Az EU szerint nem korlátozhatók a nem beoltottak jogai

Nagyon úgy fest, hogy felértékelődött az oltási igazolvány. Úgy fest, hogy már tudjuk milyen privilégiumokkal jár a plasztikkártya megléte. Jelen állás szerint a hétvégére elérjük azt a bizonyos 4 milliós határt, ami a nyitáshoz kell.

Jelenleg így állunk a kormány álláspontja szerint:

  • A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken. 
  • A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány bemutatásával történik, a védettség tényének ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.

Ezzel szemben, az EU szerint nem korlátozhatnának senkit azért mert nem oltotta be magát. Ugye ez egyéni döntés kell, hogy maradjon és a jelenlegi jogszabályok ezt támogatnánk.

Az biztos, hogy most elég erős megkülönböztetést eszközölt a kormány a beoltottak és a nem beoltottak között. A közösségi médiákat elárasztotta az ebből fakadó harag. Valljuk be, hogy nem a legjobbkor. Pont most kezdhetnénk fellélegezni.

Ez az igazolvány kérdés, amúgy is átgondolatlan. Ha emlékszünk, ez már akkor téma volt, amikor a Sound-ot és a többi fesztivál nyitásáról folyt a vita. A szervezők is azt mondták, hogy az oltási igazolvány adatkezelési szempontból problémát jelentene. Ezeknek a privát adatoknak a kezelése elég sok határt feszeget.

A közösségi médiákban már több olyanról is hallani, hogy valakit a munkahelyén arra köteleznek, hogy oltassa be magát, különben “nem tudnak tovább együttműködni”! Tény és való, hogy azt például senki sem érti, hogy a szállodákat oltási igazolvánnyal lehet csak látogatni. De az ott dolgozóknak nem kötelező az oltás? Hogy is van ez?!

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏