Ma is tanultunk valamit: ezért van olyan sok befalazott ablakú épület Angliában

Bárki, aki valaha is járt már Angliában, az bizonyára észrevette, hogy számtalan olyan épület található szerte az országban, amiről nemes egyszerűséggel hiányoznak az ablakok. Bár a józan ész talán azt sugallja, hogy esetleg elfogyott a pénzük a házakat építő embereknek és azért lettek befalazva az ablakoknak kialakított nyílások, ám a valóságban ennél sokkal összetettebb a magyarázat.

A 10-nél kevesebb ablakkal rendelkező épületek adója 18 font volt (2019-es értékeken), a 10-20 ablakos épületek adója 35 font, a 20-nál több ablakos épületekért pedig már 70 font adót kellett fizetni.

Ezzel a módszerrel gyerekjáték lett volna a kincstár feltöltése, legalábbis elméletben, a valóságban azonban az angol lakosok sem adták magukat könnyen, és megpróbálták ravasz módszerekkel elkerülni az adófizetést. Ennek a legkézenfekvőbb módja volt, hogy az épületen található ablakok számát valahogy 10 alattira kellett csökkenteni. A lakosok megoldása roppant egyszerű volt: egyszerűen kiszedték az ablakokat és befalazták vagy bedeszkázták azok helyét.

Ez a jelenség egészen 1851-ig tartott, amíg az angliai ablakadót el nem törölték. Ekkor a lakosok egy része újra kivágta a befalazott nyílásokat és ablakokat szereltetett a házakra, ám sokan már nem foglalkoztak vele, vagy egyszerűen féltek attól, hogy az adót ismételten kivetik majd, így számtalan angliai épület ablaka ma is befalazva áll.

forrás

Ha tetszett ez a bejegyzés, értékeld azzal, hogy megosztod a Facebookon! Köszönjük! 👍🙏