9 teljesen átlagosnak tűnő fotó, ami mögött ijesztő történet lakozik

Azt mondják, hogy egy kép többet mond ezer szónál, de esetünkben a szava azok, amik igazán hangsúlyozzák a most következő képeket. Ezek a fotók, bár elsőre ártalmatlannak és teljesen hétköznapinak tűnnek, valójában olyan tragikus alkalmakat örökítettek meg, amikor az emberek nem is tudtak róla, de már csak néhány másodperc volt hátra a katasztrófáig.

Az Xsense-nél most segítünk egy kicsit jobban megismerkedni ezzel a 9 fotóval, melyeket könnyen lehet, hogy már ti is láttatok valahol az interneten, anélkül, hogy tudtátok volna, milyen jelentőségteljes pillanatokat is örökítettek meg.

1. David A. Johnston – amerikai vulkánkutató

A fotón David A. Johnston amerikai vulkánkutató látható, amint éppen kényelmesen ül a kedvenc összecsukható székén. Azonban 1980. május 18–án, alig 13 órával a fotó elkészülte után kitört a Mount St. Helens vulkán, 57 emberéletet követelve, köztük Johnstonét is.

Johnston volt az első, aki rádiója segítségével beszámolt a vulkán kitöréséről. Utolsó szavai így hangoztak: „Vancouver! Vancouver! Elkezdődött!” A holttestét soha nem találták meg, az utánfutója roncsait is csak 13 évvel később, 1993-ban fedezték fel.

2. Apa és lánya Omaghban, Észak -Írországban

Ez a fénykép egy apáról és a lányáról készült nem sokkal az 1998. augusztus 15-i Omagh-i terrortámadás előtt. A bombát a képen látható piros Opel Cavalier-be rejtették. A robbanásban 29 ember vesztette életét, köztük ennek a képnek a fotósa. A fényképen szereplő apa és lánya életben maradt, az elhunyt fotós fényképezőgépét pedig csak később találták meg a romokban.

3. Harold Agnew, kezében Fat Man magjával

A fotón Harold Agnew fizikus látható, kezében a „Fat Man” atombomba magjával, melyet 1945. augusztus 9-én dobtak le Nagaszakira. Szinte hihetetlen, hogy a férfi kezében látható apró tárgy 80 ezer ember életét oltotta ki aznap.

4. Egy lány, aki koncentrációs táborban nőtt fel „házat” rajzol

David „Chim” Seymour 1948-as fényképén egy Tereska nevű lány látható, aki a második világháború alatt koncentrációs táborban nevelkedett. 1948-ban az érzelmileg zavart gyermek már egy varsói árvaházban élt. A kutatók 2017-ben azonosították a fényképen látható lányt:  Tereska varsói házát a német Luftwaffe bombázta le, az egyik repesz pedig agykárosodást okozott a lánynál. Tereska, aki 14 éves nővérével, Jadwigával együtt menekült el a varsói bombázások idején, három hétig éhezett, mielőtt a 65 kilométerre fekvő faluba ért, ahol elkapták és koncentrációs táborba került.

Tereska a hatvanas évek közepétől a Varsó melletti Tvorkovskaya pszichiátriai kórházban élt, ahol 1978-ban hunyt el.

5. Villámcsapás

A fotón Michael és Sean McQuilken jól szórakoznak azon, hogy milyen viccesen áll a hajuk, mit sem sejtve arról, hogy néhány másodperc múlva egy villám csap beléjük. A két testvér és a húguk, Mary, 1975. augusztus 20-án a kaliforniai Sequoia Nemzeti Park Moro-szikláján álltak meg pihenni, amikor a baleset történt.

Szerencsére mindkét testvér túlélte a villámcsapást. Michael McQuilken később így emlékezett vissza: ,,Akkor viccesnek tartottuk. Megkértük Mary-t, hogy készítsen rólunk egy képet, majd felemeltem a jobb kezem és a rajta lévő gyűrű olyan hangosan kezdett zúgni, hogy elviselhetetlen volt a hangja. A többiekkel együtt a földre zuhantam. Sean hátából ömlött a füst.”

6. Tragédia a tengerparton

1954 tavaszán a Los Angeles Times fotósa, John Giant épp a tengerparti házának előkertjében volt, amikor hangos zajt hallott a tengerpart felől. Megragadta a kameráját és a vízhez rohant. A parton megpillantotta a fenti képen látható párt, amint egymást karját fogva üvöltenek. Mint kiderült, a másfél éves fiuk épp a kertben játszott, amikor valamiért leszaladt a tengerpartra, és a hullám elragadta őt. A fiú holttestét később több kilométerrel arrébb találták meg.

7. Robbanás a „Grandcamp” -on

A kép baloldalán a Grandcamp hajó látható, 1947. április 16-án. A képen Texas city hivatalos és önkéntes tűzoltói láthatók, ahogy próbálják megfékezni a hajó rakterében keletkezett tüzet, mit sem sejtve arról, hogy a fedélzeten 2200 tonna ammónium-nitrátot szállítottak. Néhány perccel a kép elkészítése után a hajó felrobbant, az emberiség történelmének egyik legnagyobb, nem nukleáris robbanását okozva. A fenti képen látható összes tűzoltó azonnal meghalt, és velük együtt még körülbelül 500 ember.

8. ,,Gyűlölettel teli tekintet”

Ezek a fényképek a Népszövetség 1933 szeptemberében Genfben tartott találkozóján készültek. Joseph Goebbels náci propagandista és politikus látható rajtuk, mielőtt és miután megtudta, hogy egy zsidó fényképész készítette róla a képeket.

Goebbels eredetileg megengedte az amerikai Alfred Eisenstaedt-nak, hogy fényképeket készítsen róla jó hangulatában, amikor azonban megtudta, hogy Alfred zsidó, összeráncolta a homlokát, a fényképész pedig megörökítette a „gyűlölettel teli tekintetét”.

9. John Lennon autogramja

Ezen a fotón a Beatles egykori tagját, John Lennon-t láthatjuk, amint épp a kép jobb oldalán szereplő férfinek ad autogramot, 1980. december 8-án. Bár Lennon számára mindennapos volt, hogy autogramokat osztogatott, ez mégis különleges volt, hiszen annak a Mark David Chapman-nak írta alá a Double Fantasy című album egyik kópiáját, aki hat órával később lelőtte és megölte őt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏