Egy milliárd dollár megfizetése ellenében engedik csak ki az Ever Givent a Szuezi-csatornából

Még március végén állt keresztbe az Ever Given elnevezésű hajó a Szuezi-csatornán, megakadályozva ezzel több, mint 370 hajó zavartalan közlekedését. Kínából a hollandiai Rotterdamba tartó hajó egy homokvihart követően feneklett meg, blokkolva ezzel a világ egyik legforgalmasabb vízi útvonalát.

Az Ever Givent csak úgy lehetett kiszabadítani, hogy legalább húsz köbméter homokot kiástak, ezzel elérve azt, hogy 12-16 méteres mélység után a hajó kormányozhatóvá váljon. A mentőakcióban két kotrógép, kilenc vontatóhajó és négy ásógép vett részt.

Ám a megfeneklett hajó miatt jelentős költségkieséssel kellett szembenéznie azoknak a cégeknek, akiknek hajói a Szuezi-csatornában ragadtak. A világkereskedelem tizenkét százaléka zajlik a csatornán, amin naponta több, mint tíz millió dollár értékű árut szállítanak át.

Az Ever Given közel egy hét után kiszabadult és megindulhatott a vízi forgalom, ám a hajó még mindig Egyiptomban van. Az ország vezetése ugyanis egy milliárd dollárt követel azért, hogy átengedjék a hajót a csatornán. Az még nem tisztázott, hogy a cégtől vagy a tulajdonostól kérik-e az összeg kifizetését, amibe került a világnak a hajó balesete.

Az áruszállító hajó hat napig állt keresztbe a csatornán, ami gátolta az áruszállítást, de ebben az összegben benne van annak a nyolcszáz embernek a bére is, akik a hajó kiszabadításán dolgoztak, illetve a kompenzáció, amiért közel négyszáz hajó volt kénytelen várakozni. Az előzetes becslések szerint Egyiptomnak 95 milliós veszteséget okozott az a közel egy hét, amíg az Ever Given elállta az utat.

“A hajó addig marad itt, amíg a nyomozás le nem zárul, és a kompenzációt ki nem fizetik” – fogalmazott Osama Rabie, a csatornahatóság elnöke. Ám az továbbra is kérdéses, hogy kitől követelik a hatalmas összeget.

Shoei Kisen Kaisha nevű vállalat, az Ever Given tulajdonosa úgy nyilatkozott, hogy az egyiptomi vezetés még nem kereste meg a társaságot semmilyen kompenzációval kapcsolatban, így fogalmuk sem volt arról, hogy fizetniük kellene valamit. Az Evergreen nevű konténerszállítót üzemeltető cég igazgatója elmondta, hogy ők használják a hajót és a késésből származó kiesések nem terhelik a vállalatot, ugyanis erre van biztosításuk.

Az Ever Givent március 23-án érte a baleset, aminek következtében a Szuezi-csatornába szorult. A kétszázezer tonnás hajó elvágta a többi hajó útját, ami jelentős bevételkiesést és áruhiányt okozott a világ különböző országaiban.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏