Érdekes: így néznek ki a különböző országok útlevelei UV fény alatt

A Xsense-nál utánajártunk kicsit a világ országainak útleveleinek, hogy kiválaszthassuk közülük a 16 leglátványosabbat és legkreatívabb útlevelet.

1 Fülöp-szigetek

Az útlevél első oldalán élénk színű kakadu szárnyak között egy fülöp-szigeteki sas képét láthatjuk. A vízumlapokon az ország fő látnivalóit találjuk, köztük a Mayon-vulkánt, Manila káprázatos panorámáját és a híres rizsteraszokat.

2 Finnország

A finn útlevél tényleg egyedi. A flipbook-ok elvén készült, vagyis ha a lapok szélét összepörgetjük, akkor a jobb alsó sarokban egy sétáló jávorszarvas képe kel életre.

3 Kína

A kínai útlevélben Hongkong, Makaó és Tajvan híres látványosságait láthatjuk, valamint olyan építészeti műemlékeket és természeti tájakat, amik csak az UV fény alatt válnak láthatóvá.

4 Svédország

A skandinávok tudnak valamit, ha a stílusos formatervezésről van szó. A svéd útlevél tele van lenyűgöző rajzokkal, illetve a városok és azok környékén található panorámaképekkel. Ultraibolya fény alatt ezek az oldalak még lenyűgözőbben néznek ki.

5 Norvégia

Norvégia útlevele olyan, mint egy minimalista műalkotás. A belső oldalakon az ország természeti tájait láthatjuk, de igazán csak UV fény alatt válnak gyönyörűvé. Így egyébként már a sarki fény is feltűnik az oldalakon.

6 Kanada

A kanadai útlevél igazi remekmű – legalábbis, ha UV fény alatt nézzük. Minden oldalon izgalmas illusztrációk láthatók az ország ikonikus helyeiről, eseményeiről és szimbólumairól, a Niagara-vízeséstől egészen a színes juharlevelekig.

7 Liechtenstein

A Liechtensteini Hercegség egy törpeállam Nyugat-Európa szívében, tehát nem csoda, ha az útlevél első oldalán rögtön az ország pontos helyét tüntették fel, annak körvonalaival és térképen való elhelyezkedésével.

8 Ausztrália

Az ausztrál útlevélben lenyűgöző képekkel találkozhatunk: vannak itt kenguruk, tengerparti látványosságok, de még kacsacsőrű emlősökről készült képek is.

Íme egy fotó azoknak, akik mindig is kíváncsiak voltak rá, hogyan néz ki egy modern útlevélbe helyezett chip, ami tárolja a biometrikus adatainkat, a fényképünket, és a személyes információinkat.

9 Spanyolország

A spanyol útlevél inkább informatív, mintsem kreatív: minden oldalon különféle állatokat és azok előfordulási helyeit láthatjuk feltüntetve.

10 Írország

Az ír útlevél valódi tisztelgés az ország zenéje, építészet, és természeti szépségei előtt. A belső oldalakon láthatunk képeket a Moher-szikláról, a híres Liffey-folyóról, valamint az ország egyéb látványosságairól, amit ősi kelta szövegek tesznek még különlegesebbé.

11 Egyesült Királyság

A 2015 végén kiadott új brit útlevél az Egyesült Királyságban született híres matematikusok, feltalálók, építészek, és művészek előtt tiszteleg.

12 Amerikai Egyesült Államok

Az amerikai útlevél tele van klasszikus amerikai tájak színes illusztrációival, valamint az amerikai elnökök ikonikus idézeteivel.

13 Új-Zéland

A kivik (ahogy a helyiek hívják magukat) voltak a legnagyobb utazók a világon, tehát nem meglepő, hogy igyekeztek olyan útlevelet készíteni, amire a világ bármely pontján büszkék lehetnek. Fedelét ezüst páfrányok díszítik, belsejében pedig Új-Zéland természeti szépségeit láthatjuk.

14 Svájc

A svájci útlevél készítői úgy döntöttek, hogy szakítanak a hagyományokkal, és az ország címerével ellátott szabvány borító helyett inkább egy minimalista, modern mintát választottak, szokatlan szövegigazítással. Az útlevél belső oldalain található geometriai minták úgyszintén nagyon stílusosak.

15 Trinidad és Tobago

A dél-karibi szigetállam Venezuela partjainál fekszik, és nemcsak a paradicsomi tájaival, de a különösen látványos útlevelével is büszkélkedhet. A belső oldalai UV fény alatt nézve legalább annyira látványosak, mintha csak egy tűzijátékot néznénk.

16 Oroszország

Az orosz útlevél látszólag egyszerű, de csak amíg rá nem világítunk egy UV-lámpával. Ekkor ugyanis felfedik előttünk magukat az ország ikonikus látványosságai, például a Kreml, de láthatunk képet benne medvékről és Gagarinról is.

+ Bónusz: Magyarország

A mi útlevelünkben UV-fény alatt nézve a Szózat dallamának hangjegyei láthatók.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏