9 háztartási cikk, amit sokkal tovább használunk, mint kellene

Előfordulhat, hogy néhány háztartási eszközt tovább tartunk meg, mint kellene. A párnahuzatok és a vízszűrők kellemetlen következmények forrásává válhatnak, ha nem cseréljük ki őket időben.

Úgy döntöttünk, hogy kiderítjük, hogyan kell megfelelően gondoskodni bizonyos háztartási cikkekről, és milyen gyakran kell cserélni őket.

Vízszűrők

Sokan azt gondolják, hogy a vízszűrők minden egyes használattal tisztává válnak. Valójában a baktériumok táptalajává válhatnak, ha nem cserélik őket rendszeresen. Ajánlott átlagosan 6 havonta cserélni őket.

Vasaló

Sajnos nem minden vasalót terveztek 10-12 éves élettartamra. Általában 1 év garanciát vállalnak rájuk. Ha ezen időszak után azt veszed észre, hogy a vasaló nem működik megfelelően, például a szokásosnál tovább tart a ruhák vasalása, vagy a vasaló akár tönkreteszi a ruhákat, érdemes lehet újat beszerezni. Sokkal egyszerűbb kicserélni egy vasalót, mint megpróbálni megjavítani vagy új ruhákat vásárolni.

Tisztító rongyok

A felmosórongyot 2 havonta ajánlott lecserélni. Ha ritkábban teszed, akkor a padlót nem tisztábbá, hanem koszosabbá teszed, mert a régi rongyon baktériumok és kórokozók maradnak.

Ugyanez vonatkozik az egyéb felületek rongyaira is. Ezeket 2 havonta le kell cserélni. És ne hagyd őket nedvesen a mosogató alatt vagy a szekrényben, hanem takarítás után azonnal mosd ki őket.

Lábtörlő

A lábtörlő rendszeres cseréjével tisztán tarthatod a lakásodat. A lábtörlőt 2 év használat után kell lecserélni, vagy korábban, ha elhasználódott. Ha pedig 2 lábtörlőt szerzel be, és felváltva használod őket, a használati idejük megduplázódik.

Párnahuzatok

A párnahuzatokban poratkák lehetnek, ezért egy héten át használd őket, és 1-2 évente ajánlott lecserélni őket.

A heti egyszeri ágyneműmosáson kívül használhatsz allergia huzatot a párnahuzatok alá, amelyek nem engedik át a poratkákat. Emellett jobb, ha nem vizes hajjal fekszel le, mert az a párnahuzatot a baktériumok táptalajává teheti.

Gumipumpa

Ez az eszköz néhány évig is szolgálhat. Könnyen észrevehető, hogy ideje lecserélni: a pumpának vákuumot kell létrehoznia. Ha ezt már nem teszi meg, és megereszkedik, érdemes újat venni.

Autósülés

Kevesen tudják, hogy az autósülésnek lejár a szavatossága. Az anyagok idővel hajlamosak elhasználódni, ezért egy régi autósülés nem biztos, hogy biztonságosan használható. Általában egy autósülés 5-6 évig tart, és minden modellnek van lejárati dátuma.

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütők körülbelül 10 évig bírják, de nem csak az időzítés az egyetlen ok, amiért cserére szorulnak. Ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy a készülék megfelelően működik-e, figyelned kell, hogy működés közben nem ad-e ki furcsa hangokat. A mikrohullámú sütő cseréjének másik oka az ételek melegítésének lelassulása vagy az ajtótömítés sérülése.

Zuhanyfüggöny

A zuhanyfüggönyöket havonta vagy legalább 2-3 havonta ajánlott kimosni, és évente egyszer cserélni. Ha azonban nem tudod megfelelően tisztítani a függönyt, és penészesedés jelei jelennek meg rajta, jobb, ha azonnal kicseréled.

A fent említett tárgyak közül melyeket cseréled rendszeresen? Mit javasolnál még rendszeresen cserélni? Mondd el nekünk a hozzászólásokban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏