Hátborzongató ! – Íme 8 hely a világon, amit messziről kerülj el !

Bár elsőként sokaknak talán a híres 51-es körzet ugrik be az ember eszébe először, mint az a hely, ahová biztosan nem lenne képes bejutni. Ám vannak olyan helyek is ezen a földön , amelyeket pedig jobb, ha önként kerülünk el!

Bár a világ tele van csodálatos és felfedezésre váró látnivalók sokaságával , ezeket a helyeket hét lakattal őriznek a kíváncsi szemek elől.

Az okok persze területenként eltérőek , de egy bizonyosan közös bennünk , egyik riasztóbb mint a másik.

Ha kíváncsi vagy rá , hogy melyek ezek , már mutatjuk is !

  1. Észak-Szentinel sziget, India

Az Északi-Szentinel-sziget egyike az Andamán-szigetcsoportnak, melyhez a Déli-Szentinel-sziget is tartozik és a Bengáli-öbölben található. Ez az egyetlen olyan sziget , amely a mai napig érintetlen a modern civilizáció számára.

A sziget őslakosai egy nomád törzs, a szentinelézek elutasítanak minden kapcsolatot a külvilággal. Mai napig vadászattal, halászattal és gyűjtögetéssel tartják fenn magukat.

A törzsről a modern civilizáció nem rendelkezik semmilyen további információval , nyelvük, kultúrájuk ismeretlen. mindenféle kapcsolatot elutasítanak . Minden külvilágtól érkező közeledést ellenségesen fogadnak, esetenként íjakkal és nyilakkal támadnak a látogatókra.

2. Pluto Kapuja, Törökország

A törökországi Hierapoliszban található Plútó kapujának nevezett képződmény , melyet bizonyos információk szerint az ókori rómaiak az alvilág kapujának hittek.

A hiedelmek szerint , aki egyszer lement a kapuhoz , az onnan soha többé nem tért vissza. Úgy vélték , hogy a kapu egy túlvilági átjáró lehet, amely elveszi az odaérkező emberek lelkét.

Időnként szertartásokat is tartottak , ahol különböző állatokat áldoztak fel a biztonságuk érdekében.

Bár a barlang a római civilizáció bukása után egy időre feledésbe merült, néhány évvel ezelőtt egy egyetemi kutató csoport újra felfedezte.

A kutatók a barlang bejárata környékén végzett mérései kiderítették, hogy az ókori rómaiak által halálos ködként ismert jelenségét a felszín alatti szeizmikus aktivitás idézi elő, mely hatására nagy mennyiségű széndioxid szabadul fel és az végül egy repedésen keresztül jut a felszínre.

3. Poveglia sziget, Olaszország

Poveglia Olaszország egy kisebb méretű szigete Velence közelében. A sziget hosszú évek óta lakatlanul áll. Hátborzongató hírnevét jó pár éve szerezte , amikor is a római korban 177-tól karanténállomásként használták a és a pestis járvány idején ide szállították a fertőzött betegeket , és szállásolták el őket a felépített városokban

Későbbi becslésekkel azt állapították, hogy vélhetően több mint 200 ezer ember vesztette életét a szigeten.

Történészek az elmúlt évek ásatásainak során, 87 tömegsír tártak fel , melyek alapján úgy vélik, hogy a sziget talajának több mint 50%-a emberi maradványokból állhat.

Bár a pestis kórházakat 1814-ben végül bezárták rémálom ezzel nem ért véget.Az olasz kormány ugyanis úgy döntött , hogy a már felépített épületeken nem hagyja üresen kihasználatlanul állni így felújította azokat és egy elmegyógyintézetet hozott létre a területén.

A helyi legendák szerint az ott tevékenykedő orvos rendkívül embertelen módszerekkel kezelte a pácienseket és kegyetlenül bánt velük , brutális emberkísérleteket végzett , és nem volt ritka az sem , hogy teljesen értelmetlen , felesleges és veszélyes műtéteket végzett el rajtuk.

Az itt élő betegek többször adtak hangot annak , hogy hallani vélik a római korban pestisben meghaltak betegek sikolyait, ami csak tovább rontott az egyébként kaotikus viszonyokon a szigeten.

Később a kiderült, hogy az elmegyógyintézet brutális főorvosának elméje sem volt elég erős ahhoz , hogy elkerüljék a borzalmas hangok és 1930-ban kiugrott a világítótoronyból.

Ezek után 1968-ban a kormány végleg felszámolta az intézetet és a betegeket egy másik intézménybe szállították át a szigetet pedig lezárták a külvilág elől. Kizárólag csak az ott élő gondoknak engedélyezték a maradást és biztosítottak számára lakhatást, aki végül haláláig élt a szigeten macskáival és gondozta a szőlőültetvényeit.

4. Csernobil-zóna, Ukrajna

A Csernobilban történt események szinte senki számára nem ismeretlenek már , az HBO csatornáján nemrégiben levetített siker sorozatnak köszönhetően az elmúlt években rendkívül megnőtt az érdeklődést Ukrajna külvilágtól elzárt 30 km-es zónája iránt, amely a csernobili atomerőmű-baleset után néptelendett el .

A katasztrófa 1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben.

Ez az eset volt a világ addigi legsúlyosabb atomenergia katasztrófája. A robbanás következtében radioaktív anyag került a légtérbe , amely nagyjából 320 ezer négyzetkilométeres területet érintett.

A robbanássorozat és a sugárzásnak köszönhetően a területről megközelítően 200 000 embert kellett kitelepíteni.

Bár az érintett területek egy része már újra látogatható, és a katasztrófa turizmust kedvelők számára igencsak kedvelt látványosságot is jelent, a 30 km-es zóna még mindig szigorúan tiltott a látogatók számára, a magas sugárzás veszélye miatt.

5. Surtsey sziget, Izland

Az Izland partjaitól délre található vulkanikus eredetű sziget, az ország legdélebbi pontja és egyben a legfiatalabb szigete, melyet 2008-ben a világörökség részének nyilvánítottak.

A sziget 1963-ben jött létre , egy vulkánkitörés következtében mindössze 3 év leforgása alatt . A sziget mindössze 155 méterre emelkedik ki a tengerből és teljes területe bár kezdetben még 2,4 km volt, mostanra azonban a szél és a hullámzás eróziós tevékenysége miatt 1,4 km nagyságúra zsugorodott.

A szigetet teljes mértékben tiltott a látogatók számára , védett területté nyilvánították , csak tudósok léphetnek a felszínére , hogy megfigyeléseket végezzenek,

6. Spitzbergák Nemzetközi Magbunker, Norvégia

A magtárolóként funkcionáló építmény a norvégiai Spitzbergákon található, a világ legészakibb területén. A norvég kormány azzal a céllal hozta létre a bunkert 2006 és 2008 között, hogy megőrizze az ismert élelmiszernövények magvait egy esetleges globális katasztrófa esetén.

A létesítmény úgy alakították ki , hogy akár 3 millió mag befogadására is alkalmas legyen , melyeket hűtve −18 °C hőmérsékleten tárolnak, így akár évszázadokon keresztül megőrizhetőek.

A növénymagok tartásához és gondozásához nincs szükség állandó személyzetre.

7. Kígyók szigete (Ilha Da Queimada Grande), Brazília

A sziget az úgynevezett arany lándzsakígyó otthona, a lakatlan szigeten hatalmas számban élnek a halálos mérgű kígyók, egyesek szerint a populáció a szigeten olyannyira magas , hogy négyzetméterenként akár 4-5 kígyó is előfordulhat.

Az arany lándzsakígyó egy endemikus viperafaj, mérge megbénítja áldozatát, majd a megmart áldozatnál vérzékenység és szövetelhalás következik be , a halál akár rendkívül rövid alatt, mindössze egy órán belül beáll

Mivel ez a kígyó fajta megtalálható a 43 hektáros sziget szinte minden pontján a brazil hatóságok úgy döntöttek, hogy teljesen elzárják a szigetet a látogatók elől a biztonság érdekében.

8. Mezsgorje , Oroszország

Mezsgorje egy a külvilág számára teljesen lezárt város Oroszországban, a Baskír Köztársaságban.

A várost 1979-ben alapították, az Ural hegység legnagyobb, 1650 méter magas Yamantaw hegyének vonzáskörzetében.

A városhoz tartozik egy földalatti létesítmény is , mely funkciójáról az amerikai kormány többször is próbálta kideríteni az általuk vélt igazat, de az orosz kormány elmondása szerint a város mindössze azt a célt szolgálja , hogy megóvja Oroszország kincseit, illetve élelmiszereket őrző övezetként funkcionál, valamit egy atomháború esetén biztosít bunkert a vezetőség részére .

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏