Két héten belül Magyarországot is eléri az indiai mutáns vírus, ami ellen minden oltóanyag hatástalan

A koronavírus megjelenése óta több mutáció is felütötte már a fejét, de egyik sem volt annyira veszélyes, mint az indiai variáns. A tapasztalatok szerint, amelyik mutáns vírus eléri az Egyesült Királyságot, az Magyarországra is eljut. Így tehát, csak idő kérdése, hogy a sokkal fertőzőbb és az oltásokkal szemben is ellenállóbb indiai mutáció mikor jelenik meg hazánkban is.

Nagy-Britanniában már több tucat fertőzést jelentettek, amit az új, indiai mutáns okoz. Rusvai Miklós, víruskutató azt mondta, “az eddig kidolgozott, Magyarországon is használt vakcinák védelmet nyújtanak az indiai mutáns ellen”.

“Az indiai vírusmutáns egy úgynevezett kettős mutáns, vagyis a koronavírus tüskefehérjéjén két ponton történt változás, de ezek lényegesen nem befolyásolták sem a vírus terjedőképességét, sem a vírusnak az immunrendszerre gyakorolt hatását” – fogalmazott Rusvai.

A víruskutató úgy véli, az oltóanyagok hatásosak az indiai mutáns ellen is. Mivel mélyreható változások nem történtek, nem kell átírni az eddigi oltási protokollt.

“Olyan pontokon történt a tüskefehérjén változás, ami nem érinti azokat a területeket, ahol az ellenanyagok képződnek, illetve azt sem, amivel a vírus hozzá kapcsolódik a fogékony sejtekhez. Remélem, hogy sem a terjedőképességben, sem a vakcinás védelem hatékonyságában nem látunk majd eltérést.” Elméletben tehát, csak kis esély van arra, hogy a vakcinák ne nyújtsanak védelmet a variáns ellen.

A szakértő azt is hozzátette, hogy minden mutáció gyorsabban terjed az eredeti törzsnél, ez alól pedig az indiai sem kivétel. Közép-Európában eddig csak a brazil mutációt nem mutatták ki, a brit és a dél-afrikai már korábban megjelent.

Indiában mindössze egy hét alatt 1,6 millió új fertőzöttet regisztráltak még annak ellenére is, hogy az országban már 127 millió embert beoltottak. Az esetek fele pedig köthető a B.1.617 kódnevű, dupla mutációt tartalmazó variánshoz, ami mostanra minden földrészen jelen van.

“Valóban terjed az új, indiai „kettős mutáns”, amelyet azért neveznek így mert két korábbi, már ismert mutáns tüskefehérjéjének változásai ennél a törzsnél egyszerre jelentek meg – mondta dr. Rusvai Miklós, virológus. “Amennyire lehet, meg kell határozni, hogy miben más az indiai koronavírus-változat: első sorban mennyire fertőző, milyen a megbetegítő képessége, mennyire súlyos a betegség lefolyása, valamint persze, az is nagyon fontos az immunitás szempontjából, hogy akik eddig átestek a fertőzésen, illetve oltást kaptak, vajon kellően védettek-e vele szemben.”

A külföldi szakemberek azonban ennél sokkal borúlátóbbak. Maria Van Kerkhove, a WHO vezető epidemiológusa a dupla mutáns megjelenését rendkívül aggasztónak tartja, ugyanis a variáns most egyetlen vírusban egyesíti az erejét. “Az indiai variáns két új mutáció közül az egyik a jelek szerint fertőzőbbé tudja tenni a vírust, a másik pedig képes lehet arra, hogy áttörje a már beoltott, avagy a fertőzésből felépült emberek szervezetének védelmét” – fogalmazott Cyrille Cohen, az izraeli egészségügyi minisztérium SARS-CoV-2 vakcinák klinikai tesztelésével foglalkozó testületének tagja.

Hezi Levy, az egészségügyi minisztérium főigazgatója elmondta, a Pfizer oltóanyaga hatásosnak tűnik az indiai mutációval szemben is, de azt is hozzátette, hogy a megszokottnál kevésbé.

Rusvai Miklós szerint az indiai variáns körülbelül két hét múlva eléri Magyarországot is.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏