A “kispolszki” visszatérhet az utakra. Az új dizájn egyszerűen fantasztikus.

A Fiat 126 egy miniautó, melyet 1972-ben mutattak be a Torinói Autószalonban. Nálunk is hatalmas népszerűségre tett szert. Hozzánk a Lengyelországban gyártott változat, a Polski Fiat 126p jutott el, melyet manapság “kispolszkinak” szokás becézni. Az utolsót 2000-ben gyártották, szóval elég hosszú életet élt meg.

Sokkal nagyobb jelentősége volt ennek az autónak, mint gondolnánk. A lengyel szívekben rendkívül szép helyre zárták. Egyrészt hazai gyártású autóról beszélünk, másrészt a kommunizmus idején egy magáncélokra használt autó rendkívül nagy luxusnak számított. Az első megfizethető, modern és népszerű autó volt az akkori időkben.

A legtöbb lengyel családnál ez töltötte be a családi autó szerepét. Karbantartása alacsony volt és mivel nem egy bonyolult, precíz műszerről beszélünk, a javítások egy részét egy ügyesebb háziúr is el tudta végezni otthon.

Ritkán, de még ma is látni belőle itt-ott és a látvány nosztalgikus hangulatba hoz mindannyiunkat. Érdekesség, hogy még Hollywoodban is vannak rajongói. Tom Hanks-nek is van egy kispolszkija.

Van esély a visszatérésre?

A Fiat 126 Vision projektnek köszönhetően újra felkapták. Kiderült, hogy nem csak a lengyeleknek hiányzik a kisautó, hanem másokat is érdekelne. Egy tervezőstúdió elkészítette az ikonikus autó mai, modern tervezetét és egyszerűen zseniális lett.

Fellelhető a régi forma, de kapott egy friss, új lendületet az egész. Modernizálva lett és abszolút jól áll neki.

A tervek szerint 4 személyes autó lenne és teljesen elektromos. Hogy elkészül végül, azt nehéz megmondani. Tervek vannak és a felmérések alapján igény is lenne rá.

Mit gondoltok? Titeket érdekelne?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏