9 hely a Földön, ahol akár 1 euróért is házat vehetsz magadnak

Bosszantó tud lenni látni, hogy a budapesti agglomerációban a múlt század közepén épült lepusztult családi házakat is 50 millió forintért hirdetik, ami valljuk be, egy teljesen abszurd összeg, legalábbis a magyarországi bérekhez képest mindenképp. Ennek okán tehát sokaknak nem marad más választásuk, mint az agglomeráción kívüli területeken nézelődni, bár ott sem sokkal rózsásabb a helyzet. Éppen ezért is olyan meglepő, hogy ennek ellenére vannak olyan helyek a világon, ahol akár egy euróért is saját házat vehetünk. Igaz, ezek legtöbbször bizonyos feltételekhez vannak kötve.

A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk 9 olyan, egyébként gyönyörű helyet a Földön, ahol bizonyos feltételek teljesítése mellett 1 euróért vagy akár ingyen is saját házhoz juthatunk.

Ajánlat: a belga határon fekvő kisvárosban a házakat jelképes, 1 eurós árért kínálják. A program célja a terület benépesítése.

Kikötés: a házat a saját költségünkön kell felújítani és 5 évig nem lehet eladni.

9. Roubaix (Franciaország)

Ajánlat: a belga határon fekvő kisvárosban a házakat jelképes, 1 eurós árért kínálják. A program célja a terület benépesítése.

Kikötés: a házat a saját költségünkön kell felújítani és 5 évig nem lehet eladni.

8. Cobridge (Anglia)

Ajánlat: Cobridge városában szintén több tucat házat kínálnak 1 eurós áron, ennek a szokatlan akciónak a célja szintén az elhagyott házak benépesítése és a város fialítása.

Kikötés: az 1 eurós vételár csak akkor érvényes, ha a vásárló aláír egy szerződést, amiben garantálja, hogy vagy alacsony kamatozású hitelből vagy saját erőből, de legalább 30 ezer font (~12 millió forint) értékben végez felújításokat az ingatlanon. A felújított házat ezután 5 éven keresztül nem lehet eladni.

7. Liverpool (Anglia)

Ajánlat: a kedvező ajánlat az Anfield kerületben található romos és elhagyatott házak benépesítését szolgálja. A város hatósága minden szükséges felújítást elvégez a vásárlás előtt.

Kikötés: csak olyan emberek élhetnek a lehetőséggel, akik Liverpoolban élnek vagy dolgoznak.

6. Carrega Ligure (Olaszország)

Ajánlat: Carrega Ligure vezetése létrehozott egy projektet a település elnéptelenedésének megállítása céljából (összesen 98 ember él itt). Ez az egyik legkihaltabb falu Olaszországban, pedig a 950 méteres tengerszint feletti magasságban található Carrega Ligure elképesztő természeti látnivalókat kínál.

Kikötés: a házat fel kell újítani, és ehhez kizárólag környezetbarát anyagokat lehet használni. Az új tulajdonosnak a házat az eredeti stílusnak megfelelően kell felújítania, nem változtathat annak megjelenésén.

5. Hokkaido-sziget (Japán)

Ajánlat: a japán Hokkaido-sziget hatóságai, szembesülve a népességvándorlás problémájával, ingyen telkeket kezdtek osztani az embereknek.

Kikötés: annyi a kikötés, hogy 3 éven belül házat kell építeni rá, és hivatalosan is oda kell aztán költözni.

4. Lecce nei Marsi (Olaszország)

Ajánlat: Lecce nei Marsi egy kisváros, ami az olaszországi Abruzzo régióban található. Létrehoztak egy programot, melynek keretén belül 1 euróért kínálják az ingatlanokat. Ezt az ajánlatot bárki igénybe veheti, nincs szükség olasz állampolgárságra vagy ilyesmire, mivel a házak magán kezekben vannak és a tulajdonosaik akarnak megszabadulni tőlük.

Kikötés: meg kell fizetni a közjegyzői illetéket és az adás-vétellel kapcsolatos költségeket, illetve a vásárlás dátumától számított egy éven belül be kell nyújtani egy felújítási projekt tervezetet, majd az elfogadását követő 2 hónapon belül meg kell kezdeni azt.

3. Rappottenstein (Ausztria)

Ajánlat: az észak-ausztriai Rappottenstein faluban a népesség csökkenése miatt 2009-ben ingyen földeket kezdtek osztani azoknak, akik hajlamosak vállalni, hogy 10 éven belül családot alapítanak itt.

Kikötés: az új tulajdonosnak 3 éven belül házat kell építenie a telken. Amennyiben ez nem történik meg, úgy 12 ezer eurós bírságot kell fizetnie.

2. Gangi (Olaszország)

Ajánlat: ennek a szicíliai régiónak a népessége szintén rohamosan csökken, ezért a Gangi város történelmi óvárosában egy ház most annyiba kerül, mint egy csésze kávé. A nagyobb felújítást nem igénylő házakat 100 euróért vagyis körülbelül 35 ezer forintért kínálják, míg a lebontásra váró épületeket ingyen adják.

Kikötés: némelyik ingatlan állapota valóban siralmas, ezért az új tulajdonosnak a saját költségén kell helyreállítania azt. Minden épület esetében meg van határozva, hogy minimum mennyit kell a felújítására költeni, és az új tulajdonosnak vállalnia kell, hogy 5 éven belül elvégzi azt.

1. Champ-du-Boult (Franciaország)

Ajánlat: a Champ-du-Boult nevű francia településen az új lakosok figyelmének felkeltése érdekében 1 euró/négyzetméter áron kínálják a telkeket. Champ-du-Boult-nak ma már csak alig több mint 300 lakosa van, mivel a fiatalok a munkakeresés miatt más régiókba költöztek.

Kikötés: ennél az ajánlatnál nincs egyéb kikötés vagy kötelezettség.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏