A 10 legjobban őrzött hely a Földön, ahová egy átlagember sosem teheti be a lábát

Számtalan olyan hely található bolygón, ahová nagy valószínűséggel soha életünkben nem lesz módunk eljutni, ám ennek általában többnyire inkább anyagi korlátai vannak.

10. Fort Knox, avagy Amerika arany-raktára

Ki lehet következtetni, hogy a Fort Knox is egy katonai támaszpont, amit Kentucky állam északi részére, az indianai határtól úgy 5 kilométerre húztak fel még az első világháború végén, de komolyabb szerepet csak a harmincas évek elején kapott.

Az Egyesült Államok 1937 óta tárolja aranytartalékainak nagy részét a legendás Fort Knoxban. Amerika pénzügyi hatalmának szimbólumaként is fel lehet fogni, élő hétköznapi ember még nem tette be oda a lábát, sem pedig ki onnan.

9. Iron Mountain – ,,a világ archívuma”

öbb mint 500 különféle óriás cég és vállalat komplett adatbázisa mellett, a világ legnagyobb bankjainak adatbázis mentései is itt találhatók. Emellett több mint 27 millió eredeti fotót és negatívot tárolnak a világtörténelem legfontosabb eseményeiről, illetőleg a legnagyobb lemezkiadók is itt ,,bújtatják el” az olyan híres énekesek eredeti hangfelvételeit, mint például Elvis Presley vagy Frank Sinatra. Nem utolsó sorban pedig Bill Gates saját képgyűjteményét is itt őrzik.

8. A Coca Cola titkos receptjének otthont adó Coca Cola múzeum

Minden egyes nap körülbelül 1,8 milliárd Coca Cola-t fogyasztanak a világ több mint 200 országában. Ezen üdítőitalok pedig egytől-egyig az eredeti recept alapján készülnek, mely ma is a Coca Cola múzeum páncéltermében található. Magát a Coca Cola múzeumot egyébként bárki látogathatja, ám az eredeti, titkos recept egy több biztonsági rendszerrel is védett páncélteremben található.

7. Támaszpont a Cheyenne-hegység belsejében

Az amerikai Cheyenne-hegység oldalában található hatalmas méretű szuperbunkert 1961-től egészen 1966-ig ásták, ami – hogyha hihetünk a szóbeszédnek – a világ legbiztonságosabbnak számító építménye, ahol gyakorlatilag bármi, még egy közvetlen atomcsapás is gond nélkül túlélhető.

Az amerikaiak a hegy gyomrában egy szabályos kisváros alakítottak ki, mintegy 15 nagyobb, egymástól hermetikusan elszigetelt épülettel, amelyben 1100 ember élhetett és dolgozhatott. Annak ellenére, hogy a NORAD főhadiszállása katonai létesítmény, a tervezők nem feledkeztek el a személyzet kényelemről sem. Van itt étterem, kórház, fogorvos, szauna, fitnesz terem, sőt egy kápolna is.

6. A koreai demilitarizált övezet

A koreai demilitarizált övezet négy kilométer széles, 250 km hosszú demilitarizált zóna, mely a Koreai-félszigetet választja ketté a 38. szélességi fok mentén. A koreai háborút lezáró panmindzsoni fegyverszünet után hozták létre 1953-ban. Itt található a közös biztonsági terület (Joint Security Area), mely a háborúban lerombolt, lakatlan Phanmundzsom falutól délre fekszik, itt írták alá a fegyverszünetet.

5. Az iráni aranytartalék (helye ismeretlen, a kép csak illusztráció)

Az irányi aranytartalékot az teszi igazán különlegessé, hogy senki sem tudja pontosan hol található. Az biztos, hogy van, ám pontos helyét teljes homály fedi, egyes feltételezések szerint titokban már évtizedekkel korábban Európába szállították, de olyan pletykák is léteznek, hogy az Egyesült Államokban őrzik őket.

4. Air Force One

Az Air Force One az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (USAF) kötelékében azon repülőgépeknek a hívójele, amelyen az Egyesült Államok elnöke utazik. Manapság ezt az elnevezést az elnök speciális berendezésekkel felszerelt, az USAF által üzemeltetett kettő darab – 28000 és 29000 lajstromjelű – VC–25A-ra használják, amely a Boeing 747–200B erősen átalakított változata.

3. A vatikáni titkos levéltár

A vatikáni titkos levéltárban a Vatikán Államban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza nyolcvanöt kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.

2. Varószia (Maraş)

Varószia egy ciprusi kísértetváros a sziget keleti részén. 1974. augusztus 14. és 16. között azonban a török hadsereg elfoglalta a várost és tiltott területnek nyilvánította. Az üres város köré falat emeltek, a lakosságot néhány nap alatt evakuálták, és megakadályozták, hogy bárki is belépjen. Így lett a népszerű üdülőhelyből a világ egyik leghíresebb és legnagyobb szellemvárosa.

1. Az 51-es körzet

Az 51-es körzet egy amerikai katonai bázis beceneve, amely Nevadában található, az Amerikai Egyesült Államok nyugati részén. A terület a Groom Lake nevű kiszáradt tóban terül el, melynek déli részén egy nagy területű titkos katonai repülőtér van. A katonai bázis elsődleges célja a kísérleti repülőgépek és fegyverek tesztelése és fejlesztése.


Bónusz: Metro–2

A Metro–2 egy feltételezett titkos metróhálózat Moszkvában. A létezését soha nem erősítették meg hivatalos szervek, bár nem is cáfolták egyértelműen. A feltételezések szerint a publikus hálózattal párhuzamosan került kiépítésre az 1930-as évektől kezdve Sztálin parancsára. A hálózat 4 vonalból áll melyek 50-200 méter mélyen futnak, összeköttetést teremtve a Kreml, az FSZB (volt KGB) székház és a Vnukovói nemzetközi repülőtér között, érintve több titkos kormányzati bunkert is.

A speciális metró létezését valószínűsíti, hogy hasonló létesítmények épültek Washingtonban, Pekingben és Phenjanban is. A Kreml alatt kétségtelenül léteznie kell kormányzati óvóhelynek, és ennek legalábbis valamilyen összeköttetése a néhány száz méterre húzódó, szintén részben légoltalmi célokból épült metróvonalakkal szinte bizonyos. A Metro–2 egyéb adatai nagyrészt spekulációkon alapulnak.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏