Csaló SMS-sel próbálnak pénzt lopni tőlünk. A rendőrség nagy erőkkel nyomoz.

Az internet egy fantasztikus dolog. A végtelen információ csupán karnyújtásnyira van. Természetes, hogy a csalók számára is egy népszerű környezetté vált. Rengeteg weboldal van, ami titkon egy kis csalafintaságot rejt. Ezek valamiféle adathalász-támadások. Egy tapasztalt netező pontosan tudja, hogy mely felugró ablakok mögött rejtőzhet valamiféle “huncutság”.

Ahogy az interneten, úgy a mobilunkon is belefuthatunk egy átverés-próbálkozásba.

Kedd délután rengetegen jelezték, hogy SMS-ben kapott egy értesítést, miszerint csomagja érkezett, melyet egy adott linken követhet nyomon. A gyanútlan felhasználók rákattintottak a hivatkozásra, mely a mobilszolgáltatók nevével visszaélő nyereményjátékról ad tájékoztatást. Mi mást lehetne nyerni, mint egy drága iPhone-t. Manapság egyébként a legújabb iPhone a legkapósabb csali.

Egy népszerű futárszolgálat a FedEx arculatával ellátott webolddalra navigált az üzenet, ahol egy kártékony alkalmazás letöltésére nyílik lehetőség. Ha bedőlünk, akkor a csalók hozzáférhetnek az eszközünkön tárolt adatokhoz. Akár még hívásokat, vagy sms üzenetek küldését is kezdeményezhetik.

Így néz ki a link kattintása után megnyíló felület.

Mit tegyünk, ha letöltöttük az alkalmazást?

Célszerű visszaállítani a telefont a gyári beállításokra. Ez persze azzal járhat, hogy a telefonunkat újra be kell majd “lakni” és a fotóink elveszhetnek, de csak így mehetünk biztosra. Kérjünk szakértői segítséget.

A Magyar Telekom közleménye szerint a link önmagában nem fertőzi meg a telefont, de ha ilyen sms-t kapunk, akkor megnyitás nélkül törüljük.

Felhívták a figyelmünket, hogy a különböző alkalmazásokat csak a gyártók által felügyelt forrásból, azaz a Google Play Store, Apple AppStore vagy Huawei AppGallery-ből töltsük le.

A Vodafone szerint a csalók kifejezetten az android operációs rendszerrel rendelkező készülékeket célozzák meg, és az ezen tárolt adatokra fáj a foguk. Ügyeljünk az ismeretlen telefonszámokról érkező üzenetekre és az ezekben található linkekre, csak többszörös ellenőrzést követően kattintsunk.

A rendőrség szerdán közölte, hogy az eddig megszerzett információk alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást rendelt el információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

A koronavírus miatt sokszorosára nőtt az online kereskedelem. Sokkal többen rendelnek webshopokból, mint a járvány előtt. Nyilván így a futárszolgálatok is el vannak látva munkával.

Mit gondoltok? Írjátok meg a véleményeteket kommentben!

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏