Egy tudós megmutatta, hogy mennyire különbözik az országok valódi mérete attól, amit a térképen szoktunk látni

Emlékszel még, milyen világtérkép lógott a falon a földrajz órákon, vagy, hogy milyen volt a régi atlaszokban? Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy minden ilyen térkép, amit valaha is láttunk egy hazugság? Pedig bármennyire hihetetlenül is hangzik, nagyjából ez az igazság. Az egész annak a ténynek köszönhető, hogy mivel a Föld gömb alakú, a térképek pedig laposak, ezért lehetetlen torzítás nélkül átültetni a gömbről egy sík felületre az országokat. Ebből kifolyólag pedig az egyenlítő menti országok méretei nagyjából stimmelnek, azonban minél inkább haladunk a pólusok felé, annál jobban csalnak a világtérképek. Ezt hívják Mercator-vetületnek.

De akkor mi az igazság? Mekkorák az országok valójában? A Xsense-nál nemrég egy érdekes térképre bukkantunk, amit a klímatudós, Neil Kay készített, és amely megmutatja, hogy mekkora eltérés van az országok valódi mérete, és a világtérképeken ábrázolt mérete között.

Íme egy klasszikus világtérkép, amivel mindannyian találkoztunk már a földrajzórákon vagy a könyvtár falán, stb.

Itt pedig az országok korrigált, valódi méretei láthatók a világtérképen feltüntetett, túlzott méretükhöz képest.

Érdekes megfigyelni például, hogy Grönland, ami a világtérképen majdnem akkora, mint Afrika, valójában csak a töredéke a kontinensnek, de például Oroszország sem olyan hatalmas, Afrika viszont meglepően óriási például Európához képest. A legnagyobb különbség azonban kétségkívül a térkép alján található Antarktisz esetében figyelhető meg.

Vizsgáljuk meg közelebbről is a különböző kontinenseket!

Európa

Oroszország

Afrika

Ázsia

Ausztrália

Észak-Amerika

Dél-Amerika

Antarktisz

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏