Így néz ki a világ legszűkebb háza, de belülről teljesen máshogy néz ki, mint gondolnád

Piteház (Pie House) – így becézik azt az egész világon ismert egyedülálló épületet, ami Chicago külvárosában található. Sokan csak azért utaznak Deerfieldbe, hogy személyesen is láthassák ezt az építészeti remekművet, ami kívülről nézve olyan keskeny, akár egy sütemény. A ház ráadásul egy forgalmas út mellett található, így nincs olyan ember, akinek ne szúrna egyből szemet a furcsa forma, miközben elhajt mellette.

A Xsense-nél úgy döntöttünk, hogy egy kicsit jobban bemutatjuk ezt a különleges házat, ami belülről egyébként teljesen másképp néz ki, mint gondolnánk.

A házat valójában a kényszer szülte, mivel egy nagyon keskeny és hosszúkás telekre kellett épületet tervezni. A ház tervezésének munkáját a helyi építészre, Greg Weissman-ra bízták.

A szakembernek összesen 0,04 hektár területtel kellett gazdálkodnia, ami nagyon ritkának számít az Egyesült Államokban. Eleinte maga sem hitte volna, hogy bármilyen ésszerű házat lehet ide építeni, de 2003-ban végül mégis megszületett a Piteház ötlete.

A Piteház nem olyan, mint más épületek, mivel míg azok általában négyzet vagy téglalap alakúak, a piteház falai közti távolság letérő – a legszűkebb ponton 0,9 méter, a legvastagabbnál pedig 7,6 méter.

Nézzünk a belsejébe

Kívülről talán úgy tűnhet, hogy biztos zsúfolt és kellemetlen a ház belső tere, de szó sincs ilyesmiről. A Piteházban tartózkodva az embernek eszébe sem jut, hogy a világ egyik legszűkebb házában van éppen.

Egyébként az épület teljes területe egészen lenyűgöző: több, mint 110 négyzetméter!

Bár kívülről nézve olyan érzésünk van, hogy biztos meg lehet fulladni odabent, a ház belsejében valójában minden ajtó mögött egyre nagyobb és tágasabb szobák találhatók.

A házban két hálószoba található, és mindkét hálószobának saját fürdőszobája is van. A földszinten található a nappali és a konyha, ami szintén egészen ötletesen lett kialakítva.

Bár a házhoz nem építettek garázst, parkolni azért lehet előtte, ráadásul akár 6 autó is gond nélkül elfér!

A ház az egész világon híres!

A ház építése óta többször is gazdát cserélt már, és a közelmúltban is ez történt. Legújabb tulajdonosa csaknem 300 ezer dollárt, vagyis közel 90 millió forintot fizetett a szokatlan, de kétségkívül világhírű épületért. Ti adtatok volna érte ennyit?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏