Dr. Zacher Gábor: “Tényleg nagyon nagy gáz van”

Úgy, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök minden héten pénteken rádió interjút ad a Kossuth rádióban, úgy Zacher Gábor is rendszeres vendége a Klubrádió Megbeszéljük című műsorának.

A miniszterelnök friss infókat oszt meg a hallgatókkal és olyan kérdésekre felel, ami szinte minden embert érdekel, valamint bővebben beszél a meghozott döntésekről vagy a napirendre tűzött szigorításokról. Zacher Gábor majdnem ugyanezt teszi, csak ő egy egészen más szemszögből közelíti meg a dolgokat. Ő orvosi szemmel látja a helyzetet és átfogóbb infót tud mondani a pandémiáról.

Az első mondat, ami elhagyta a száját a következő volt: “Tényleg nagyon nagy gáz van. Mindenhol sok a beteg. Azt gondolom, hogy az egészségügyi kapacitás nemhogy a végét járja, hanem túl van ezen a határon.” – Szerinte még több alkalmazottra lenne szükség.

Szentül hiszi, hogy az oltás lehet a megoldás, s nem győzi ezt szajkózni. Az ötféle oltásból hétféle lesz, ami újabb lehetőséget teremt arra, hogy elérjék a megfelelő átoltottságot. Most viszont még nem vagyunk biztonságban, hiszen olyan fiatalokkal is találkozik a kórházban, akik a gyerekei lehetnének.

Beszélt arról a pszichés megterhelésről, amivel mindennap találkoznak. Itt arra gondol mikor fel kell hívniuk a hozzátartozókat, családtagokat, hogy menjenek be elbúcsúzni, mert nem tudnak a beteggel mit csinálni.

A rádiós megkérdezte a főorvost, hogy a kórházakban miben különbözik a márciusi állapot a februáritól, hiszen ezt civilek nem láthatják mivel nem engedik be a médiát, neki viszont van rálátása az ott uralkodó állapotokra.

“Azok az osztályok, amelyeken a normál betegek ellátását végzik, jelentősen összeszorultak, összevontak. Ez minden kórházra érvényes. A műtéti szakmák egy osztályon vannak, a nem műtéti jellegű szakmákat is összeköltöztették, hiszen a tervezett ellátás megszűnt. Csak az akut sebészeti, traumatológiai, urológiai ellátás létezik. Ugyanez vonatkozik, belgyógyászati, neurológiai típusú osztályokra. Csak azok a betegek vannak bent, akiknek okvetlenül bent kell lennie a saját betegségük miatt. Mással most nem nagyon tud foglalkozni az egészségügy. A kórház jelentős része piros táblás, ezek az izolációs osztályok, ahol a koronavírusos betegeket kezelik.” – mondta.

A sürgősségi osztályokon is megemelkedett a forgalom. A hatvani kórház sürgősségi osztályán a tegnapi nap folyamán reggel 7-től este 7-ig 44 beteg fordult meg. Szerinte ez egy elég nagy szám, ahhoz képest, hogy ez csak egy városi kórház. Mi lehet akkor egy egyetemi sürgősségi, vagy egy nagy megyei kórház sürgősségi osztályán, ahol még több beteg áramlik be?! – Tette fel a kérdést élő adásban.

A fent említett 44 beteg kétharmada produkált Covid gyanús tüneteket. Azok a páciensek, akik negatív gyorsteszttel rendelkeztek egy úgynevezett “Mátrix osztályra” kerültek ahol a beérkezéskor nemcsak gyorstesztet, hanem a PCR tesztet is csináltak. Amennyiben az pozitív akkor átkerül a Covid osztályra, ha viszont két negatív eredménye van, akkor a “normál” osztályra viszik át.

Itt lehet meghallgatni a teljes interjút: Link

A magyar főorvos arra kér mindenkit, hogy a lehető legszűkebb családi körben ünnepelje meg a húsvétot.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏