Innen tudhatjuk, hogy parazita él a szervezetünkben

Az élősködő vagy parazita egy másik faj egyedeinek testében vagy testfelszínén él, és annak testéből táplálkozik. A gazda testének belsejében élnek az endoparazita, a test felszínén pedig az ektoparazita fajok.

eleskodo

A WHO adatai szerint világszerte 3,5 milliárd embert érintenek a parazitális fertőzések, ezért fontos tisztában lenni, hogy tanyázik-e parazita a szervezetünkben. A paraziták leggyakrabban a belekben fordulnak elő, ahol előszeretettel fogyasszák a gazdatestben található tápanyagokat, így a leggyakoribb tünet a kimerültség, amit depresszió, apátia követhet.

Továbbá számos emésztési problémát is előidézhetnek, de a hasmenés valamennyi parazitális fertőzés következménye. Mivel az emésztőrendszert támadják, a beteg vagy nem képes a hízásra, vagy ellenkezőleg, nem képes lefogyni.

Ha parazita van a szervezetben, az a bőrön is meglátszik, ami kiszárad, és ekcémák, irritációk jelenhetnek meg. Továbbá szorongás, ingerlékenység jelentkezhet, de álmatlanság, fogcsikorgatás is előfordulhat éjszaka. A paraziták a szexuális életünkre is befolyással vannak, férfiak esetében merevedési problémák, míg nők esetében menstruációs rendellenességek is előfordulhatnak.Ha ezek közül bármelyik szimptómát tapasztaljuk, forduljunk orvoshoz, aki a székletvizsgálat után meg tudja mondani, hogy valóban parazitával van-e dolgunk.

Tudnod kell továbbá, hogy a bélférgek főleg cukorral táplálkoznak, ezért le kell mondanunk a cukortartalmú élelmiszerekről, ha meg szeretnénk szabadulni tőlük. Fontos, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, ami nem kedvez a paraziták fejlődésének, ezért együnk minél több gyömbért, erdei gyümölcsöt, káposztát, kókuszolajat, ananászt, tökmagot, vagy gránátalmát, mivel ezeket nem kedvelik.

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏