Itt vannak a hálapénz tarifák! Félelemből adjuk a hálapénzt az orvosoknak? Ti mit gondoltok erről?

Bár az orvosok sem rajonganak a hálapénzért, mégis több mint harmincmilliárd forintnyi paraszolvencia vándorolt a zsebükbe az elmúlt évben.

1000_4_o_mutetek_20150226_191137

Debrecenben a napokban bocsátott próbára a bíróság tíz nőgyógyászt, akik egész üzletágat építettek erre a bevételre.

A legtöbb doktor „tarifa” nélkül dolgozik, és a beteg belátására bízza, mennyit is ér az adott beavatkozás, akadnak azonban olyanok is, akik jól ismert díjszabásért dolgoznak.
A magyarok egy főre vetítve tizenhatezer forintot költenek havonta a jobb ellátás reményé­ben. A legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, átlagosan tizenötezer forintot alkalmanként. Utánuk jönnek a járóbeteg-ellátás szakorvosai, akik a felmérések szerint átlagosan közel ötezret kapnak alkalmanként. A háziorvosok zsebébe kétezerötszáz forint kerül.

– Az orvosok közel 80 százaléka elutasítja a hálapénzrendszert, de a jelenlegi helyzetben szükségesnek tartják – magyarázta a Szinapszis Kft. felmérésére hivatkozva dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke.

Hozzátette, hogy a betegek egy része jobb szolgáltatást remél a pénzéért, de sokan vannak, akik egyfajta félelemből fizetnek.

A Magyar Rezidens Szövetség a hivatalos orvosválasztásban látja a megoldást.

– Nem a hálámat fejezem ki ezzel a pénzzel, hanem az életemet vásárolom meg – vallja Szilágyi Gyula szociológus, aki szerint a hálapénz rendszerét egy jó ideig még biztos nem lehet kiirtani. Mint fogalmazott, az orvosok egy része szívességként tekint arra, amit csinál.

Dr. Tahy András (51) szülész-nőgyógyász szerint a paraszolvencia szükséges rossz, amelyet csak az tesz elfogadhatóvá, ha az orvos cserébe valóban maximális odafigyelést biztosít.

– A műtőben akár nyolc órán át, étlen-szomjan, minden szükségletünket háttérbe szorítva dolgozunk – mondta a doktor. – Ez olyan igénybevétel, amit a páciens nem tud felmérni. Mivel azonban ez a kötelességünk, ezért nem várhatjuk el a hálapénzt, bár jóleső gesztus, ha adják. Előre elkérni azonban elfogadhatatlan, hacsak nem magánorvosi ellátásról beszélünk, ahol szabott árak vannak. Hosszú távon azonban mindenképpen szabályozni kellene a kérdést. Magyar Cecília (49) háziorvos szerint nálunk megélhetési kérdés a hálapénz. Etikátlannak tartja, ha valaki előre közli a beteggel, mennyit vár el tőle, ha azonban a páciens önszántából hálálja meg pénzzel a kezelést, azt bocsánatos bűnnek tartja. Egy bonbon vagy egy csokor virág pedig éppoly kedves gesztus, mint a boríték.

Forrás: Blikk.hu

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏