A világ legveszélyesebb gyerekei, jobb nem megismerni őket!

Ismerjük a kliséket: ilyen a világ, nincs igazi család, a pénz az isten. Ám jó volna ezek mögé a dolgok mögé néznünk, hogy értsük, miről is van szó – de leginkább azért, hogy segíteni tudjunk, megelőzni, időben észrevenni a bajt.

Amikor még lehet tenni

A nevelés egy folyamat. A legtöbbet körülbelül a gyerek három éves koráig lehet tenni, mert ilyenkor alakulnak ki a szoros családi kapcsolatok – a legfontosabbak -, melyek az élet alapjait képezik.

A szülői ház, a testvérek, a közeli család még felnőtt korunkban is menedék.

A kisgyerek lelke olyan, mint egy üres papír, melyre a szülő írja fel az értékeket, az erkölcsöt, és a jövőbeli irányt. A kamaszkor előtt is lehet még nevelni gyereket, ám az idő múlásával egyre nehezebb, mert tágul számára a világ, és ha nincs megfelelő családból hozott értékrend, ingadozni fog a külvilágban látottak és a saját elképzelései között.

Hogyan lehet teleírni az üres papírlapot?

Idő kell hozzá és türelem. Türelem a gyerekhez, saját magunkhoz – kizárva a külvilág irreális elvárásait, egyszerű paraszti ész és szeretet által. Az idő sem mindegy. Nem a mennyiség a fontos, hanem a minőség: az együtt megélt pillanatok, az, hogy ne egymás mellett, hanem egymással éljük meg a hétköznapokat.

A példamutatás a legfontosabb, ám nem kell, hogy hibátlanok legyünk. Fontos még az is, hogy tiszteletre neveljük gyerekünket, így a tanítást elfogadja majd az iskolában is, sőt, képes lesz arra, hogy értékelje az idősek bölcsességét, anélkül, hogy minden esetben, indokolatlanul megkérdőjelezné azt.

Intelligencia és gyereknevelés

A szülői szeretet mellett a szülői intelligencia is feltétele a gyereknevelésnek, ám nem mindegy, hogy ilyenkor mire gondolunk. Régebben az egyszerű, tanulatlan szülők jóravaló gyerekeket neveltek, egyszerre akár nyolcat is. Az intelligencia nem egyenlő tehát a tárgyi tudással.

Ez utóbbi csak hozzásegít, lehetőséget ad arra, hogy hamarabb lássuk meg, jobb szemszögből nézzük az esetleges problémát. Az intelligencia ez esetben inkább azt jelenti, hogy érdekel a gyereknevelés, hajlandó vagyok tanulni és ezeket hasznosítani, beépíteni a mindennapokba. Eredménytelen az a tudás, amit nem használunk.

Az iskola felelőssége

A hatalmas mennyiségű tananyag, az elvárások, hogy sikeres embert neveljenek gyerekünkből, nem teszik lehetővé, hogy a pedagógus – mint régen – odafigyeljen a gyerek ,,más” viselkedésére, és arra sem jut idő, hogy nyomonkövesse a gyereket, segítse őt napi szinten.

A gyerek felé az elvárások nagyok, terhek, tárgyi tudásra törekszik mindenki, nem a korának megfelelő érettségi szint elérésére. Így lesz a gyerekből egy korához képest nagy tudással (,,fegyverrel”) rendelkező, éretlen személyiség – ez pedig veszélyes kombináció, ha a szülő és az iskola nem figyel oda a gyerekre.

Mire kellene odafigyelni?

A felborult értékrendű gyereknél már korán jelentkezik az anyagiasság, a rámenősség. A kompromisszumokat elutasítja, hiszen úgy véli, ő már független személyiség. Ezért fontos neki a szinte korlátok nélküli szabadság.

Jellemzi az ilyen gyereket a közöny, mintha nem lennének érzelmei, heccből agresszív (ez nem csak verekedésben nyilvánul meg) – pedig vannak érzelmei: szorong, adott esetben depresszióra hajlamos.

A probléma az, hogy kamaszkorban, az után, ezek a problémák rögzülnek a gyerekben, fiatal felnőttben, viszont ekkor már nem nagyon lehet ,,javítani” a normákon.

Emiatt van az, többek között, hogy a bűnözők ki-be járnak a börtönbe – a megbánás részükről csak egy felvett klisé, ám nem lesz sajátjuk, mint érzés. Így ezen változtatni nehezen, vagy egyáltalán nem lehet utólag.

forrás

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?