A boltban 3 ezer forint, de házilag elkészítve ugyanaz 50 ft-ra jön ki. Ez az igazi lehúzás

orrsprayA hétköznapi használatban elterjedt „tengervizes”, azaz sóoldatos orrspré igazoltan hatásos és nagyon jó, viszont brutális lehúzás és nagy üzlet a gyártók részéről. Legtöbben nem tudják, hiszen nem verik nagy dobra: a gyógyszertárban nevetséges áron megvehetik ugyanazt – csak kérni kell…

Az emberi sejtek 0,9% nátrium-kloridot (NaCl) tartalmaznak, innen ered a kifejezés: fiziológiás vagy más néven izotóniás sóoldat az, ami 0,9% NaCl-t tartalmaz. A tengervíz sótartalma átlagosan 3,5%, ez négyszer annyi, mint amennyi a fiziológiás sóoldatban van. Kezdjük ott: szinte mindegyik, patikák vagy boltok polcairól leemelhető „tengervizes” orrspré izotóniás (0,9% NaCl), azaz valójában nem is tengervíz töménységű, hanem jóval hígabb annál.

Lehúzás a köbön: egy köbméter hígított tengervíz ötvenmillió forint

A gyárilag előállított, polcokról leemelhető sóoldatos orrsprék ára 1-3 ezer forint körül mozog. 1 ml sóoldat kb. 50 forint, 1 köbméter sóoldat pedig 50.000.000 forintba kerül(ne). Igen, jól olvasta: ötvenmillió forint a sprébe való „palackozással” együtt. Most már érti, miért mondtam, hogy jó üzlet?

Potom pénzért: utántölthető orrspré sóoldattal

Szinte mindegyik gyógyszertárban kapható utántölthető, üres, pumpás orrspré néhány száz forintért – a képet előbb készítettem, én ezt használom. „Természetesen” nincs kirakva a polcokra, külön kérni kell – különben alig venné meg valaki a drága termékeket… Ha esetleg éppen nincs ilyen üres, pumpás orrspré vagy másik pumpafejet szeretnénk, vegyünk olyan gyári orrsprét, ami szétszedhető, utántölthető – a Nasic például ilyen, ez minden gyógyszertárban kapható. Szedjük szét és öntsük ki a tartalmát, máris van utántölthető orrsprénk!

S hogy mivel töltsük meg az üveget? Fiziológiás sóoldattal! Ilyet akár otthon is kutyulhatunk, de egyszerűbb és jobban járunk, ha gyógyszertárban vesszük meg. A tengerben található NaCl semmiben sem különbözik például a gyógyszertárban használt NaCl-sótól.

Így vehetünk fiziológiás sóoldatot:

– Gyógyszertári üvegben kikeverve: desztillált víz és NaCl használatával tökéletes „tengervizes” orrsprét kevernek ki. Számos gyógyszertárban már van elkészítve különböző méretű üvegekben, és recept nélkül is kiadják! Vannak azonban helyek, ahol várni kell kicsit vagy előfordulhat esetleg, hogy receptet kérnek. Három deciliter üveggel együtt kb. 200-300 forintba kerül.

– Infúziós zacskóban/műanyag palackban: fél liter kb. 260 forintba kerül, viszont csak receptre adják ki (Nátrium-klorid 0,9% infúzió, Salsol infúzió). Praktikus egy nagyobb átmérőjű, rózsaszín tűt venni hozzá, amelyen keresztül az orrspré üvegébe tudjuk folyatni a sóoldatot.

(A gyárilag előállított 5-10 ml-es, receptköteles sóoldatos ampullákat sokan inhaláláshoz váltják ki, de nagyon drágák, használatukat nem javaslom (50-100 ml kb. 3000 forint).

Salvus-víz orrban történő használatát nem ajánlom, mivel szárítja az orrnyálkahártyát és ezáltal komoly, kellemetlen tüneteket okozhat. A csapvizet sem ajánlom! Létezik hipertóniás sóoldat is a gyári készítmények között, ez orrdugulás esetén lehet előnyös – ezt szintén ki tudják keverni gyógyszertárban. Sőt: számos gyógyszertárban van saját „orrspré-recept”, például nagyon kellemes eukaliptusz aromát is kevernek a sóoldathoz.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏