Kiszámoltuk: Négyzetméter alapon ennyi ember lehet egyszerre a boltokban

Orbán Viktor bejelentette, hogy elfogadták a Magyar Orvosi Kamara előerjesztését, miszerint másfajta korlátozásokra van szükség. Ők az üzletekben való létszámkorlátozást javasolták az időkorlát helyett és ezzel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is egyetértett. Így született meg a négyzetméter alapú korlátozás, amit minden egyes élelmiszerboltra ki fognak terjeszteni.

Amennyiben ezt valóban megszavazza a kormány úgy a boltokban 10 négyzetméterenként csak egy ember tartózkodhat. De mit is jelent ez pontosan?

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara számolásai szerint,

100 négyzetméteres üzletben 5-10 négyzetméterenként lehet egy ember;
100 négyzetméter feletti üzletekben pedig 15-20 négyzetméterenként lehet egy ember.

Egy teljesen átlagos üzlet területe 128 négyzetméter, egy élelmiszerbolté 123 négyzetméter, s az iparcikkeket forgalmazó boltoké pedig 126 négyzetméter. Egyes források szerint a szabály változás kb. 100 négyzetméternél indulna be, vagyis lesz egy adott alapterület nagyság, ahol nagyobb alapterület mellett kevesebb lehet majd a vásárlók száma.

Íme néhány példa:

Egy 100 négyzetméter alatti, mondjuk 99 négyzetméteres üzletben egyszerre “csak” 19 ember tartózkodhat legalábbis akkor, ha a szabály azt mondja 5 négyzetméterenként lehet egy vevő. Ha viszont azt mondja, hogy 10 négyzetméterenként tartózkodhat egy vásárló, akkor egyszerre csak 9-en lehetnek az üzletben.

101 négyzetméter esetén 15 négyzetméteres szabállyal 6, míg 20 négyzetméteressel 5 vásárló lehet egyszerre a boltban.

Egy 380 négyzetméteres területen 15 négyzetméteres szabály esetén 25-en,20 négyzetméternél 19-en vásárolhatnak.

Az ismert fővárosi üzletek esetén is végeztek számításokat. Például a budaörsi Auchan áruházban, az eladótér nagysága 19.200 négyzetméter így a 15 négyzetméteres szabállyal számolva 1280-an tartózkodhatnak egyszerre benne. 20 négyzetméteres szabály esetén pedig 960-an. A Dunakeszin található Auchan eladótere 20.000 négyzetméter, így 15 négyzetméteres szabállyal kalkulálva egyszerre 1333-an vásárolhatnak, 20 négyzetméterrel 1000-en.

A fővárosi Csalogány utcai Lidlben 1966 négyzetméteres az eladótér területe, itt 131-en vásárolhatnak, ha a 15 nm/főt szavazzák meg, de ha a 20 nm/főt, akkor 98-an.

Egy 450 négyzetméteres győri kínai boltban 15 nm-nél 30-an, 20 nm-nél 22-en vásárolhatnak egy időben.

A vásárlók számát több tényező is befolyásolja, például, hogy mit fognak alapul venni a bolt alapterületét vagy az eladótér négyzetméterét. Nyilván az alapterületbe beletartoznak a boltok, üzletek, szupermarketek azon részei is, ahova vásárló például nem teheti be a lábát. Az is kérdéses, hogy a 6 évnél fiatalabb gyermekeket is beleszámolják-e vagy nem.

Azt viszont már most nagyon sokan sejtik és pedzegetik, hogy ha ezt bevezetik, akkor nagyon-nagyon hosszú sorok fognak állni a boltok előtt.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏