A 10 legfurcsább dolog, amit jégbe fagyva találtak az emberek

Soha nem unjuk meg mondogatni, hogy milyen sok titok rejlik még a világban, amiről fogalmuk sincs az embereknek. Példának okáért a bolygónk nagy részét borító tengerek és óceánok mélye még mindig felfedezésre vár, de a szárazföldön vagy a jégen sétálva is rejtőzhetnek váratlan meglepetések a lábunk alatt.

A xsense.net-nél most 10 szokatlan dolgot gyűjtöttünk össze, amiket a jégbe fagyva találtak az emberen a bolygó különböző pontjain.

1. 30 ezer éves óriásvírus a szibériai permafrosztból.

A szibériai örökfagyban töltött rengeteg idő ellenére, a megtalálása után a tudósok szerint a vírus „újjáéledt”. A Pithovirus sibericum az óriásvírusok osztályába tartozik, és 30 méter mélyen, a fagyott talajban találták.

2. Inka jéglány.

Az 500 éve leült, és megfagyott inka lány feltehetően 13 éves volt, és ma is úgy néz ki, mintha élne. A Llullaillaco-lánynak keresztelt múmiát egy 6379 méter magas hegy tetején találták meg.

3. Juanita jéglány.

Az inka lány múmiáját 1995. szeptemberében, 5000 méteres magasságban, Peruban, az Andok-beli Ampato-csúcs közelében fedezett fel Johan Reinhard amerikai antropológus. A Juanita névre keresztelt lány, a halálakor 14 év körüli lehetett, és valamikor 1440-1450 között hunyhatott el.

4. Grönlandi múmiafiú.

A grönlandi Kilakitsok település közelében 1972-ben egy egész családot fedeztek fel a jégbe fagyva. A fiú még egy éves sem volt, amikor elhunyt, és a tudósok megállapítása szerint Down-szindrómában szenvedett.

5. Jégember az Alpokban.

A similauni férfi a maga 5300 éves korával a legidősebb európai múmia, ami később az Ötzi nevet kapta a tudósoktól. 1991-ben fedezte fel őt néhány német turista, miközben az Alpokban túrázott. A tudományos világban hatalmas szenzációnak örvendezett, mivel soha sehol nem találtak még Európában ilyen jó állapotban maradt múmiát.

6. Juanita, a Perui Andok múmiája.

Az Andok hideg hegycsúcsainak köszönhetően a múmia nagyon jó állapotban maradt. Gyakran egy különleges szarkofágban mozog a világ körül, hogy az emberek a különféle múzeumokban személyesen is megtekinthessék.

7. Jégbe fagyott mamut.

Egy Jeges-tengeri szigeten bukkantak rá a kutatók erre a hatalmas mamutmaradványra. A 10-15 ezer éve elpusztult tetem olyan jó állapotban maradt, hogy a tudósoknak még vért is sikerült tőle venni. A tudósok szerint nem kizárt, hogy a kinyert vérnek köszönhetően nem is olyan sokára képesek leszünk majd mamutokat klónozni.

8. Sigizmund Levanevsky repülőgéproncsai.

Az Orosz Földrajzi Társaság expedíció közben, teljesen véletlenül fedezett fel egy roncsot, ami Sigizmund Levanevsky H-209-es repülőgépéhez tartoztak. A gép a legénységgel együtt tűnt el nyomtalanul még 1937 augusztusában. Emberi maradványok nem voltak a gép közelében, így a tudósok feltételezik, hogy a pilóták elhagyták a roncsot és gyalog indultak útnak, ám a dermesztő hideg miatt végül sosem érték el a civilizációt.

9. Világháborús katonák maradványai az Alpokban.

A jégmezők és gleccserek olvadásának köszönhetően folyamatosan kerülnek felszínre az első és második világháborúban elhunyt katonák maradványai szerte a világon. 2014-ben 80 első világháborús katona maradványaira bukkantak az Alpokban.

10. Jégbe fagyott házaspár.

Marcelena és Francine Dumoulin maradványait a svájci Alpokban, a Tsanfleuron-gleccserben találták. A rendőrség DNS-vizsgálat után állapította meg, hogy a házaspár ugyanaz a házaspár, akik 1942 augusztusában teheneket mentek terelni, de sosem tértek haza. Gyerekeik sosem adták fel a reményt, hogy megtalálják őket, legfiatalabb lányuk pedig 79 éves volt a maradványaik megtalálásakor. „Meg fogom adni a szüleimnek a jól megérdemelt temetést” – nyilatkozta a nő.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏