74 évvel ezelőtt kötött házasságot II. Erzsébet és Fülöp herceg – Ilyen gyönyörű menyasszony volt II. Erzsébet királynő

Szomorú hírt osztott meg a királyi család április 9-én. Edinburg hercege, Fülöp 99 éves korában végleg lehunyta szemeit. II. Erzsébet királynő férje júniusban ünnepelte volna századik születésnapját, ráadásul idén lett volna 74 éve, hogy házasságot kötöttek egymással.

Ám nemcsak a hosszú élet és házasság terén rekordtartó a királyi család az Egyesült Királyságban. II. Erzsébet királynő a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó, míg Károly herceg a legidősebben trónra kerülő uralkodó lesz majd, ha itt lesz az ideje.

II: Erzsébet és Fülöp herceg szerelmi története is regénybe illő, ugyanis a párt elszakította egymástól a háború. Fülöp egy brit-görög nemes volt, aki frissen végzett tengerésztiszt volt, amikor megismerte Erzsébetet. Ám szerelmük nem teljesedhetett be, mivel a férfit szólította a kötelesség. Fülöp végül szerencsésen hazatért a háborúból és 1947-ben lemondott a görög trónról, majd honosított brit állampolgár lett. Még az év júliusában a fiatalok bejelentették az eljegyzést.

Mindössze négy hónappal később pedig ifjú házasokként köszöntötték őket. A házaspár boldog volt és még fotót is közzétettek a nagy eseményről.

Fülöp hercegnek alkotmányos szerepe nem volt, ráadásul saját felesége alattvalója lett. Bár jogai nem voltak, Erzsébet mindig is azt vallotta, férje “a királyi ház rendíthetetlen támasza”.

Abban mindannyian egyet érthetünk, hogy II. Erzsébet királynő gyönyörű menyasszony volt.

A házaspár idén ünnepelte volna 74. házassági évfordulóját, de sajnos ezt már Fülöp herceg nem élhette meg.

A királyi pár tavaly 73 éve volt házas, ez alkalomból pedig dédunokáik köszöntötték őket egy képeslappal:

Fülöp herceg február 23-án kórházba került, de kiderült, nem koronavírusról van szó, hanem valamilyen más megfertőződéses betegség áll a háttérben. A királynő férje tizenhat napot töltött kórházban. A házaspár korábban már megkapta a koronavírus elleni vakcinát, mert ők is a veszélyeztetett korosztályba tartoztak.

Szívbetegségei miatt operálni kellett a herceget, de március közepén hazatérhetett a kórházból. Néhány héttel később azonban már nem tudtak segíteni rajta, Fülöp a windsori kastélyban örök nyugalomra hajtotta fejét.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏