Az Olimpia történetének 9 legkínosabb sportja – tényleg voltak ilyenek egyszer

Az olimpiai játékok kiváló alkalmak rá, hogy a világ legügyesebb női és férfi sportolói megmérettethessék magukat a különféle sportokban. Mindannyian ismerjük az olimpiai sportágak többségét, de voltak idők, amikor az olimpián olyan versenyeket is láthattak az emberek, amik láttán csak a fejüket vakarták, és próbálták kitalálni, hogy vajon mik ezek.

9. Síbalett

A síbalett két téli olimpián: az 1988-as kanadai, és az 1992-es francia olimpián volt hivatalos versenysport. Ahogy a neve is sugallja, ez tulajdonképpen a síelés megkoreografált változata. Kevésbé volt kecses, mint az igazi balett, ellenben rendkívül szórakoztató volt nézni.

8. Hőlégballonos repülés

Az 1900-as nyári olimpián a hőlégballonozás is szerepelt, mint sport. A sportolók gázballonokat használtak a versenyeken, amik nem igényeltek üzemagyagot vagy motort.

7. Kötélhúzás

Ez ugyanaz a kötélhúzás volt, ami mindannyiunk számára ismerős az iskolai testnevelés órákról. 1920-ig a kötélhúzás az olimpián is szerepelt, mint sport. A versenyeken két 8 fős csapat küzdött meg egymással.

6. Kötélmászás

A kötélmászás szintén az iskolából lehet ismerős a legtöbbünknek, azt azonban valószínűleg kevesen gondolnánk, hogy a kötélmászás hivatalos olimpiai sport volt 1896-ban, 1904-ben, 1906-ban, 1924-ben és 1932-ben is. Ez a verseny a felsőtest erősségének próbája volt.

5. Krokett

A krokett az egyik legfurcsább olimpiai sportág, mely az 1900-as években volt népszerű. Úgy tűnik, hogy ezekben az években az olimpiák furcsa és őrült sportokról szóltak. 1900-ban a párizsi olimpián egyébként egyedül Franciaország nevezett erre a sportra 10 játékossal, így minden érmet megnyertek.

4. Zsonglőrködés

Az „Indian club” egyfajta zsonglőrködéshez hasonló sport. Azt, hogy hogyan lett belőle kétszer is olimpiai sport (1904 és 1932), azt nem tudjuk. Ennek a játéknak a lényege, hogy a sportolónak egyenesen kell állnia, két bowlingbábu szerű kellékkel a kezében. A zsonglőrökkel ellentétben azonban nekik úgy kellett bemutatniuk mindenféle trükköket, hogy egy pillanatra sem engedhették el a bábukat, vagyis nem dobhatták például fel a fejük fölé.

3. Távolba úszás

Ebben a sportban a versenyzők nem mutattak semmilyen légi mutatványt a vízbe ugrás előtt, pusztán annyi volt a dolguk, hogy vízbe ugrás után a lehető legtávolabb kellett úszni 60 másodperc alatt, egy levegővel – vagyis a fejnek végig víz alatt kellett lennie. A verseny akkor ért véget, ha a 60 másodperc lejárt, vagy a versenyzőnek elfogyott a levegője és feljött levegőt venni. 1904-ben ez is hivatalos olimpiai sportág volt.

2. Eisstock, vagy bajor curling

Az Eisstock, vagy másnéven bajor curling egy téli sport, mely némileg hasonlít a curlinghez. A sportolók itt is a jégen csúszva, egy előre kijelölt célra összpontosítva játszanak, ám ebben a sportban számít a távolság, és a játékszerek is némileg másképp néznek ki, mint a curlingben. Ez a sport főként Dél-Németországban és Ausztriában volt népszerű, de ez is elég volt hozzá, hogy kétszer is szerepeljen a téli olimpián.

1. Művészet

Akár hiszed, akár nem, az Olimpiai Bizottság 1912 és 1948 között, 36 éven át érmeket adott a művészeknek. Az ilyen játékok során a művészeknek különféle vetélkedőket rendeztek festés, írás, tervezés és zeneszerzés terén, a legjobb alkotásokat pedig a bizottság tagjai érmekkel jutalmazták.


Bónusz: az 1900-as párizsi olimpia hangulata.


Női golfverseny. Ez volt az egyetlen alkalom, hogy a női golf olimpiai sportág volt a 2016-os olimpiai játékok előtt.


A kép jobb oldalán Hugh Laurence Doherty brit olimpiai bajnok teniszező látható, aki egyesben és párosban is aranyérmet szerzett. Bal oldalon a testvére, Reginald Frank látható, aki bronzérmes lett.


Ezen a képen pedig a maratoni futás végét láthatjuk, amikor a 21. számú versenyző átlépte a célvonalat.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏