NAGY A BAJ! A háziorvosok és a szakrendelők is a kórházak irányítása alá kerülnek!

A területi szakrendelőket az elmúlt időszakban szinte lehetetlenség volt elérni, csakúgy, mint a háziorvosokat. Rengeteg olvasói levél szólt arról, és kollégáink is tapasztalták, hogy képtelenek elérni háziorvosukat, vagy épp a szükséges szakrendelést. Nos, bár az egészségügyi rendszer úgymond bírja a terhelést, nem szabad elfelejteni, hogy az emberekből áll, nővérekből, ápolókból, orvosokból, akik az erejüket megfeszítve dolgoznak a koronavírus által megfertőzött betegek megmentésén. Ma már a kormány is beismeri – ha nem is közvetlenül –, hogy bizony kevesen vannak a szakemberek. Ez a beismerés ott van a rezidensek, orvosegyetemi hallgatók bevetésében, illetve most abban, hogy a háziorvosokat is a kórházakba tervezik vezényelni – már, ha kell. Az új rendelkezés ugyanis egyebek mellett erre teremt lehetőséget. Ha ez megvalósul, akkor azok a betegek, akiknek háziorvosra vagy egyéb szakorvosra van szükségük, a sor legvégére kerülnek.

A kormányrendelet kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben. Közölték, a hatékonyabb egészségügyi védekezés érdekében azokat a háziorvosokat is berendelhetik a kórházakba, akiknek van egyéb szakképzettségük is. Valamint az önkormányzati szakrendelők is a megyei és centrumkórházak irányítása alá kerülnek a veszélyhelyzet idejére.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a városi kórházak irányítják szakmailag ezentúl a rendvédelmi szerveknél működtetett egészségügyi ellátás kivételével a területi illetékességi körükbe tartozó önkormányzati fenntartású járóbeteg-szakellátó egészségügyi szolgáltatókat, azaz a szakrendelőket. A kórház javaslatot tehet az országos főigazgatóságnak arra, hogy ezen szakrendelők dolgozóit rendeljék be kórházi munkára. Dolgozóikat berendelhetik kórházi munkára.

A megyei kórházak megtehetik ugyanezt, ők azonban a háziorvosok felett is szakmai felügyeletet gyakorolhatnak és intézkedhetnek a háziorvosi képzettség mellett másszakképesítéssel is rendelkező háziorvosok behívására kórházi munkára. Ez azonban nem veszélyeztetheti az oltási tevékenységet.

Erre „a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, illetve a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében” van szükség az indoklás szerint.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏