Innen tudhatjuk, hogy parazita él a szervezetünkben

Az élősködő vagy parazita egy másik faj egyedeinek testében vagy testfelszínén él, és annak testéből táplálkozik. A gazda testének belsejében élnek az endoparazita, a test felszínén pedig az ektoparazita fajok.

eleskodo

A WHO adatai szerint világszerte 3,5 milliárd embert érintenek a parazitális fertőzések, ezért fontos tisztában lenni, hogy tanyázik-e parazita a szervezetünkben. A paraziták leggyakrabban a belekben fordulnak elő, ahol előszeretettel fogyasszák a gazdatestben található tápanyagokat, így a leggyakoribb tünet a kimerültség, amit depresszió, apátia követhet.

Továbbá számos emésztési problémát is előidézhetnek, de a hasmenés valamennyi parazitális fertőzés következménye. Mivel az emésztőrendszert támadják, a beteg vagy nem képes a hízásra, vagy ellenkezőleg, nem képes lefogyni.

Ha parazita van a szervezetben, az a bőrön is meglátszik, ami kiszárad, és ekcémák, irritációk jelenhetnek meg. Továbbá szorongás, ingerlékenység jelentkezhet, de álmatlanság, fogcsikorgatás is előfordulhat éjszaka. A paraziták a szexuális életünkre is befolyással vannak, férfiak esetében merevedési problémák, míg nők esetében menstruációs rendellenességek is előfordulhatnak.Ha ezek közül bármelyik szimptómát tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz, aki a székletvizsgálat után meg tudja mondani, hogy valóban parazitával van-e dolgunk.

Tudnod kell továbbá, hogy a bélférgek főleg cukorral táplálkoznak, ezért le kell mondanunk a cukortartalmú élelmiszerekről, ha meg szeretnénk szabadulni tőlük. Fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, ami nem kedvez a paraziták fejlődésének, ezért együnk minél több gyömbért, erdei gyümölcsöt, káposztát, kókuszolajat, ananászt, tökmagot, vagy gránátalmát, mivel ezeket nem kedvelik.

Tetszik amit olvasol?

Vagy úgy gondolod erről másnak is tudnia kell? Oszd meg ismerőseiddel is, hiszen nekik is tetszhet ez a bejegyzés! Vagy lehet épp pont ezt keresik?