9 mítosz a világunkról, amikben az emberek még a mai napig hisznek.

Megannyi információ van körülöttünk, amiről azt gondoljuk, hogy igazak aztán később kiderül, hogy mégse. Az emberek hiedelmei nemcsak furcsák, de károsak is lehetnek. Itt van néhány érdekesség a világunkról, amiket nagyon sokat tévesen gondolnak…és ráadásul még terjesztenek is…

1. A kék bálna a legnagyobb élőlény a földön.

Ismert tény. Nagyon sok helyen hallhattuk már. Tény és való, hogy az EGYIK legnagyobb élőlényünk a földön. Csak a szívének a súlya 1 tonnát nyom. De a dobogó első helyén nem ő áll, hanem egy gomba. A sötét micélium (Armaillaria ostoyae). Amerikában egy rezervátumban nő Oregon-ban. Oregon szörnyetegének nevezték el, mert a fákra károsan hat. Több mint 880 hektárt ölel fel.

2. A csótányok túlélhetik a nukleáris háborút

Sokáig bírják élelem nélkül. Még fej nélkül is élhet akár 2 hétig is. Kibírja a nukleáris háborút? 1963-ben M. Ross és D. Cochran tudósok tesztek alá vetették ezt a rovart. Kiderült, hogy a csótányok lettek volna az első olyan rovarok, akik elpusztulnának egy nukleáris katasztrófa során.

3. A megfázás a leggyakoribb betegség a földön

Nem nagyon van a földön olyan ember, aki ne fázott volna már meg legalább egyszer. Van azonban egy sokkal gyakoribb betegség, amely nem függ az időjárástól. Ez a fogszuvasodás. Ez a betegség csaknem 2,5 milliárd felnőtt és 621 millió gyermek esetén jelentkezik világszerte. Megéri fogorvosnak lenni?!

4. George Washington volt az USA első elnöke

A függetlenségről szóló nyilatkozatot 1776-ban fogadták el és a független államok vezetője George Washington lett 1789. április 30-án. De akkor ki vezette az országot ’76-tól ’89-ig? Egyes források szerint Peyton Randolf volt. Bár annak ellenére, hogy csak kongresszusi képviselő volt még ő vezette az országot. Viszont hivatalos címként először Washington kapta meg az “Egyesült államok elnöke” titulust.

5. Mire jó a zebra fekete-fehér színezése?

Egyesek szerint elijeszti a rovarokat, vadállatokat. Ez nem így van. Az tény, hogy olyan, mint az ujjlenyomat. Nincs két egyforma mintázatú zebra, de valójában nem ezért lettek ilyenek ezek az állatok. Ez a hőmérséklettel kapcsolatos. A fekete-fehér színek váltakozása segít a zebráknak a termoregulációban. Ez a hőmérsékletük ideális állapotának beállítása.

6. Egyiptom piramisai a legnagyobb építmények

Ez sem igaz. A legnagyobb piramis a világon Mexikóban épült. Cholulának vagy Tlaciultepetl-nek (ember által készített hegynek) nevezik. Majdnem kétszer akkora, mint a Cheops piramis és az alapterülete a négyszerese.

7. Az iránytű mindig az Északi-sarkra mutat

Bolygónk mágneses mezője nem mindig észak-déli vonalban irányult. Csak az elmúlt 160 millió év során megváltoztatta az irányát vagy 100 alkalommal. A mágneses és a földrajzi északi pólus nem esik egybe. Jelenleg a Mágneses északi-pólus a Butia-félszigeten található. Ez Kanada legészakibb pontja. Minden iránytű jelenleg ide mutat.

8. Az elefántok az egyetlen állatok a világon, akik nem képesek ugrani

Az elefántok valóban nem tudnak ugrani. Az elefánt képtelen felemelni a levegőbe hatalmas tömegét. Azonban az orrszarrvú és a lajhár sem tud ugrani.

9. A vodkát Dmitrij Mendelejev találta fel

A nagy orosz kémikus 1865-ben írta a disszertációját: “Az alkohol és a víz összekapcsolásának oka” címmel. Ennek a munkának semmi köze a vodkához. A tudóst nem foglalkoztatta a 40%-os alkoholtartalmú oldat és annak ízes tulajdonságai. A vodka szót először 1405-ben említik Lengyelországban. Az ital neve országonként eltérő. 1819-ben I. Alexander aláírta a “Vodka rendelet” című dokumentumot, amely az ivásra és a keverés lehetőségeire vonatkozó követelményekre irányult.

Mit gondoltok? Érdekes? Írjátok meg kommentben a véleményeteket!

Hirdetés

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏