A tudomány szerint azok az emberek, akik kijavítják mások nyelvtani hibáit, utálják az embereket

Egy elírt karakter vagy egy rosszul kiejtett szó ugyan apróságnak tűnhet, mégis nagy stresszt képes okozni. Különösen az olyan embereknél, akik állandó késztetést éreznek rá, hogy emiatt helyreigazítsanak másokat.

Történt már veled ilyen? Helyesbített már ki valaki? Esetleg te szoktál szólni másoknak emiatt? Nos, így vagy úgy, de jól figyelj, a tudomány szerint ugyanis amellett, hogy ez egy személy nyelvtani készségeiről árulkodik, állítólag sokat elárul annak személyiségéről, viselkedéséről és empátiakészségéről is.

Lássuk, mit mond erről a tudomány!

A Michigan-i Egyetemen végzett tanulmány során a kutatók 80 emberrel olvastattak fel egy direkt rosszul megírt e-mailt. Miután elolvasták őket, a kutatók egy társadalmi- és intelligencia-tesztnek vetették őket alá, hogy lássák, miként hatott rájuk az olvasott tartalom.

A tudósok a kérdőívekben olyan kérdéseket is elrejtettek, melyekből ki lehet következtetni, hogy egy illető introvertált vagy extrovertált személyiség inkább. Kíváncsi vagy, mi történt ezután?

A szakértők az eredmények vizsgálatakor arra a meglepő következtetésre jutottak, hogy az introvertált személyiséggel rendelkező emberek hajlamosabbak felidegesíteni magukat mások helyesírási hibáin, és emiatt kijavítani őket, míg az extrovertált személyiségek nem foglalkoznak az ilyen apró hibákkal.

Furcsa, nem?

Az extrovertált személyek tehát határozottan kevesebbet foglalkoznak mások negatív oldalaival, talán ennek is köszönhető az, hogy sokkal ember-központúbbak, és sokkal jobban érzik magukat másokkal, míg az introvertált személyek jóval kevésbé szeretik az embereket, és valószínűleg éppen ezért azonnal szemet szúr nekik, ha valaki egy általuk elfogadhatatlannak tartott hibát vét – amiért persze azonnal fejét is veszik az illetőnek.

Ha tehát valamikor is egy olyan személlyel találkozol, aki előszeretettel javítja ki mások nyelvtani hibáit, akkor legyél óvatos: az ilyen emberek ugyanis nem a legkedvesebb emberek, könnyen lehet, hogy egyenesen utálják az embereket – még ha jól is leplezik. Ha pedig épp Te vagy az, aki ellenállhatatlan kísértést érez arra, hogy kijavítson másokat, akkor most már legalább tudod, hogy talán ez azért van, mert mélyen legbelül ki nem állhatod az embereket.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏