbb módja, ha a falhoz rögzítjük a bútorokat.

6. Hotdog

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia statisztikái szerint évente körülbelül 10.000-szer riasztják a mentőket 14 éven aluli gyermek fulladásához. Ezek közül átlagosan 77 eset végződik halállal, az ilyen ételekkel kapcsolatos fulladások körülbelül 17%-áért pedig a hotdogok a felelősök.

„Ha a világ legjobb mérnökei összejönnének, és megpróbálnának létrehozni egy gyermekek számára potenciális életveszélyt jelentő légúti dugót, akkor keresve sem találhatnának jobb választást egy hotdognál” – nyilatkozta Gary Smith, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia igazgatója.

7. Hó

Egészen pontosan annak a hólapáttal történő tisztítása. Amerikai kutatók megvizsgálták az 1990 és 2006 közötti adatokat, amiből megállapították, hogy ebben az időszakban mintegy 1647 ember halt meg hólapátolás közben történő szívmegállásban.

Barry Franklin kardiológus és csapata azt is megvizsgálta, hogy az elhunytak között rengeteg egészséges fiatal felnőtt is volt, akiknek a hólapátolás közben magasabb lehetett a pulzusuk és a vérnyomásuk, mint amikor a futópadon szaladtak teljes erejükből. „A kemény fizikai munka a hideg levegővel kombinálva szűkíti az artériákat és csökkenti a vérellátás, ami tökéletes alkalom egy szívroham kialakulására” – nyilatkozta Franklin.

Barry Franklin szerint annyira veszélyes a hólapáttal történő hóeltakarítás, hogy 55 évnél idősebb embereknek egyenesen nem is ajánlja.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏