Ezekre a dolgokra figyelj oda konyhafelújításkor

Mint sokan mások, a konyhánk felújítása előtt gyakran az interneten látott képek alapján állítjuk össze az álmaink konyháját. Az sem ritka persze, hogy előre berendezett konyhát vásárolunk, de minden esetben el kell telnie egy kis időnek, míg rájövünk, hogy mi az, amit rosszul csináltunk a felújításkor.

Az Xsense-nél rengeteg véleményt és tanácsot olvastunk át, hogy a saját tapasztalatainkkal kiegészítve összegyűjtsük nektek azokat a dolgokat, amiket a leggyakrabban bánnak meg az emberek a konyhájuk felújítása után.

11. Festett csap

A feketére vagy fehérre festett csapok látványosak a fürdőben és a konyhában egyaránt. Ha azonban kemény vagy rozsdás víz van otthon, akkor a rossz minőségű vízvezeték miatt előbb-utóbb rémálomba illővé válik a kezdetben gyönyörű csaptelep.

10. Kerek mosogató

Ha a konyhánk kicsi, akkor előnyös lehet egy kör alakú mosogató. Ez kompakt és kellemes a szemnek, de egy idő után kiütközik majd a hátránya: kevésbé praktikus, mint a négyzetalakú. A tepsiket, nagy edényeket, serpenyőket és vágódeszkákat sokkal nehezebb mosni bennük, mint egy négyzetalakú mosogatóban.

9. Extra nagy fiókok

A hatalmas konyhai fiókok első pillantásra könnyan használhatónak és kellemesnek tűnnek, de több okból is problémásak. Először is folyamatosan rendetlenség lesz bennük, másodszor egy idő után annyira tele lesznek, hogy kinyitni is nehézkes lesz őket.

Kézenfekvőnek tűnik persze, hogy kevesebb holmit rakjunk bele, ilyenkor viszont sírni tudnánk a látványtól, hogy milyen sok kihasználatlan hely maradt a fiókban. Érdemes inkább több, változó méretű fiókot használni a konyhaszekrényben.

8. Magas csap

A magas csaptelep elegánsnak és kényelmesnek tűnik, hiszen könnyen moshatunk vele nagy edényeket vagy akár egy magas vázát is. Igen ám, de a hétköznapi használatban, a tányérok és evőeszközök mosása közben elkerülhetetlenül szétfröcsköli a vizet a magasból érkező vízsugár, és minden nedves lesz a mosogató körül, előbb-utóbb pedig szétrohad.

7. Szagelszívó mellőzése

Vannak, akik úgy döntenek, hogy a szagelszívó helyett inkább egy konyhabútort tesznek a tűzhely fölé. Ma már azonban rengeteg kompakt szagelszívót lehet kapni a boltokban, amiket semmiképpen sem szabad kihagyni a felújításkor, kivéve, ha szeretjük, ha az egész lakás gőztől, füsttől és kellemetlen szagoktól bűzlik. És egyébként nem, a nyitott ablak nem fogja helyettesíteni a szagelszívót.

6. Kétajtós hűtőszekrény

A kétajtós hűtőszekrényekben általában a kisebb rész a fagyasztó, míg a nagyobb a hűtőszerkény. A boltban tapogatva ez praktikusnak tűnhet, de a valósággal sajnos nem kompatibilis. Sokkal praktikusabb egy rendes hűtőt és egy különálló fagyasztó szekrényt vásárolni, különösen, ha nagy a család.

Sokkal kényelmesebb a két különböző egység használata, és az otthonunkban elfoglalt helyüket is különféle módon változtathatjuk.

5. Jobb vagy balkezes a család

A konyha felújításkor és az új bútorok és gépek beszerelésekor érdemes tisztázni, hogy jobb vagy balkezes a család többsége. Első ránézésre ez jelentéktelen apróságnak tűnhet, de csak a rosszul beszerelt bútorok vagy gépek után döbbenünk majd rá, hogy milyen jó lett volna, ha balkezeseknek előnyös módon szerelik be őket, már persze, ha mi magunk is balkezesek vagyunk.

4. Fölöslegesen texturált területek

A domború és rácsos konyhabútor-dizájn teljesen felesleges. Meglehet persze, hogy jó rájuk nézni, de csak addig, míg a zsír és szennyeződés el nem kezd felhalmozódni rajtuk, ami után a texturált felületek inkább kezdenek rémálomba illővé válni, a tisztításuk pedig majdhogynem lehetetlen, és rendkívül időigényes. Mellőzzünk mindent, amin lyukak, bemélyedések vagy túlbonyolított fogantyúk találhatók.

3. Bútorláb takaró hiánya

Az eltakart bútorlábak miatt a konyhánk talán kevésbé lesz (vizuálisan) tágas és szellős, de ilyenkor egyetlen dolgot kell szem előtt tartani: a konyhabútorok alatt felhalmozódott szennyeződés, por és kiomlott folyadék problémáját. A lábtakaró nélküli bútorok alatti területet tisztán tartani szinte lehetetlen. A porszívó nem ér be, hajolgatni kell, és egy idő után ijesztővé válnak. Mindenképp használjunk takaróléceket, hogy eltüntessük ezeket a réseket.

2. Domború padlólapok

A domború járólapok a sima társaikkal ellentétben nagyon gyorsan koszolódnak, a mélyedések porral tömődnek el, és egy idő után csak erős tisztítószerekkel és kefével lehet tisztára mosni őket. A járólap kiválasztásakor érdemes tehát mérlegelnünk, hogy mennyit szeretnénk vele bajlódni a jövőben.

1. Nagy tűzhely egy kis konyhában

Őszintén szólva még egy nagy, családi házban is ritka az, amikor egy tűzhelyen mind a négy, vagy legalább három égőt használnak egyszerre. Épp ezért, ha nekünk kis lakásunk van, ne féljünk attól, hogy a szokásos nagy tűzhelyek helyett inkább kis, két égős tűzhelyeket válasszunk. Bőven elég lesz, és az így megspórolt hely miatt sokáig áldjuk majd az égieket.

Ha most újítanád fel a konyhád, Te mit csinálnál benne másképp?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏