Lehet, hogy már átestél a fertőzésen!!Most érkezett! Ha ezeket a tüneteket tapasztaltad a közelmúltban, lehet, hogy már átestél a fertőzésen!

Az újfajta koronavírussal való fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. A lakosság jelentős részének enyhe lefolyású a betegség – erre kell figyelni. Az újfajta koronavírussal való fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség.

A többség az alábbi enyhe tüneteket fogja tapasztalni: láz (a fertőzöttek 88 százalékánál)száraz köhögés (68 százalék)fáradékonyság, gyengeség (38 százalék)köpetürítéssel járó köhögés (33 százalék),nehézlégzés (19 százalék),torokfájás (14 százalék),fejfájás (14 százalék),izom- vagy ízületi fájdalom (15 százalék),hidegrázás (11 százalék),orrdugulás, orrfolyáshányás (5 százalék),hasmenés (4 százalék) Ritkábban súlyos kórforma alakulhat ki, ami tüdőgyulladással, heveny légzési elégtelenséggel, vagy akár szepszissel (vérmérgezés), keringési vagy több szervi elégtelenséggel járhat. Azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban súlyos, akár életveszélyes állapot, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás). Hogyan terjed az új koronavírus? A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏