Az alumínium hegesztés 3 sajátossága, amiket eddig nem tudtál

Akik lakatosmunkákkal foglalkoznak, netán hegesztenek, már jól tudják, hogy az alumínium olyan könnyűfém, amely kiváló hő- és villamosvezető, egyben környezetbarát is, hiszen teljes mértékben visszanyerhető. Jól ötvözhető, ezek pedig könnyen alakíthatók és formálhatók. Profi alumínium hegesztőgép kiválasztásával a legkülönfélébb vastagságú alulemezek és csövek is hegeszthetők.

Ismerkedjünk meg az alumínium hegesztés sajátosságaival.

Fontos megemlítenünk, hogy a tiszta, ötvözetlen alumínium hegeszthető sajtóló-, valamint ömlesztetőhegesztéssel is, bár néhány tulajdonságot érdemes szem előtt tartani, ezek pedig a következők:       

  • a falvastagságot mindig szem előtt kell tartani, ugyanis minél vastagabb, annál nagyobb hőbevitelre van szükség;
  • a hidrogén olvadt alumíniumban oldódik;
  • nagy oxigénigénye van.

hegeszt

Mielőtt hozzáfognánk az alumínium hegesztéséhez, kiemelten fontos, hogy a felületet meg kell tisztítani, ami mechanikus módon vagy vegyi úton is történhet. Ömlesztőhegesztés esetén a leggyakoribb módszer a védőgázas fogyóelektródás hegesztés impulzus technológiája.

Általában hélium és argon védőgáz alkalmaznak, illetve ezek keverékét, ugyanis a vékonyabb lemezek biztonságos és szép feldolgozására nyújt lehetőséget, nem utolsó sorban pedig automatizálható a folyamat.

Az alumínium igen magas elektromos vezetőképességgel rendelkezik az acélötvözetekhez képes. Érdemes AWI technológiájú hegesztést alkalmazni a nagyon vékony lemezek esetében. Az ívgyújtásnál valamivel nehezebb elérni a kellő hűfokot és ionizálni a védőgázt. Az alumínium hegesztés ára nagyban függ a hegesztőgép milyenségétől is.

Számtalan kérdés felmerülhet a hegesztési típusokkal kapcsolatban, ezért mindig érdemes szakemberhez fordulni.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏