8 haszontalan dolog, amit az előrelátó emberek már rég nem szoktak vásárolni

Mi alapján értékeled a dolgok hasznosságát? Hány funkciójuk van? Netán, hogy mennyire hatékonyan látják el azokat? Esetleg az alapján, hogy milyen gyakran használod? Ha ezen szempontok szerint végigfutunk a leggyakrabban vásárolt dolgokon, hamar észrevehetjük, hogy nem mindegyik egyformán hasznos és fontos, némelyikek pedig egyesen csak porfogók.

1. Jogosítvány

Manapság egyre kevésbé van értelme letenni a jogosítványt, különösen akkor, ha egy nagyvárosban élünk. Az üzemanyagárak az egekben, az autók fenntartási költsége szinte valóságos pénztemető, ezzel szemben a tömegközlekedés viszonylag olcsó és praktikus megoldás, a nagyobb távolságokra pedig ott vannak a vonatok és/vagy repülőjegyek, melyek szintén egész olcsók.

2. Gyümölcsprés

Ki ne szeretne minden nap frissen facsart gyümölcslevet inni a reggelihez? Bármennyire is csábító azonban, be kell látnunk, hogy ez egy átlagember fizetéséből sajnos nem lehetséges. Egy liter narancsléhez például 2 kg narancs kell, és akkor még nem is beszéltünk a kevésbé lédús zöldségekből és gyümölcsökből készült italokról. Maguk a gyümölcsprések egyébként nem drágák, de teljesen fölöslegesek, mivel a használatukhoz szükséges gyümölcsöket nem lehet finanszírozni, és előbb-utóbb csak porosodni fognak valahol a házban.

3. Szobakerékpár

A szobakerékpár, csakúgy, mint minden kondigép, egy nagyszerű dolog, ami segít formában tartani magunkat anélkül, hogy elhagynánk a kényelmes otthonunkat. Ettől függetlenül csak akkor szabad megvásárolni őket, ha végtelenül komolyak a szándékaink, vagy esetleg most is rendszeresen járunk biciklizni vagy a konditerembe tekerni, ellenkező esetben a drága pénzekért megvásárolt szobakerékpár néhány hét múlva csak egy közönséges ruhafogas lesz a házban.

4. Esküvői ruha

Talán a legvitatottabb pont a mai listánkon. Ha minden a tervek szerint megy, akkor erre a méregdrága ruhára, csak egyetlen egyszer lesz szükség az életben, az idő többi részében pedig a szekrényben, padláson, pincében fog porosodni. Legjobb esetben eladható vagy továbbadható a gyermekeknek, de megéri vajon a hatalmas ráfordítást, mikor egy menyasszonyi ruha bérlését egész olcsón meg lehet úszni? Ezt a kérdést mindenkinek magának kell megválaszolnia.

5. Drága étkészletek

Valószínűleg sokan vagyunk azok, akiknek lapul legalább egy drága étkészlet a szekrényben. Évente egyszer-kétszer kivesszük őket, ha összegyűlik a család például karácsony, szilveszter vagy valamilyen születésnap alkalmából, de az idő többi részében csak porosodnak és a helyet foglalják a házban. Megéri tehát kifizetni a rengeteg pénzt azért, hogy egész életünk során, csak néhányszor vegyük elő őket, a hétköznapi életben pedig fel sem tűnik, hogy léteznek? Az olcsóbb változatokkal enni ráadásul sokkal kényelmesebb és kellemesebb is, bár ez csak egy privát vélemény, lehet, hogy csak én vagyok ezzel így.

6. Robotporszívó

A robotporszívó az egyik olyan elem a listán, amivel kapcsolatban határozott egyetértés van közöttünk, hogy sosem vennénk még egyszer. (már akinek van) Kétség sem fér hozzá, hogy egy nagyon kényelmes alternatíva a robotporszívó, de a legtöbb élethelyzetben sajnos korántsem olyan hatékony, mint szeretnénk. Ha szőnyegek vagy nehezen megközelíthető helyek vannak a házban, akkor gyakorlatilag teljesen haszontalan, ahogy a háziállatok elhullajtott szőrével sem képes megbirkózni. Gyorsan merül, ráadásul folyamatos használat mellett is elengedhetetlen, hogy pár naponta össze kelljen porszívózni egy rendes porszívó segítségével.

7. Szőrme mellény

Tény, hogy egy nagyon szép és divatos dolog, de teljesen inkompatibilis a valósággal. Télen hideg, nyáron meleg, esőben pedig használhatatlan. A szőrme mellénynek megfelelő időjárás megtalálása majdhogy nem lehetetlen küldetés, ezért a több tízezer forintos ára ellenére biztos, hogy az idő 99%-ában csak a szekrényben fog porosodni és amortizálódni.

8. WC ülőkehuzat

Mindannyian szeretnénk a lehető legkényelmesebben tölteni a WC-n töltött időt, de el kell fogadnunk, hogy ez nem minden esetben lehetséges. A puha vécé ülőkehuzatok például nagyon puhának és kényelmesnek tűnnek, de ha kicsit is belegondolunk abba, hogy akár egyetlen nap leforgása alatt is mennyi por és baktérium gyűlhet össze rajtuk, akkor a WC tisztasága és a saját magunk egészsége érdekében jobb messziről elkerülni őket.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏