A terhesség 8 meglepő jele, amiről talán nem is tudtál

A terhesség alatt az emberi test olyan sok fizikai, érzelmi és pszichológiai változáson megy keresztül, hogy néha nehéz mindet észrevenni. Ezek a változások olykor annyira hirtelen és váratlanul jelentkeznek majd tűnnek el, hogy eszünkbe sincs kapcsolatot vonni közötte és a terhesség között.

Az Xsense-nél a terhesség 8 szokatlan tünetéről tanultunk, melyek néha észrevétlenek maradnak, ám így vagy úgy, de annak a jele, hogy egy új élet van születőben.

1. Kinövések megjelenése a bőrön

A fibróma vagy kocsányos fibroma olyan húsos bőrnövekedés, amely a test bármely pontján kialakulhat a terhesség alatt a hormonális változások vagy a súlygyarapodás miatt. Ezek a kinövések gyakran eltűnnek a szülés után.

2. Fokozott nyáltermelés

A fokozott nyáltermelés a terhesség alatt gyakran hányingerrel és hányással jár. Nem egészen ismert, hogy miért történik ez, de egyes várandós kismamáknak konkrét műanyag poharat kell magukkal vinniük, hogy valahogy meg tudjanak szabadulni a felesleges nyáltól.

3. Megváltozott ízlés

A terhesség korai szakaszában az ételeknek hirtelen fémes ízük lehet. Ezt a jelenséget Dysgeusia-nak hívják. A savas ételek fogyasztása vagy a fogmosás segíthet enyhíteni ezt a szörnyen savanyú, fémes ízt.

4. Fájó fogíny

Az étrend és a hormonális változások miatt az íny is fájhat vagy vérezhet a terhesség alatt. Terhességi ínygyulladásnak hívják ezt az állapotot, mely magától is elmúlik, de a fájdalom enyhítése érdekében fontos odafigyelni a szájhigiéniára és arra, hogy puha fogkefét használjunk.

5. Orrfolyás

A terhességi nátha a terhes nők 20%-át érinti. Tüsszentést és orrfolyást eredményez. Ezek a kellemetlen tünetek ideiglenesek, és rendszeres testmozgással, orrspray-kkel és egyéb módokon is kezelhető.

6. Légszomj

A terhesség korai szakaszában a hormonális változások légszomjat okozhatnak. A terhesség alatti légzés javítása érdekében ügyelj a testtartásra és hajts végre különféle légzési technikákat.

7. Túlérzékeny szaglás

A terhes nők hirtelen túlérzékeny szaglást is tapasztalhatnak, amit hiperozmiának hívnak. Ez különösen a parfümök, a kávé, a benzin vagy a romlott ételek illatánál érezhető. Szerencsére a hiperozmia csak ideiglenes és az első trimeszter után elmúlik.

8. Vágyak nem ehető dolgok iránt

Néhány terhes nő arról számolt be, hogy vágyakoznak a kukoricakeményítő, a nyers rizs, a kréta, a szappan vagy a fém után. Ezt a fajta vágyat úgy hívják, hogy Pica, mely voltaképpen nem más, mint a nem ehető dolgok fogyasztása iránti késztetés. Ha tehát hirtelen kedvet kapsz például a kavicsok elfogyasztására, akkor egyrészt nyomd el magadban a vágyat, másrészt ne rohanj azonnal az orvoshoz, lehet, hogy jobban jársz, ha előbb egy terhességi tesztet veszel.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏