Idősebb nő, fiatalabb pasi: Működhet?

Sok nővel előfordulhatott, hogy olyan férfiba szeretett bele, aki évekkel fiatalabb volt nála. Bár több esetben találkozhatunk a koránál érettebb személyiséggel, illetve olyan példákkal (akár a hírességek között is), amikor nem törődnek a korkülönbséggel, mégis felmerül a kérdés, hogy megéri-e belevágni egy ilyen kapcsolatba.

A hezitálás jogos, ha arról van szó, hogy merjünk-e igent mondani egy fiatalabb férfi szerelmére. A legtöbb nőben még ma is él az a felfogás, mely szerint ez nem követendő út. Ez a hiedelem pedig gátat képez a nála később született jelentkezők előtt. Bár ma már nem szokatlan, ha a nő az idősebb fél és egyre több pár talál egymásra nagy korkülönbséggel, mégis érdemes elgondolkodni azon, milyen gondok merülhetnek fel ilyen esetben. Az sem mindegy, hogy a két fél éppen melyik életszakaszában jár.

Tinédzserkor, illetve fiatal felnőttkor

Ebben az esetben állhat fent a legnagyobb dilemma. Itt ugyanis pár jelentéktelennek tűnő év is sokat számít. Ha a férfi még a gimnáziumi éveit tapossa, a nő pedig már egyetemre jár, fennállhat a veszélye, hogy eltávolodnak egymástól. Bármennyire is közelinek hat a két korosztály, hiszen akár egy-két év különbségről is szó lehet, mégis nagyon különböző az életstílusuk. A gimnáziumi tanuló egy kötött napirendhez alkalmazkodik, míg az egyetemista nő előadásai a lehető legkülönfélébb időpontokban lehetnek. (Gyakran estébe nyúló órákkal, máskor egész napos szabadsággal.) Ez azonban a legkisebb gond. Egy gimnazista még nem feltétlenül látja maga előtt azt a célt, amit egy egyetemista már igen. A tinédzserkorát élő fickó lehet, hogy még nem határozta el, hogy merre szeretne továbbtanulni vagy dolgozni, nem tudja, hogy mi minden vár rá a nagybetűs Életben.

Ebben a korban ráadásul a legtöbbjükben túlteng a szexuális vágy, általában nem komoly kapcsolatról álmodoznak. Míg egy húszas éveiben lévő nő már joggal gondolhat a családalapításra, vagy legalábbis annak megalapozására. És mi a helyzet, ha a férfi utánunk jön az egyetemre? Egy fiatal könnyen megrészegülhet az első felsőoktatásban töltött éveiben, hiszen úgy érezheti, végre kötetlenebb életet élhet, „felnőttként” pedig azt csinál, amit akar. Ráadásul csoporttársai is belecsábíthatják az éjszakai életbe. Természetesen nem minden gimnazista, illetve egyetemista gondolkodik így, vannak, akik egészen fiatalon érett és felelősségteljes döntéseket hoznak, tudatosan tervezik a jövőjüket és komoly kapcsolatra vágynak. A fent említett kérdéseket azonban nem árt végiggondolni és megismerni a pasi személyiségét és céljait, mielőtt úgy döntünk, belevágunk a kapcsolatba.

Húszas férfi, idősebb nő

Ebben az esetben is visszatérhetünk az előző dilemmához. Egy húszas évein túl lévő nő ugyanis valószínűleg már munkát vállalt, stabilabb életet él, mint egy olyan férfi, aki most keresi önmagát, próbál elhelyezkedni, esetleg még tanul. Számolni kell azzal, hogy ő könnyebben változtathat azon, hol fog élni, mint az, aki már évek óta megtalálta a hozzá illő állást. Ebben az esetben pedig fontos átgondolni, hogy hajlandóak vagyunk-e kompromisszumot kötni egy kezdődő románc miatt. És, ha igen, akkor megéri-e lemondani a biztosról a bizonytalanért. Hiszen lehet, hogy a férfi pár év múlva meggondolja magát, úgy dönt, hogy nem ez a neki való élet, esetleg ráébred, hogy még nem élte ki a vágyait, rengeteg dolgot nem próbált ki és inkább továbbáll. Persze ebben az esetben sem lehet biztos tanácsot adni, hiszen előfordulhat, hogy valaki már a húszas éveiben is kialakult jövőképpel rendelkezik és elkötelezett a választottja iránt. A dolgokat ilyenkor az bonyolíthatja, ha a nőnek már volt egy férje, esetleg gyermeke is született, mert párja nem biztos, hogy helyén tudja kezelni ezt. Könnyen megijedhet a felelősségtől vagy zavarhatja, hogy nem ő az első „komoly férfi” a kedvese életében. Természetesen nincs kizárva, hogy jól reagáljon a helyzetre, de ezt is érdemes megvizsgálni, mielőtt igent mondunk a kapcsolatra.

Két érett ember, nagy korkülönbséggel

Ha mindkét fél érett, stabil párkapcsolatra vágyik, és kialakult munkarendje van (vagy olyan életet él, melyet egymáshoz tudnak hangolni), akkor akár egy nagyobb korkülönbség sem jelenthet gondot. Ebben az esetben is az a kérdés, hogy úgy érezzük-e, el tudunk köteleződni egymás iránt. Ha a válasz igen, ne féljünk belevágni! Ha azt látjuk a férfin, hogy odáig van értünk, nagy az összhang mind lelki, mind testi szinten, akkor félretehetjük az olyan jellegű kétségeinket, hogy „Mi lesz, ha majd még idősebb leszek, úgy lehet nem fogok tetszeni neki?”. Lehet, hogy épp a negatív hozzáállásunk miatt veszítenénk el az ideális partnert.

Összességében elmondható, hogy bármekkora korkülönbségről legyen is szó, meg kell ismerni a másik személyiségét és céljait mielőtt belevágunk a kapcsolatba. Vannak gyakran beváló tanácsok és olyan megfigyelések, melyek a legtöbb esetben igazak, de nem lehet általánosítani. Van aki a húszas évei elején is éretten gondolkodik és van, aki negyvenesként sem képes elköteleződni. Járjunk utána hány éves a férfi belülről, mielőtt egyből igent mondunk vagy élből elutasítjuk!

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏