Gulyás Gergely: szombaton kinyithatnak a teraszok, változik a kijárási tilalom ideje is

A Kormányinfón elhangzott:

Szombaton nyitnak a teraszok

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a hétvégén, valószínűleg már holnap elérjük a 3,5 millió beoltottat Magyarországon, ami után a kormánydöntés értelmében szombaton kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Amikor elérjük ezt a számot, Pintér Sándor belügyminiszter hoz határozatot és az azt követő napon kinyithatnak a teraszok. Este fél 10-ig lehetnek nyitva, ahogyan az üzletek is és bejelentette, hogy 11 órára módosul a kijárási tilalom kezdete is ettől a naptól. Ez a szabadságunk visszaszerzésének következő lépése, azt reméljük, ezután gyorsan tudunk tovább lépni, hiszen jelentős oltóanyag-mennyiség fog érkezni a következő hetekben – tette hozzá Gulyás.

Mindent megtett a kormány azért, hogy a kieső Janssen-vakcinát pótolja. A következő egy hétben egymillió kínai vakcina érkezik, áprilisban 600 ezerrel többet kapunk, mint a szerződés szerint, az orosz oltóanyag szállításai is folyamatosak. Több mint 300 ezer Pfizer vakcinát is kapunk. Egy-két héten belül minden regisztrált megkaphatja az oltást – mondta. Jó esély van rá, hogy a jövő héten a 4 milliós határt is átlépjük, a jelenleg 4,4 millió a regisztráltak száma. A társadalmi immunitás eléréséhez 6 millió ember kell.

Iskolák újranyitása

A kormány áttekintette a közoktatás helyzetét. Úgy véli jó döntést hozott a kormány. Elmondta, hogy az óvodások 65 százaléka, az iskolások 75 százaléka visszatért az intézményekbe, ez az arány hétfő óta folyamatosan nő.

Új költségvetés 2021-re

Gulyás bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt a 2021-es költségvetési törvény módosítása szükségessé vált. A módosítást benyújtották az Országgyűlés elé, néhány héten belül a 2022-es költségvetés is elkészül. Mint mondja, ez az „újraindulás költségvetése lesz”, 6000 milliárd forintos alapot hoznak létre a 2021-es költségvetésben (a GDP mintegy 12 százalékát jelenti ez az összeg), ami a gazdaság újraindítására fog szolgálni. Elmondta, hogy a vendéglátóhelyeknek a bértámogatás május hónap egészére is jár, függetlenül a teraszok nyitásától.

A veszélyhelyzet meghosszabbítását kéri a kormány

Gulyás elmondta, hogy a veszélyhelyzet meghosszabbítását kérte szeptemberig a kormány. Kiemelte, hogy a járvány miatti védekezés miatt ez továbbra is fontos, az ország cselekvőképessége miatt. Tisztázta, hogy a tervezet véghatáridőt tartalmaz, a rendelet hatálya automatikusan megszűnik az őszi ülésszak kezdete után 15 nappal. Ha nincs tovább szükség a veszélyhelyzetre, akkor a kormány megszünteti azt.

4 millió beoltott jövő héten

Jövő héten elérjük a 4 millió beoltottat, az újranyitás következő lépéseiről pedig Orbán Viktor fog tájékoztatást adni a következő napokban – zárta tájékoztatóját a miniszter.

Kérdésekre adott válaszok

Tervezik-e, hogy a Kárpát-medence országaiba utazáshoz autómatikusan elegendő legyen a védettségi igazolvány, hogy a határok két oldalán lakó családok újra találkozhassanak? Válasz: Gulyás elmondása szerint a magyar kormány elsők között fogja lehetővé tenni, hogy a magyar állampolgárok akár rokonlátogatás céljából utazhassanak a határokon túlra. Azt látni kell, hogy itthon hiába magas a beoltottak aránya, ha a környező országokban nem állnak ilyen jól. Ezért, amíg hazánkban nem értük el a nyájimmunitást, óvatosnak kell lenni a határnyitással. De ez lesz az első intézkedés -emelte ki.

Idén is a több Balaton, kevesebb Adria a kormány álláspontja a nyaralásra nézve? Válasz: Aki be van oltva az védett már a vírussal szemben. Arra nincs garancia, hogy a többi ország is olyan jól fog állni a nyári hónapokra az oltással, mint Magyarország, ezért az óvatosság indokolt. Ha abból indulunk ki, hogy aki be van oltva az védett, akkor az álláspont az, hogy a kormány továbbra sem ad utazási tanácsokat, de az oltottaknak lehetséges az utazás, és nemcsak belföldön. Hozzátette, hogy utazás előtt is mindig tájékozódni kell a célország járványügyi állapotáról.

Mit lehet kezdeni az el nem oltott vakcinákkal? Lesz vakcinafelesleg? Válasz: A vakcinafelesleg jelenleg még ismeretlen fogalom, ezt egyelőre csak kívánhatjuk magunknak – mondta Gulyás. A vakcinagyártók csak arra vállalkoztak, hogy az oltóanyagok 6 hónapra biztosan védettséget adnak, a többi jóslás egyelőre. Ezért csak kívánhatjuk magunknak a vakcinafelesleget-mondta.

Orbán Viktor korábban azt mondta, ha elérjük a 4 millió beoltottat, akkor mehetünk majd moziba, színházba, szállodába, konditerembe, stb. Tartható lesz ez? Válasz: Erről a miniszterelnök úr fog tájékoztatást adni a következő napokban.

Mit gondol Gulyás Gergely az Európai Szuperliga-botrányról ? Válasz: A miniszter örül neki, hogy nem jött létre az Európai Szuperliga. Szerinte az európai labdarúgás sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, a foci élvezhetőbb és gyorsabb, az üzleti jelentőségének növekedése viszont lehet, hogy rémálom. Annak is örül, hogy a politikai fellépés egységes volt és legalább a foci nemzeti jellegének fenntartásában egyetértés van.

Terveznek-e Ausztriához hasonlóan országos ingyenes tesztelést a biztonságos újranyitás érdekében? Válasz: Gulyás szerint Ausztriában azért tesztelnek sokat, mert nincs elég oltóanyaguk, mi egy-két héten belül abban a helyzetben leszünk, hogy mindenkit be tudunk oltani, aki regisztrált. Nem a teszt a megoldás, hanem az oltás a megoldás – mondta Gulyás.

Mi a kormány álláspontja a Dunaferr-ügyről? Válasz: Ha a baloldal anno nem adja el a Dunaferrt, akkor most lenne az államnak lehetősége beavatkozni és segíteni, de jelen helyzetben nem tud mit tenni – mondta el Gulyás Gergely.

Munkaszüneti nap lesz június 19-e?

1990. június 19, a nap, amikor az utolsó szovjet katona is elhagyta az országot, egy kiemelkedő dátum számunkra – monda Gulyás, hozzátette, nincs ilyen döntése a kormánynak, de értékelik a Civil Összefogás Fórum erre vonatkozó kezdeményezését.

Melyik a legjobb vakcina Gulyás szerint? Válasz: Gulyás Gergely szerint a legjobb oltóanyag az orosz Szputnyik V. Az oltóanyagokkal kapcsolatban elmondta, a kormány vizsgálatot rendelt el a Janssen oltóanyagnál, ez még zajlik. Az AstraZenecát az uniós szakhatóságok és a magyar szervek is bevizsgálták, és biztonságosnak találták. Gulyás Gergely szerint a kínai jobb oltóanyag, mint a Pfizer, de a legjobb a Szputnyik V.

Mikor kapják meg az oltottak a védettségi igazolványt? Válasz: 6-10 nappal az első oltás után – válaszolta a miniszter.

Az Eb meccsekre szóló jegyeket, csütörtök estig lehet visszaváltani. Változhat a kormány álláspontja arról, hogy sportrendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni? Elképzelhető, hogy bizonyos életkor alatt beengedik a magyar állampolgárokat a meccsekre az igazolvány nélkül? Válasz: A védettség/oltottság csak azokon kérhető számon, akinek erre lehetősége van, csak annak kell védettségi igazolvánnyal rendelkeznie. Ma ez a határ 18 év. (A Pfizer véleménye az, hogy 16-18 év között is adható)

Gulyás egy korábbi kérdésre elmondta az Eb-vel kapcsolatban, hogy június közepén lesz az esemény, a magyar kormány május végéig mindenkit be tud oltani, így addig elvileg beoltott társadalom lesz a magyar, tehát

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏