Ezek a fotók megmutatják, hogyan néztek ki kezdetben a világhírű látnivalók

Bármennyire is aprólékos munkát végzünk, nem tudunk olyan struktúrát létrehozni, ami több száz év múltán is ugyanolyan fényben tündököl, mint amikor készen lett. Az elmúlt évtizedek és évszázadok során az épületek rengeteg változáson és átalakuláson mentek át, míg végül elérték a napjainkban ismert formájukat. Nem voltak ezzel másképp a világhírű látványosságok sem.

1. New York-i Szabadság-szobor: az átadása után és most.

A rézből készült szobor színe szemmel láthatóan megváltozott az átadását követő 30 évben. A réz oxidációjának köszönhetően elvesztette eredeti barnás-vöröses színét, most 134 évvel a szobor átadása után pedig kevesen gondolnák, hogy az ikonikus Szabadság-szobor egykor teljesen más színekben pompázott.

2. Fecskefészek-kastély, Krím: 1904-ben és napjainkban.

Mielőtt a milliomos zeneszerző, Sergey Rachmaninov 1911-ben megvásárolta a szikla melletti földet, a Fecskefészek-kastély egy vörösre festett kőház volt. Rachmaninov azonban alaposan felújította, így nyerte el végül a ma ismert, kastélyszerű megjelenést.

3. Lincoln-emlékmű, Washington: a 20. század eleje és napjainkban.

A mocsaras térségben felépített emlékmű eredetileg rendkívül elszigetelten létezett. 1923-ban aztán megépült az előtte látható híres tükörmedence, az évek múltán pedig szépen lassan beépült a környéke.

4. Louvre, Párizs: 1980-ban és napjainkban.

A Napóleon kastélyának udvarán látható ikonikus üvegpiramist viszonylag nemrégiben, 1989-ben építették. Ennek ellenére a Louvre piramisa máris a francia főváros egyik szimbólumává vált.

5. Amerikai Egyesült Államok Capitoliuma: 1846-ban és napjainkban.

A Washingtonban található Capitolium meglehetősen hatalmasnak számított a 19. század közepén, ám idővel elvesztette monumentalitását, ezért bővíteni kezdték, míg el nem érte végül a ma is ismert, hatalmas méretét.

6. Moszkvai Kreml: 1842-ben és napjainkban.

Bizonyára sokan hallották már, hogy a Moszkva közepén található fallal körülvett történelmi épületegyüttes, vagy más néven a Kreml fala régen fehér volt. Ez valóban így van, az 1880-as évektől kezdve azonban időről-időre folyamatosan vörösre festik, és ez a hagyomány a mai napig is kitart.

7. Eiffel-torony, Párizs: 1925-ben és napjainkban.

Talán kevesen tudják, de 1925 és 1934 között az Eiffel-torony a világ legnagyobb hirdetőtáblája volt. A hirdetési jogait André Citroën vásárolta meg, a Citroen gyár alapítója.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏