9 dolog, ami első pillantásra ártalmatlannak tűnik, de valójában nagyon veszélyes

Mindenki tudja, hogy számtalan olyan dolog, például állat, rovar vagy étel található a Földön, ami káros lehet az emberre nézve. Ezek közül a leggyakoribb veszélyforrásokra mindannyiunk figyelmét felhívták az iskolában, de akadnak azért olyan, látszólag ártalmatlan dolgok, amik miatt könnyedén bajba kerülhetünk. Gondolnád például, hogy veszélyes lehet, ha egy macska megnyalja az arcod?

9. Koalák

Annak ellenére, hogy a koalák napi 20-22 órát alszanak, ébrenlétük során pedig általában eukaliptuszt rágcsálnak, bizonyos körülmények között veszélyesek is lehetnek. Ha egy állatot például stresszes vagy veszélyes helyzetnek teszi ki valaki, akkor könnyen agresszívvá válik. A koalák ráadásul nagyon kitartóak, hosszasan üldözik a bántalmazóikat, hogy revansot vegyenek rajtuk. A koalák akár 35 km/h-ás sebességgel is tud futni, utolérve pedig az éles karmaival és fogaival jelenthet potenciális veszélyt az életünkre.

8. Kesudió

Amikor a kesudió nő, egy speciális héj borítja, ami komoly veszélyt hordoz magában. A héj ugyanis mérgező urushiol olajat tartalmaz, ami viszketést, hólyagképződést és bőrkiütést is okozhat. Ha egy külföldi nyaralás alkalmával tehát kesudióval találkozol, semmiképp se nyúlj hozzá. Hámozás és pörkölés után egyébként természetesen biztonságosan fogyasztható.

7. Kutyák és macskák nyála

A kutyák és macskák nyálában található baktériumok általában nem veszélyesek magukra az állatokra. Nyalogatás, harapás vagy karcolás során azonban bejuthatnak az ember szájába, orrába vagy szemébe, bőrfertőzést, lázat, hidegrázást vagy agyhártyagyulladást okozva. Továbbá, ha egy macska mancsnyalogatás után megharapja vagy megkarcolja a gazdáját, bartonella baktériumokat juttathat a szervezetébe. Az ilyen baktériumok aztán nyirokcsomó duzzanatot okozhatnak.

6. Vízesés alá állás

Ha egy vízesésnél találod magad, jól gondold meg, hogy aláállsz-e fényképezkedni, vagy sem. Elképzelhető ugyanis, hogy a kellemes masszázsnak induló vízsugár károsíthatja a csontjaid – a vízfolyás sebességétől függően. Minél gyorsabb folyású a vízesés, annál nagyobb a kockázat. Nem beszélve természetesen arról a tényről, hogy a vízesések nemcsak vizet, hanem köveket és hatalmas ágakat is a mélybe dobnak olykor.

5. Pávák

A pávák ritkán támadnak emberre, de ha igen, az nagy veszéllyel járhat. Egyrészt ezek a madarak rendkívül agresszív viselkedésűek, másrészt alacsony az intelligenciájuk, így ha valaki feldühíti őket, akkor addig próbálják üldözni az adott személyt vagy állatot, amíg el nem pusztítják azt. Az emberek esetében halált persze nem, de súlyos sérüléseket azért így is okozhatnak ezek a madarak, amik egyébként olyan agresszívak, hogy néha még a saját tükörképükre is azt hiszik, hogy az egy másik állat, és rátámadnak.

4. Édesvízi csigák

Ezek az állatok a világ egyik leghalálosabb parazitái, ezért jobb elkerülni őket. Világszerte emberek milliói fertőződnek meg bilharziózissal (schistosomiasis), amit főként az édesvízi csigák terjesztenek. Annak ellenére, hogy a betegség főleg a trópusi országokban gyakori, Európában is megbetegedhetünk anélkül, hogy másik kontinensre utaznánk.

A schistosomiasis az állatok petéiből kerül a vízbe, aminek a segítségével a paraziták könnyedén bejuthatnak az emberek és állatok testébe, ahol aztán évekig elélnek. Ez különféle egészségügyi problémákhoz, például vérszegénységhez, fáradtsághoz, ritkább esetekben súlyosabb következményekhez is vezethet.

3. Garnélarák

A garnélarák hámozásakor nagyon óvatosnak kell lenni, a héja ugyanis helyenként rendkívül éles. Ugyanolyan sérülést és fájdalmat képes okozni, mintha konyhakéssel vágnánk magunkat szét. Főleg a farok előtti rész a nagyon kemény és éles, erre érdemes figyelni a legjobban.

2. Internetes tesztek

Elképzelhető, hogy Ti is találkoztatok már olyan tesztekkel, ami úgy hívta fel magára a figyelmet, hogy: „Fogadok, hogy nem emlékszel az első barátod / iskolád / háziállatod nevére!”. A látszólag jelentéktelen teszt azonban nagy segítségükre lehet az internetes csalóknak.

A biztonsági szakértők figyelmeztetnek, hogy sose válaszoljunk helyesen az ilyen kérdésekre, az ilyen kérdések ugyanis gyakran titkos emlékeztetőkérdések például a bankoknál, közösségi oldalaknál, vagy éppen email szolgáltatóknál. Ha az első háziállatunk neve például Maci volt, akkor érdemes nem ezt, hanem valamilyen becenevet írni helyette.

1. Egészségtelen vizek

A folyók és tavak közelében gyakran találkozhatunk „úszni tilos” táblákkal. Mi bajunk eshetne, elvégre ez csak víz – gondolhatnánk. Meg kell azonban érteni, hogy az ilyen táblák mindig jó okkal figyelmeztetnek a veszélyre.

Elképzelhető, hogy az adott vízben például veszélyes örvények vannak, esetleg az alján üvegszilánkok, éles kövek vagy horgok és egyéb szennyeződések találhatók. Az sem ritka, hogy az ilyen tilalmat a víz nem megfelelő minőségének esetén rendelik el, mely esetben a felelőtlen fürdőzés bél- vagy parazitafertőzést, maláriát, allergiát vagy mérgezést okozhat.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏