“Felelőtlenség volt a nyitás” – Tömegek a teraszokon, várható a negyedik hullám

Szombaton megnyithattak az éttermek, kávézók teraszai, ami tömegeket vonzott. Ez persze nem meglepő, hiszen már egy éve be vagyunk zárva és az időjárás is az embereknek kedvezett. Már a nyitás első napján teltházas foglalásokról számoltak be a budai vendéglátóhelyek, de a kisebb városokban és falukban sem voltak sokkal kevesebben.

A kerthelyiségek megteltek és úgy érezhetjük, hogy az életünk újra a régi. Ez persze csak a látszat, hiszen a koronavírus egyre durvább mutációkat produkál, így még nagyobb veszélyben vagyunk. A vendéglátósok igyekeznek betartani a szabályokat, a különböző társaságokat minimum másfél méterre ültetik le egymástól és viselik a maszkot. A vendégeknek azonban nem kell felvenni azt, így nem lehet tudni, ki és mikor fertőzi meg a másik asztaltársaságot.

Az egyik budai vendéglátóhelyen egy nő ült a párjával, aki elmondta, hogy egy budai kórház poszt-covid osztályán dolgozik, így más szemmel nézett a nyitásra és a hatalmas tömegekre. A hölgy úgy véli, bár az emberek igyekeznek betartani a szabályokat, korántsem biztos abban, hogy ez elég lesz. A szombati nyitásra katasztrófaturistaként tekint és hozzátette, néhány héten belül ismét rengeteg betegük és munkájuk lesz a kórházban.

Úgy véli, a nyitás túl korai volt a jelenlegi átoltottsági szint mellett, mert ebből számítanunk kell egy negyedik hullámra is. “Kellett valami, hogy az emberek kieresszék a gőzt, mielőtt beleőrülnek a korlátozásokba, de a nyitásban inkább a döntéshozói felelősség kiszervezését látom. Ha megint baj lesz, a vezetés majd az emberekre, a vendéglátókra foghatja, pedig minden kockázattal a vezetés van tisztában” – fogalmazott.

Az egyik kocsma pultosa szerint hatalmas felelősség van a nyakukban, hiszen az emberek egészsége rajtuk is múlhat. Ám azt is szem előtt kell tartani, hogy hónapok óta nem volt bevételük, ezért mindenképpen nyitni kellett. “Közben újratanulom a csapolást, teljesen elszoktam a mozdulatoktól” – mondta a pultos.

A vendégek többsége is hasonlóan vélekedik. Úgy gondolják, “meglesz a nyitás böjtje”. Ez azonban rendkívül ellentmondásos, hiszen mégiscsak a teraszokon fogyasztanak. “Egyéni felelősségem, hogy mit vállalok, persze úgy könnyebb a helyzet, hogy már az első oltást megkaptam” – mondta egyikük. Az emberek nagy része nem jól mérlegeli a kockázatot és ezzel van a legnagyobb baj.

Egy budai sörözőben már egész estére lefoglalták az összes asztalt, ám még a legnagyobb hajtásban is óvatosnak kell lenniük. Egy pillanatra sem szabad megfeledkezni a szabályokról és a biztonságról.

A vendéglátóhely vezetője hozzátette, az utolsó tartalékait is felélte azért, hogy ne kelljen elbocsájtani alkalmazottait, ám többen is elmentek, így most a munkaerőhiánnyal is meg kell küzdeniük. “Rengetegen hagyták el a szakmát, bizonytalan sok hely jövője, ezért nehéz rábírni a gyakorlott kollégákat a visszatérésre, azt is rendre csak alaposan megemelt bérért” – fogalmazott. Ez pedig azt jelenti, hogy ez idei nyári szezonban óriási áremelésekre kell számítani a vendégeknek, különösen azért, mert egyelőre a külföldi turisták sincsenek annyian, mint a járvány kitörése előtt.

Ti mit gondoltok? Mi lesz ebből?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏