Így néztek ki a legendás történelmi épületek, mielőtt turistalátványosságot csináltak belőlük

Napjaink leghíresebb történelmi építményeinek két aranykora volt az idők során. Először közvetlenül az építésüket követően, amikor értelemszerűen vadonatúj fényben csillogtak. A második aranykoruk a 19. és 20. század tájékán következett be, amikor az emberek helyreállították és bárki által látogatható turistalátványosságot csináltak belőlük. A legtöbben valószínűleg csak így, a felújított és rendbe rakott formájában ismerjük mondjuk a Nagy Szfinxet vagy a Kínai nagy falat, de azért nem volt ez mindig így.

1. Nagy szfinx az 1870-es években

Építés dátuma: ~ i. e. 2558-2532

Nem mindenki tudja, de a legendás ókori egyiptomi emlékmű 150 évvel ezelőtt még a válláig homokba volt temetve. A régészek és szakemberek csak 1925-ben tárták fel teljesen.

Nagy szfinx most:

2. Machu Picchu (Peru), 1912-ben

Építés dátuma: ~1450

Az ősi város 300 évig elhagyatott volt és teljesen elfelejtették, amikor Hiram Bingham amerikai felfedező és professzor 1911-ben kiszúrta azt a levegőből. Ekkor kezdődött meg a Machu Picchu tisztítása és újjáépítése.

Machu Picchu most:

3. Stonehenge 1877-ben

Építés dátuma: i. e. 30. század

A 20. század elejéig a bolygó egyik legrégebbi kőszerkezete teljesen másképp nézett ki, mint napjainkban – elemei összedőlve hevertek a földön. A helyreállítási munkálatokat 1901-től 1965-ig végezték a brit kutatók, akik ez idő alatt jelentősen torzították az ősi köveket.

Stonehenge most:

4. A Kínai Nagy Fal 1907-ben

Építés dátuma: i. e. 3. század

Legendás hírneve ellenére az idők során folyamatosan romló állapotú fal továbbra is csak egyre rosszabb állapotban van. A fal több tíz kilométeres szakaszon szinte teljesen megsemmisült már a 20. században, mivel senki sem foglalkozott vele, vagy épp ellenkezőleg: a helyi lakosok túl gyakran használták.

1984-ben Kína kidolgozott egy tervet a fal újjáépítésére, ám manapság inkább csak a fal bizonyos szakaszaira koncentrálnak, a Kínai Nagy Fal egyszerűen túl hosszú ahhoz, hogy az egészet jó állapotban tartsák.

A Kínai Nagy Fal most:

5. Kukulkán piramis, Chichén Itzá (Mexikó), 1982-ben

Építés dátuma: 8. és 12. század között

A 19. század végén még gazdag növényzettel borított piramist csak a 20. század 30-as éveiben fedezték fel és takarították meg teljesen. Ekkor nyerte el ma is ismert külsejét.

Kukulkán piramis most:

6. Al-Khazneh (Petra, Jordánia) 1900 és 1940 között

Építés dátuma: 1. század

A fenséges építményt 1812-ben fedezték fel, és az 1920-as évekre már népszerű turistalátványossággá vált szerte a világon. Ennek ellenére a templom homlokzata komoly felújítást igényelt, melynek következtében ma már némileg más külsőben pompáz, mint egykoron.

Al-Khazneh most:

7. Parthenón, az athéni akropolisz, 1839-ben

Építés dátuma: i. e. 5. század

Napjainkban a Parthenón még mindig romos állapotban van, de azért mégsem annyira, mint a templomról készült legelső fotók idején. Elvégre, hogyan is nézne ki valami, amit 1687-ben lőporraktárként használták és az ostromló velenceiek felrobbantottak?!

Parthenón most:

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏