Íme a színek pszichológiája, mely elmagyarázza, hogy miért kötődünk jobban egy adott színhez

Tanulmányok szerint sokat segít önmagunk megértésében és elemzésében az, ahogy bizonyos színekre gondolunk. A színekhez társított érzelmek és gondolatok meghatározzák a világhoz való hozzáállásunkat. A kedvenc színünk például nagyon sokat elárulhat rólunk, például, hogy milyen pozitív és negatív tulajdonságaink vannak. A pszichológusok sokat kutattak ebben a témában, sőt társultak a Pantone Színintézet szakértőivel is, és ezzel bővebb ismeretekre tehettek szert az emberek és a színek kapcsolata között. Mai cikkünkben elhoztunk pár színt, melynél elmagyarázzuk, hogyan is hatnak azok az emberi lélekre, gondolkodásra. Az esetet mind pszichológia és mind fiziológiai szempontból is megvizsgáltuk.

1, Piros

A vörös egy rendkívül erőteljes szín, ami a romantika és a szenvedély színe, ám nagy mértékben társul mellé a hatalom, érettség és tekintély is. A vörös szín serkenti az étvágyat valamint javítja a szaglást, ízérzékelést, libidót. Kutatók szerint ez a szín serkentően hat az agyra. Azok a személyek, akik a piros színt részesítik előnyben, uralkodó személyiséggel rendelkeznek. Rendkívül bátrak, és tele vannak energiával. Extrovertáltság jellemzi őket, s úgy érzik folyton újabb és újabb problémákat, feladatokat kell megoldaniuk.

A piros szín utálók viszont nem érzik olyan intenzitással az életerőt, mint a kedvelők. Náluk ez fáradtságban, fizikai gyengeségben, esetenként szívelégtelenségben nyilvánul meg.

2, Rózsaszín

A rózsaszín a tisztaság és a szenvedély színe, melyhez a szeretet és az ártatlanság társul. Ezt a színt nagyon sokan lágynak, szelídnek és romantikusnak érzékelik, amiben van valami. Ez alól kivételt képez például a fukszia illetve a flox szín, mivel ezeket dacosnak, agresszívnak, energiadúsnak és figyelemfelkeltőnek tekintik.

Alexander Schauss az Amerikai Biológiai Kutatóintézet orvosa megfigyelései szerint a rózsaszín csökkenti az agressziót, a vérnyomást és a pulzusszámot. Erre egy kutatás világított rá. A seattle-i börtönbe az új rabokat egy rózsaszínű cellába vitték, majd 15 perc múlva tovább vitték őket rendes celláikba. Az elkövetkezendő fél órában a foglyok nem mutattak agresszívitásra utaló jeleket.

A rózsaszínt kedvelő emberek tiszta szívűek és szelídek, romantikusak, tehetségesek és nincsenek ambícióik. Személyiségük azonban igencsak ingatag. Az utálókat viszont bosszantja ha valaki naiv vagy túlságosan is érzékeny, mivel ezt a gyengeség egyik jelének tekintik.

3, Sárga

Az úgynevezett dzsungi pszichológiában a sárga szín az intuíció szimbóluma. Dr. Max Lüscher pszichoterapeuta könyve szerint a sárga szín a szabadságot, nyitottságot, szórakozást, önmegvalósulást, energikusságot jelenti. Összefoglalva ez a felemelő hangulat színe.

Annak ellenére, hogy a szórakozáshoz és az örömhöz köthető, van negatív jelentése is. A zöldes, vagy piszkos sárga szín egyes kultúrákban a csalás, hazaárulás és a bűntudat jele.

A sárga színt preferálók rendkívül kreatívak és gazdag fantáziavilággal rendelkeznek. Ezen kívül optimisták, és vágyakoznak az új dolgok megismerésére. Nagyon megbízhatóak és szavatartók, ezért szinte bármit el lehet nekik mondani. A realista gondolkodású, szkeptikus emberek azonban egyáltalán nem kedvelik ezt a színt. Sokan az álmaik megvalósulatlanságával és reményeik be nem teljesülésével azonosítják.

4, Narancssárga

A narancssárga a vörös és a sárga ötvözete, ezért mindkét jellemzőjét magában hordozza. A narancs az egyetlen olyan szín, melynek nincs hideg árnyalata. Az élénk narancssárga szín láttán egyes emberek a társaságkedvelésre, energiára, szórakozásra asszociálnak, míg mások kihívónak, vulgárisnak találják. A mély barnás-narancssárga árnyalat már elfogadhatóbb kategóriába tartozik.

Ez a szín fokozza az étvágyat, ezért sokszor látható valamilyen élelmiszer csomagolásán. Feltűnő így magára vonja a figyelmet, örömöt és aktivitást vált ki. A legtöbb gyorsétterem ezt a színt választja a falak kifestésére is.

A narancs szín rajongói kalandvágyók és tele vannak ötletekkel. Makacsságuknak köszönhetően olyan kitartóak így képesek bármit elérni. Kompromisszumkészek és egyáltalán nem agresszívak. Munkájukban bájos és vidám személyiségük miatt nagy sikereket tudnak elérni.

A narancsot utálók viszont nagyon nehéz jellemek. Nem sok emberrel képesek kijönni, nem szeretik a zajos helyeket, társaságokat. Nagyon kevés barátjuk van, de aki van az tuti örökre megmarad.

5, Kék

A kék egy igazán nyugtató, megbízhatóságot sugárzó szín, ami harmóniát teremt az emberek lelkében. Viszont van egy negatív oldala is, mert képes melankóliát és enyhe depressziót is előidézni. A kék szín redukálja a vérnyomást, pulzust és az izzadságot. A kék legvilágosabb, legfeltűnőbb árnyalatai viszont nem rendelkeznek nyugtató hatással.

A kék szín fanatikusok nagyon megbízhatóak és sérülékenyek. Utóbbit távolságtartással, kimértséggel, hidegséggel próbálják leplezni. Nagyra becsülik az őszinteséget, a bizalmat és a hűséget is. Óriási felelősségtudatuk van, maximalisták és rendkívül igényesek. Akik nem kedvelik ők általában energiahiánnyal és nyugtalansággal találkoznak a mindennapokban. Nem bírják a monotonitást és az egyhangúságot. Számukra a kék szín a depressziót szimbolizálja.

6, Zöld

A zöld színskála elég széles palettán mozog, melynek van negatív és pozitív oldala. A legtöbb ember a zöld színt a természettel köti össze, a levelekkel, erdővel, mentával…stb. A piszkos illetve a sárgászöld szín nem annyira népszerű, így nem is csoda, hogy nagyon sokan negatív érzelmeket, érzéseket társítanak hozzá. Sokan a hányingerrel és rossz egészségi állapottal kapcsolják össze.

A zöld szín nyugtatja a szemet, főleg a vörös színnel való találkozás után. Pontosan ezért zöld színű az orvosok és ápolók ruhája is, mivel az elmére is nyugtatóan hat. Mivel a kaszinótulajdonosok ezzel tökéletesen tisztában vannak, így nem csoda, hogy szinte minden asztal zöld színnel van borítva. Ez csökkenti a játék közben felgyülemlett izgalmat.

A zöld színt kedvelő emberek igen kiegyensúlyozottak és kedvesek. Jellemzi őket a nagylelkűség, megbízhatóság, és az alaposság. Magas intelligenciával rendelkeznek, de a bevált módszereket részesítik előnyben. Nagyon értelmesek és szinte bármit képesek felfogni. Ellenben eme szín utálók elég zárkózott személyiséggel rendelkeznek. Nem szeretik a tömeget és nagyon bartáságtalanok. Az ilyen emberek nem igen jelennek meg partikon, mivel azokat nagy ívben elkerülik.

7, Lila

A lila a legtitokzatosabb és legösszetettebb szín mind közül. Egyesíti a piros szenvedélyét és a kék nyugalmát. Hangulatát az határozza meg, hogy melyik szín dominál jobban benne a vörös vagy a kék. Ezt a színt leginkább a művészek, tervezők és a különcnek mondható emberek kedvelik leginkább.

A színterápiával foglalkozó szakemberek állítása szerint a lila fény képes enyhíteni vagy akár gyógyítani is a köhögést, csökkenteni a vérnyomást, megoldást hozni az álmatlanságra és enyhíteni a problémákat.

Azok az emberek, akik szeretik ezt a színt, titokzatosak, kreatívak és nagyon érzékenyek. Ezek mellett nagylelkűek, szellemesek, figyelmesek, de ugyanakkor hiúk is. Olyan személyek részesítik előnyben, akik másnak tartják magukat, mint a többi ember.

A lila színt utálókból hiányzik az őszinteség, a nyitottság és a tisztelettudat.

8, Barna

A barna színnek mély pszichológiai hatása van, még akkor is, ha ezt elsőre nem így gondolod. Még, akik nem is szeretik ezt a színt, azok is körülveszik magukat például barna bútorokkal vagy padlózattal. Ez azért van, mert a barna szín tudat alatt a menedéket, biztonságot szimbolizálja. Arról nem beszélve, hogy a boldogságot okozó édességeknek is ilyen színe van, lásd csokoládé.

A barna színt kedvelőknek elég nagy a felelősség-, és kötelességtudata. Stabil érzelmi szinttel rendelkeznek, ezen kívül megbízhatóak és hűségesek mind barátokkal szemben, mind párkapcsolatban. Határozottak és képesek megvédeni véleményüket, álláspontjukat. Az ilyen emberek értékelik a kényelmet és az egyszerűséget. Kötődnek a számukra fontos dolgokhoz. Negatívumaik közé tartozik, hogyha elvesztik az irányítást valami felett, akkor bestresszelnek és idegesek lesznek.

Azok az emberek, akik nem preferálják ezt a színt, szeretnek kockázatos helyzetekbe keveredni. Nagylelkűek, szellemesek és lendületesek. Attól viszont a falra másznak, ha látják, hogy valaki eltékozolja az életét és nem csinál semmit.

9, Szürke

A szürke szín az elszakadást valamint az érzelmek elfojtását valamint a hosszú élettartam, az erő és az intelligenciát szimbolizálja. Akik kedvelik ezt a színt azok általában teljesen semlegesek az életben. Számukra az első és legfontosabb a béke, a biztonság és az egyensúly. Ők leginkább távolról szemlélik a dolgokat ahelyett, hogy belefolynának a dolgokba. Nem igen hívják fel magukra a figyelmet, és képesek a kompromisszumkészségre.

A szín utálók viszont nem fogadják el az imént említett semlegességet, sőt küzdenek ellene. A közömbösség idegen az ilyen emberektől. A rutin képes teljesen felemészteni őket, így nemigen lépnek se jobbra, se balra.

10, Fehér

A fehér a tisztaság, az öröm, a szabadság, az ártatlansága és gyermeki naivitása szimbóluma. A tiszta, már-már steril fehér túl világos az emberek számára, ezért mondhatni fárasztó ha egy ilyen helyiségben sokáig kell tartózkodni. Sőt akár fejfájást is okozhat.

A fehér szerelmesei nagyon ügyesek, képesek a legtökéletesebben összehangolni ruhatárukat és otthonukat, amivel bárkit lenyűgöznek. Az ilyen embereket a gondosság és a kritikusság jellemzi.

Persze ennek a színnek is vannak utálói, akik számára mindegy, hogy a dolgok milyen sorrendben történnek az életben. Kiegyensúlyozott és nyugodt emberek, akikkel kellemes időt tölteni.

11, Fekete

Egyesek szerint a fekete varázslatos ám baljóslatú is. Mások úgy gondolják ez a legkifinomultabb, legelegánsabb szín mind közül. Ennek a színnek óriási ereje van, ami az eleganciához köthető.

A nagyvárosok lakói gyakran a feketét részesítik előnyben mind ruházatban, mind lakberendezésben. Úgy gondolják, hogy ezáltal kevésbé kiszolgáltatottak és védettebbnek érzik magánéletüket. Pszichológusok szerint a többi szín elhagyása gyakran depresszióhoz vezet.

A fekete szerelmesei nagyon ellentmondásos személyiségek, sőt hajlamosak a lázadásra. Az ilyen emberek lehetnek kifinomultak, konzervatívak, egyszerűek vagy komoly értelmiségiek. Ezek az emberek a személyes biztonságot és a tekintélyt értékelik a legjobban.

Akadnak akik azért nem kedvelik ezt a színt, mert a gyászhoz és a halálhoz társítják. Ez egy sehova se vezető út, ami kellemetlen és kényelmetlen a számukra.

Te melyik színt szereted és melyiket nem?

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏