A 17 éves fiú kikapcsolja a telefonját és a vonat elé ugrik – 6 hónappal később anyja elmondja az igazságot

Azok a gyerekek, akiket csúfolnak, gyakran életük végéig viselik ennek következményét. Nagyon könnyű valakit kiközösíteni de nagyon gyakran ennek igen komoly következményei vannak. A gyerekek, akiket csúfolnak, gyakrabban gondolnak negatív dolgokra, gyakran gondolnak öngyilkosságra vagy meg is teszik azt.

Felix Alexander, az angliai Worcesterből szintén egy ilyen gyerek volt. Csak 17 éves volt, amikor véget vetett életének. 7 éven keresztül szenvedett és nem látott más kiutat. Ezért döntött az öngyilkosság mellett és egy vonat elé ugrott.

Ez egy olyan történet, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Svédországban például az SVT szerint évente 45 gyerek követ el öngyilkosságot mert kigúnyolták őket. Ezt persze nullára kellene csökkenteni.

Felix édesanyja is így gondolja, aki fiáról egy nagyon hatásos levelet írt. Ezt mindenkinek el kellene olvasnia.

1477131690

Az egész történet egy hülye játékkal kezdődött. 7 évvel ezelőtt a fiú elmondta osztálytársainak, a szülei nem engedik meg, hogy a Call of Duty nevű játékot játssza. Ez egy teljesen ártatlan kijelentés volt, halálos következménnyel. Az osztálytársaknak jó okot adott arra, hogy megkeserítsék a fiú életét. Először csak csúfolták őt, aztán pedig tudomást sem vettek róla.

Aztán folytatódott a csúfolódás online. Alex ezzel nem tudott megküzdeni, fizikailag és lelkileg sem. Nem látta, hogyan kerülhetne ki a napi megszégyenítés köréből ezért egy hihetetlen megoldást választott – a vonat elé ugrott.

1477132043

Felix édesanyja Lucy majd meghalt a bánattól. Hat hónappal később úgy döntött, ír egy nyílt levelet.

Ebben elmeséli, mi is történt Felix-el. A levél főleg a többi gyereknek íródott,hogy felhívja a figyelmüket a csúfolódás hatására illetve arra, hogy ezt meg kell előzni.

1477132260

Ezt írta levelében:

2016 április 27-én egy gyönyörű fiú vetett véget életének. Azért tette ezt, mert nem találta semmilyen más módját annak, hogy boldog legyen. Önbizalma már egy ideje teljesen eltűnt, önértékelése alacsony volt, mert a középiskolában végig cikizték.

Úgy kezdődött, hogy néhány osztálytársa összefogott ellene és kiközösítették. Aztán az internetet felhasználva ez a folyamat még keményebb és kíméletlenebb lett. Azok az emberek, akik Félixet még soha életükben nem látták, most csúfolni kezdték. Nehezen talált barátokat, mert senki sem akart barátkozni az “iskolában legjobban utált” fiúval.

Félix nem tanult jól, minden nap harcolnia kellett magával azért, hogy bemenjen az iskolába. Átment egy másik iskolába, amit korábban biztos hogy nem tett volna meg mert félt az új környezettől és az új emberektől. Teljesen haszontalannak gondolta magát, mindegy melyik iskolába járt.

Az új iskolában viszont lettek barátai, a tanárok és a diákok okos, kedves fiúnak jellemezték őt. De már annyira tönkrement a csúfolódások miatt, hogy nem igazán vette észre azokat az embereket az életében, akik valóban törődtek vele.

Nem azért írom ezt a levelet, hogy mindenki sajnálja Félixet. Azért írom, mert a mai világban rengeteg ilyen gyerek van mint Félix.

Ezért kérek minden gyereket, hogy legyen kedves a másikhoz, ne csak nézzék ha valakit csúfolnak hanem szóljanak valakinek. Legyen bátorságuk fellépni az igazságtalanság ellen. Soha nem fogod megbánni, ha valakinek a jó barátja vagy.

1477132992

Valaki azt mondta nekem, hogy “nem gondolják igazán azt, amit a közösségi médiában írnak.” A csúfolódás és cikizés gyakran csak egy “vicc”, mert sokan nem ismerik fel cikizésük következményét.

Nemrég olvastam egy idézetet a Facebook-on. Igazi volt ez az idézet? Feltegyem vagy ne?

A gyerekeinknek is meg kell tanulniuk, hogy cselekedeteiknek következménye van. Gyakran nagyon meg tudunk bántani valakit azzal, amit az interneten írunk, vagy akár halálos hatása is lehet.

Nagyon sokan nem vesznek részt az online cikizésben viszont sokan nem is állítják meg a folyamatot és így mégis részesei az egésznek. Ha senki sem állítja meg a cikizőt, akkor ő folytatja és még több áldozata lesz.

A tanároknak is figyelniük kell arra, melyik gyereknek vannak nehézségei az iskolában. Ha valakinek nem jók a jegyei, megváltozott a viselkedése, akkor ezek esetleg már előjelek lehetnek. Figyeljenek oda az aggódó szülőkre és nézzék meg a gyerekek szociális viselkedését.

Van esetleg olyan gyerek, aki a szünetben vagy ebéd alatt állandóan egyedül van? Van olyan aki mindig csendes vagy pont éppen állandóan kiabál? Nem várom el a tanároktól, hogy pszichológusok legyenek, de ők belelátnak a gyerek napi életébe. Kötelességük fellépni, ha valakinek segítségre van szüksége.

Az oktatás is már kis kortól nagyon fontos, a gyerekeknek meg kell tanulniuk egymást tisztelettel kezelni és egymással barátságosan viselkedni. A gyerekek manapság gyakran használnak már telefont vagy olvasót, meg kell nekik tanítani hogyan használják ezeket az eszközöket.

1477133694

Legvégül pedig minden szülőhöz szólok. Legyen kíváncsi arra, mit csinál gyereke amikor internetezik. Nézze meg, mit használnak a neten és tanítsa meg gyermekének, hogy felelősségteljesen használja azt.

Senki sem szereti, ha a gyereke másokat cikiz, de meg fognak lepődni, mire képesek még a “jó” tanulók is, az én fiam Félix ugyanis már nem él.

Ha a gyermeke csak egyszer is valami rosszat mondott valakire és ezt többen is többször azon a héten megteszik, összeszámolva ez nagyok sok csúfolódós pillanat lesz. A csoportos chat-ek szintén veszélyesek, amikor egy cikizős szót az egész csoport megkap.

Persze könnyű azt mondani, hogy “Miért nem törlöd akkor a gyerek online jelenlétét?” Akkor majd nem olvassa amit ott írnak.

Viszont az egy tény, hogy a fiatalok mostanság inkább online beszélgetnek s ezért szóban gyakran nem tudják magukat olyan jól kifejezni. Én nagyon sokszor blokkoltam Félix online hozzáférését mert annyit szenvedett a cikizés miatt. De ő inkább büntetésnek vette ezt és még zárkózottabb lett. Figyelje a gyereke Twitter, Snapchat, Google Chat és Facebook jelenlétét.

Mondja meg nekik, hogyha azt akarják a szüleik ne olvassák el azt, amit ott írnak, akkor egyáltalán ne is írják ott le. Tanítsa meg őket arra, hogy kétszer is gondolják meg, mit tesznek fel a netre.

Mit csinál a gyerek amikor a szobájában egyedül van és a telefonjával játszik? Pornográf oldalak, erőszakos tartalom, ez mind elérhető és a gyerek ezáltal a valóságot nem fedő világba csöppen.

Közösen vagyunk felelősek azért, hogy ne haljon meg még több fiatal az online csúfolódás miatt.

Valószínűleg feltűnt Önöknek, hogy egy bizonyos szót gyakran használtam a szövegben. Nem fogok ezért elnézést kérni. Ez a szó a kedvesség. Ezt olvastam fel a fiam temetésén:

“Legyél mindig barátságos, mert soha nem tudhatod, mi zajlik a másikban.”

Életünk már soha nem lesz ugyanolyan, miután gyönyörű fiunkat elvesztettük. Tegyünk arról, hogy ez más családnál ne forduljon elő.

1477134669

Mennyire hiányzik Félix a családjának! Neki már késő de reméljük, hogy Lucy üzenete mások számára időben érkezik.

Kérjük oszd meg ezt a cikket, ha te is a csúfolás ellen vagy! Együtt kell vállalnunk a felelősséget azért, hogy ne legyen még több áldozat.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏