A Magyar Posta nevében támadnak a hackerek – Vigyázzon, hogy ne váljon a csalók áldozatává

– Intézetünkhöz több bejelentés érkezett olyan vírusterjesztő e-mailekről, amelyek a Magyar Posta arculati elemeit használják fel a megtévesztéshez – írta közleményében az intzézet. A levélben szereplő hivatkozás megnyitását követően, az áldozat eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amiben egy trójai vírus variánsa található. Az AgentTesla egy információgyűjtő kémprogram, amely – többek között – a billentyűleütések figyelésére is képes. Az eddigi esetek alapján a levélben szereplő szöveg az alábbi káros webhelyre mutat: hXXps://www[.]mediafire[.]com/file/9h41b5h3v7l62k6/Szallitasi+adatok.tgz/file.

A hackerek a Magyar Posta nevében küldik a kémprogramokat Illusztráció: Northfoto

A szakemberek javaslatai az ilyen és ehhez hasonló adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban:

• Soha ne kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik!

Minden esetben külön keressen rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valódiságát!

• Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég, vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meggyőződhet.

• Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏