Kemenesi Gábor: “A hamis biztonságérzet vezethet majd a járvány negyedik hullámához”

Jelenleg a koronavírus harmadik hullámával állunk szemben, ami sokkal veszélyesebb, mint az első két hullám együttvéve. A több, mint egy éve tartó járvány nem csillapodik, naponta több ezer emberéletet követel világszerte. Bár az oltások minden országban folyamatban vannak, korántsem biztos, hogy a vakcinák beadásával kivédhetjük a megfertőződést. Éppen ez és felelőtlenségünk vezethet ahhoz, hogy a koronavírus-járvány negyedik hulláma is berobbanjon.

“Beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni” – fogalmazott Kemenesi Gábor, biológus, víruskutató.

A negyedik hullám érkezését nagy mértékben meghatározzák a jelenlegi folyamatok.

“A terjedést minden bizonnyal segíteni fogja az a hamis biztonságérzet is, amely nyáron ránk telepszik majd, pontosan úgy, mint tavaly. Emellett számításba kell vennünk, hogy a „vakcinálási” hajlandóságnak is van egy plafonja, nem fog mindenki élni ezzel a lehetőséggel, ráadásul ahogy a járvány nyomása is csökken, a hezitálók közül is többen pártolhatnak el a vakcináktól. Tehát a nyári nyitások és felszabadultság után elérkezünk majd az ősz kapujába egy minden jel szerint nem teljesen átoltott populációval, nyáron „takaréklángon” fennmaradt terjedési láncolatokkal, amelyek fő motorja ezúttal a nem oltottak körében súlypontozódik. Ezek egyvelege határozza majd meg a járvány visszatérését, a kórházak terhelődését és ezáltal a mindennapi életünket érintő szükséges korlátozások mértékét is az ősz folyamán” – mondta a víruskutató.

Kemenesi Gábor kihangsúlyozta, rendkívül fontos, hogy óvatosak és felkészültek legyünk. Sajnos nem lehet tudni, hogy a vírus hogyan, mikor és milyen mértékben tér vissza, ezért mindent el kell követni annak érdekében, hogy a nyáron ne terjedhessen tovább.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏