8 dolog, amiről mind hallottunk már, de sosem tudtuk, hogyan is néz ki pontosan

Számos olyan dolog létezik a világban, melyről noha kellő ismereteket szereztünk az iskolában, mégsem láttuk soha, hogyan is néznek ki ezek a ‘valamik’ a valóságban. Hogy ezt egy kicsit most kompenzáljuk, az alábbi rögtönzött listán összegyűjtöttünk 8 olyan dolgot, melyről ugyan mind hallottunk már valahol, de csak nagyon kevesen vagyunk azok, akik láttuk is őket a valóságban…

1. Fekete doboz

A fekete doboz az elsősorban repülőgépeken használatos adatrögzítő berendezés köztudatban elterjedt megnevezése. Mind tanultunk róla az iskolában, de a korábbi elképzeléseinkkel ellentétben nem a színéről kapta a nevét, a legtöbb fekete doboz ugyanis piros színű, hogy könnyebben megtalálható legyen egy esetleges repülőgépbaleset következtében. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan is néz ki belülről egy ilyen ‘fekete doboz’, az ALÁBBI LINKRE kattintva ezt is megnézhetitek.

2. DNS

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hogyan is néz ki egy DNS-spirál. Azt viszont már jóval kevesebben tudják, hogy a DNS szabad szemmel is láthatóvá tehető, melyhez csak egy otthon is könnyedén elvégezhető folyamatra van szükségünk, melynek eredményeként a DNS fonalszerű szálakká változik és szabad szemmel is láthatóvá válik.

3. Masztodon

A masztodonok óriási, mamutokhoz hasonló gyapjas állatok voltak, hatalmas mellkassal és agyarakkal. Laikus szemmel az ember könnyedén képes összekeverni a mamuttal, pedig teljesen más a kettő.

4. Gibraltár

Gibraltár egy brit tengerentúli terület, városállam, mely közel fekszik az Ibériai-félsziget legdélibb pontjához, s partjánál van a Gibraltári-szoros. Északon Spanyolországgal határos. A terület régóta fontos terepe a Brit Fegyveres Erőknek és a Brit Királyi Haditengerészetnek.

Érdekessége, hogy területe mindösszesen 6,5 km², illetőleg ez az egyetlen olyan hely Európában, ahol a majmok vadon élnek.

5. Bitcoin

A Bitcoin név hallatán mindenki azonnal a bárki számára elérhető digitális fizetőeszközre gondol, pedig 2011-ben a Bitcoin kibocsájtotta az első “készpénzes Bitcoinokat”, biztonsági hologrammal ellátott érmék formájában.

6. Elefánt farok

Az elefánt farka kapcsán legtöbben azonnal egy puha, bojt-szerű farkincára gondolunk, pedig szó sincs ilyesmiről. Az elefánt farkát valójában hosszú sörték borítják, melyekből egyébként az afrikai lakosok előszeretettel készítenek maguknak karkötőt.

7. A Nagy Hadronütköztető

A Nagy Hadronütköztető a CERN 2008-ban átadott részecskegyorsítója és ütköztetőgyűrűje, amely a 2000-ben leállított LEP 27 km kerületű alagútját használja fel. Több előgyorsító fokozat után ebben a gyorsítóban fognak végleges 7 TeV‑es energiájukra gyorsulni a protonok (illetve időszakonként ólomionok) mindkét körüljárási irányban. Ezután a protonnyalábok több órán keresztül keringenek majd egymással szemben, és a gyorsító kerületén található detektorok közepén az egymással szemben keringő protonnyalábok pályáját úgy módosítják majd, hogy ott proton–proton ütközések fognak történni.

8. Eredeti Adobe-termékek

Jó, na…ezt csak egy kis poénnak szántuk így a lista végére. De valld be, hogy Te sem láttál még ilyet korábban…?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏